Gebruiker:Zanaq/Comfortabele stoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een comfortabele stoel is een eenpersoonszitmeubel met ruggesteun dat een optimale doch gemakkelijke zithouding faciliteert.

De vorm en de het materiaal van het zitvlak en de rugleuning zijn in grote mate bepalend voor het gemak van een stoel, alsmede de hoogte.

Hoewel bijvoorbeeld een bureaustoel of eettafelstoel als comfortabel ervaren kunnen worden, is de term comfortabele stoel meestal gereserveerd voor de leunstoel, een ruim bemeten laag soort stoel met zachte kussens. Meestal beantwoord de comfortabele stoel niet aan veel ergonomische eisen. Men zit er bijvoorbeeld meestal zo uitgezakt mogelijk in, terwijl volgens de meeste ergonomiehandboeken een rechte rug te prefereren is.

Monty Python[bewerken | brontekst bewerken]

In de sketch The Spanish Inquisition is de comfy chair een belangrijk element van de tortuur zoals die beoefend wordt door de kardinaals Biggles, Ximinez en Fang. Als aansporingen met de zachte kussens niet helpen, is vaak het dreigen met de comfortabele stoel voldoende, maar als dat niet helpt wordt de verdachte hardhandig in de stoel geduwd.