Gestes et opinions du docteur Faustroll, pataphysicien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eerste druk, 1911

Gestes et opinions du docteur Faustroll, pataphysicien, ondertitel roman néo-scientifique is een roman van Alfred Jarry geschreven in 1898 en postuum voor het eerst gepubliceerd in 1911 bij uitgeverij Fasquelle. Voor fans van het werk van Jarry geldt het boek als een soort bijbel. Het is de belangrijkste uitwerking van zijn theorie van de 'patafysica.

Titel[bewerken]

De titel van het boek leent zijn vorm van fantastische romans uit eerdere eeuwen. Hij lijkt het meest op The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman van Laurence Sterne. De ondertitel van het boek luidt: 'roman néo-scientifique'.

Personages[bewerken]

Dr. Faustroll[bewerken]

De hoofdpersoon is doctor Faustroll, een patafysicus die in 1898 op 63-jarige leeftijd geboren wordt en die leeftijd zijn leven lang zal behouden. Zijn naam is een combinatie van Dr. Faustus en 'troll', het Franse woord voor trol.

Bosse-de-Nage[bewerken]

Faustroll wordt in zijn avonturen bijgestaan door de baviaan Bosse-de-Nage, een hondskoppige baviaan met een waterhoofd ('un singe papion, moins cyno-qu’hydrocéphale'). De blauwe en rode kleur die veel bavianen op de kont hebben, is door Faustroll op zijn gelaat getransplanteerd, waardoor dit eruit ziet als de Franse driekleur. Dit personage is een verwijzing van Jarry naar een vriend, de Belgische dichter Christian Beck, schrijver van o.a. de roman Le Papillon ('Papion' is Frans voor baviaan), die onder meer het pseudoniem Joseph Bossi gebruikte.

Panmuphle[bewerken]

Het verhaal wordt verteld door de deurwaarder René-Isidor Panmuphle. De naam van deze figuur verwijst zowel naar Panurge uit Rabelais' boek Pantagruel als naar Pangloss uit Voltaires avonturenroman Candide.

Verhaal[bewerken]

Faustroll heeft de vorm van een avonturenverhaal dat in de eerste plaats is geïnspireerd door Pantagruel van Rabelais. Net als Pantagruel doet Dr. Faustroll een serie fantastische eilanden aan. De verhalen staan bol van verwijzingen naar de literatuur van Jarry's tijd en met name naar die van de symbolisten.

Indeling[bewerken]

Boek I : Procédure

Boek II : Eléments de pataphysique

Boek III : De Paris à Paris par mer, ou le Robinson belge

Boek IV : Céphalorgie

Boek V : Officiellement

Boek VI : Chez Lucullus

Boek VII : Khurmookum

Boek VIII : Ethernité

Vertalingen[bewerken]

  • Egbert Willem van Faassen, Handelingen en opvattingen van doctor Faustroll, patafysicus : neo-wetenschappelijke roman, gevolgd door Commentaar ten dienste van de daadwerkelijke constructie van de tijdverkenningsmachine (Utrecht, 1994)
  • Liesbeth van Nes, Roemruchte daden en opvattingen van doctor Faustroll, patafysicus : neo-wetenschappelijke roman, gevolgd door De Tijdmachine (Amsterdam, 1994)

Externe links[bewerken]