Gideon (buurtschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stoomhoutzagerij Gideon aan het Winschoterdiep. Langs de andere zijde van het diep de weg richting Hoogezand, de huidige Gideonweg. (plm. 1910) Bron: Beeldbank Groningen

Gideon was een voormalig buurtschap in de provincie Groningen. Het bevond zich aan het Oude Winschoterdiep ten oosten van Helpman tussen de huidige Oude Stamspoorbrug en Antwerpenbrug. Tot 1914 behoorde het tot de gemeente Haren waarna het ingelijfd werd bij de gemeente Groningen.

De buurtschap dankte zijn naam aan de zaagmolen Gideon van 1764 dat aan het Winschoterdiep stond. De molen, die inmiddels vervangen was door de stoomhoutzagerij Gideon, werd in 1876 afgebroken. In 1899 vestigde zich hier scheepswerf Drewes en na 1900 kwamen er meer scheepswerven bij, waaronder de werf Gideon van J. Koster Hzn. in 1919.

Met name voor het personeel van de werven werden tussen 1903 en 1916 drie meerlaagse woonblokken gebouwd waardoor het inwonertal sterk toenam. Aangezien de woonblokken zich aan de oostzijde van het diep bevonden en de werven aan de westzijde, moesten de arbeiders middels een eenvoudig pontje met een touw worden overgetrokken. De huizenblokken, relatief ver van de stad, zorgden voor een gesloten gemeenschap en de bewoners woonden naar eigen zeggen 'op de Gideon' alsof het een eiland was.

Naast scheepswerven waren er ook andere bedrijven gevestigd en vanaf 1960 breidde het aantal bedrijven steeds meer uit zodat er industrieterreinen ontstonden. Uiteindelijk aan de westzijde van het diep (met als hoofdweg de Duinkerkenstraat) industrieterrein Winschoterdiep en aan de oostzijde het bedrijventerrein langs de Gideonweg. De woonblokken zijn tussen 1964 en 1967 afgebroken. De laatste scheepswerf verdween in 1986.

In de 21e eeuw is de naam nog terug te vinden als Gideonweg (oorspronkelijk een onderdeel van de weg van Groningen naar Hoogezand) en Gideonbrug.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]