Goedamakari

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Goedamakari
გუდამაყარი
Historische regio in Georgië Vlag van Georgië
Kaart van Goedamakari
Geografie
Regio Mtscheta-Mtianeti
Coördinaten 42°26'16"NB, 44°45'0"OL
Overige informatie
Tijdzone UTC+4
Foto's
Goedamakari-vallei
Portaal  Portaalicoon   Georgië

Goedamakari (Georgisch: გუდამაყარი) is een bergachtige historische regio in Noord-Georgië, gelegen in de moderne regio (mchare) Mtscheta-Mtianeti.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied ligt in het rivierdal van de Goedamakari (Zwarte) Aragvi aan de zuidkant van de Grote Kaukasus en wordt omgeven door Mtioeleti in het westen, Chevi in het noorden, Chevsoeretië en Psjavi in het oosten, en de Chando en Tsjartali gemeenschappen in het zuiden. Het Goedamakarigebergte vormt de oostelijke natuurlijke begrenzing. Vanaf medio 13e eeuw wordt Goedamakari gezien als onderdeel van Mtioeleti. De Aragvi-riviertakken waar beide regio's naar vernoemd zijn ontmoeten elkaar in het centrum plaatsje Pasanaoeri.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De 11e-eeuwse Georgische historicus Leonti Mroveli noemde de inwoners van Goedamakari voor het eerst in relatie tot de kerstening van Kartli in de jaren 330 door St. Nino.[1] Zij bekeerde de bewoners van de Aragvi-valleien tot het Christendom. De regio wordt ook genoemd in de Armeense geografie van de 7e eeuw. In het feodale tijdperk maakte Goedamakari deel uit van het hertogdom (saeristavo) Aragvi.[2]