Sliertige broodspons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sliertige broodspons
Sliertige broodspons
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Parazoa (Sponsachtigen)
Stam:Porifera (Sponzen)
Klasse:Demospongiae (Gewone sponzen)
Orde:Suberitida
Familie:Halichondriidae
Geslacht:Halichondria
Ondergeslacht:Halichondria (Halichondria)
Soort
Halichondria bowerbanki
Burton, 1930
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sliertige broodspons op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De sliertige broodspons (Halichondria bowerbanki) is een sponzensoort uit de familie Halichondriidae. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1930 gepubliceerd door Maurice Burton.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De sliertige broodspons is een sponzensoort die beige tot bruin is in de zomer en lichtgrijs/geel in de winter. Het uiterlijk en de structuur van de soort varieert en heeft onregelmatige kwastachtige takken. Kolonies kunnen uitgroeien tot 25 centimeter met takken tot 12 centimeter hoog. Het materiaal waaruit de sliertige broodspons is opgebouwd is zacht en soepel en breekt niet snel af.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied van de sliertige broodspons is de noordoostelijke Atlantische kust. De sliertige broodspons wordt gevonden op rotsachtige oppervlakken in het ondiepe sublitoraal, of daarboven, in het intergetijdengebied. Deze soort heeft een voorkeur voor een slibrijke omgeving en kan ook goed gedijen in brak water.[2] De sliertige broodspons komt in Nederland voor in de Noordzee, de Waddenzee en het Zeeuwse deltagebied (Oosterschelde, Veerse Meer en Grevelingenmeer).