Heckler & Koch G11

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HK G11
Gewehr G11 sk.jpg
Type Aanvalsgeweer
Land van oorsprong Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland Bondsrepubliek Duitsland
Productiegeschiedenis
Fabrikant Heckler & Koch
Eigenschappen
Effectief bereik 50 - 100 m
Massa (niet geladen) 3,6 kg
Massa (geladen) 4,3
Lengte 750 mm
Loop 540 mm
Grootte magazijn 45 - 50 patronen

De Heckler & Koch G11 (afgekort HK G11) is een aanvalsgeweer gemaakt door de Duitse fabrikant Heckler & Koch. Het is nooit verder gekomen dan het experimentele stadium ondanks een aantal kwaliteiten.

Geschiedenis[bewerken]

De ontwikkeling van de G11 begon in de late jaren '60, toen de West-Duitse regering besloot om de bestaande G3 te vervangen door lichtere wapens met een hogere effectiviteit. De eerste studies leiden tot het idee van een klein-kaliber geweer met een hoge vuursnelheid. Het nieuwe ontwerp, de zogenaamde G11, werd gemaakt door Duitse bedrijf Heckler & Koch, met de Dynamit Nobel bedrijf in team. HK was verantwoordelijk voor het geweer zelf, terwijl Dynamit Nobel de "huls-loze" munitie ontwikkelde. Eerste prototypes waren gevoelig voor de munitie na meerdere malen schieten maar in latere versies was dit opgelost door Dynamit Nobel. In de late jaren '80 begon de Bundeswehr met het veldtesten van de pre-productie van G11's. Na de eerste tests, werden enkele verbeteringen bedacht, zoals verwisselbare optisch vizieren, een montage zodat twee reservemagazijnen op het geweer passen en een stellage zodat een bajonet of een bipod kan worden gekoppeld aan de loop.

Door een aantal redenen werd het hele programma geannuleerd door de Duitse regering. De belangrijkste redenen van deze annulering zijn het gebrek aan financieringsbronnen na de Duitse hereniging, en het algemene NAVO-beleid voor de eenwording van de munitie en zelfs magazijnen voor geweren.