Herpes simplexvirus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

"Herpes simplex-virus" zijn twee soorten (Human herpesvirus 1 en Human herpesvirus 2) van het geslacht Simplexvirus, die allebei de huid en slijmvliezen aantasten. Simplexvirus behoort tot de familie Herpesviridae (Herpesvirussen).

Human herpesvirus 1 (HSV-1)[bewerken]

Human herpesvirus 1 is het meest voorkomende soort, en verschijnt in de vorm van koortsblaasjes, meestal rond de mond als koortslip, maar ook andere locaties, (bv. schouder, wang) zijn mogelijk. Ook een oogontsteking (Herpes simplex keratitis) kan het gevolg zijn. 80% van de bevolking heeft antistoffen tegen HSV-1. Het type genoom van het herpesvirus is ZY. HSV-1 is seksueel overdraagbaar.

Human herpesvirus 2 (HSV-2)[bewerken]

Human herpesvirus 2 is hoofdverantwoordelijk voor de genitale herpes. 20% van de bevolking heeft beschermende antistoffen hiertegen. Overdracht van het virus door asymptomatische dragers (nooit klachten, wel virusdrager) is mogelijk, zelfs na vele jaren. In toenemende mate veroorzaakt HSV-1 echter ook genitale herpes door orale seks. HSV-2 kan daarnaast in principe ook een koortslip veroorzaken, hoewel dit veel minder vaak voorkomt. Een eerdere orale besmetting met HSV-1 biedt namelijk een zekere bescherming tegen een latere orale besmetting met HSV-2.

Zie ook[bewerken]