High on Fire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
High on Fire
High on Fire in 2022
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1998-heden
Oorsprong Oakland (Californië)
Genre(s) Stonermetal
Doommetal
Label(s) Relapse Records
Man's Ruin Records
Bezetting
Huidige leden Matt Pike
Des Kensel
Jeff Matz
Oud-leden George Rice
Joe Preston
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

High on Fire is een Amerikaanse heavymetalband. Hun muziek wordt meestal geclassificeerd als stonermetal of doommetal. Zanger/gitarist Matt Pike speelt ook gitaar bij de band Sleep, pioniers in het stoner metal genre.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Matt Pike startte de band in 1998 met de drummer Des Kensel en bassist George Rice (van Dear Diseased, hij deed oorspronkelijk auditie als zanger). De eerste opnames van de band werden uitgebracht op 12th Records, met het album The Art of Self Defense, wat later zou worden uitgebracht op Man's Ruin Records (en weer later opnieuw uitgebracht door Tee Pee Records).

De band tekende daarna een contract bij Release Records voor de productie van het album Surrounded by Thieves (uitgebracht in 2002). Na een grootse tour ter promotie van het album besloot bassist George Rice de band ter verlaten.

Het volgende album van de band, Blessed Black Wings uit 2005, werd grotendeels geschreven door Pike en Kensel zelf, de bassist Joe Preston (van ex-Melvins, en Thrones) sloot zich bij de band aan voor de opnames en een promotietour met de band. Na iets van een jaar toeren verlaat ook Preston de band (het gerucht gaat dat dit de consequentie was van een hectisch tourschema gecombineerd met de gewoonten te feesten na de show).

De bassist Jeff Matz van Zeke sloot zich aan bij de band om de tour af te maken, en hij zou ook in mei 2007 met de band de studio in duiken onder begeleiding van de producent Jack Endino (Nirvana, Mudhoney). Het nieuwe album zal Death Is This Communion gaan heten, en wordt verwacht te worden uitgebracht in september 2007 na een korte promotie tour vooraf. De band toert in september tot oktober langs alle grote podia door Noord-Amerika samen met de Japanse band Mono, en ook Panthers and Coliseum.

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige leden[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige leden[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ep's[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Gelimiteerde oplage's[bewerken | brontekst bewerken]

-Bevat een cover van het nummer Witching Hour door Venom. Het hele album was live opgenomen in Trocadero in Philedelphia.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]