Hoofdkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoofdkwartier duidt een locatie aan waar de meeste, zo niet alle, belangrijke functies van een organisatie geconcentreerd zijn. Het ondernemingshoofdkwartier is de eenheid aan de top van een bedrijf die de volle verantwoordelijk draagt voor alle zakelijke activiteiten. De term hoofdkantoor wordt het meest gebruikt voor grote ondernemingen.

De term wordt ook gebruikt ten aanzien van militaire organisaties.

Ondernemingshoofdkwartier[bewerken]

Het hoofdkwartier van de New South Wales Rural Fire Service in Nieuw-Zuid-Wales

Een eenheid aan de top van een onderneming die de volle verantwoordelijkheid heeft voor het succes van de onderneming.

Militair hoofdkwartier[bewerken]

Een militair hoofdkwartier kan vele vormen aannemen, afhankelijk van de formatie die het aanstuurt. Normaal gesproken is een hoofdkwartier van het type Tac, Main of Rear (vooral in de NAVO).

Het tac-hoofdkwartier (afkorting voor tactisch) is een kleine eenheid van staf en verbindingen. Normaliter erg mobiel, helpt het de commandant voortgang te krijgen in een operatie en de sleutelonderdelen aan te sturen vanuit een positie van waaruit het het veld kan overzien en ondergeschikten kan aansturen.

Het vaste hoofdkwartier is veel minder mobiel. Het verzorgt én de planning én de uitvoering van de operaties. Er is hier een aantal staven bijeen om de commandant te adviseren en de verschillende aspecten van planning of de uitvoering van discrete operaties uit te voeren. Een vast hoofdkwartier zal meestal een stafchef hebben die de staven coördineert.

Het achterhoofdkwartier ligt op enige afstand van het slagveld. Zijn functie is de logistische steun aan de frontlinietroepen te verzekeren door hen medische, materieel- en materiaalondersteuning te leveren.