Hussein Chalayan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hussein Chalayan
Chalayan.jpg
Volledige naam Hüseyin Çağlayan
Geboren 12 augustus 1970, Nicosia, Cyprus
Nationaliteit Turks-Cypriotisch / Brits
Opleiding Central Saint Martins College of Art and Design
Beroep Modeontwerper
Label Hussein Chalayan
Onderscheidingen 1995 Absolut Fashion Award
British Designer of the Year
Website
Portaal  Portaalicoon   Mode

Hussein Chalayan (Turks: Hüseyin Çağlayan) (1970) is een Brits/Turks-Cypriotische modeontwerper.

Hij studeerde aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen, en viel tijdens zijn eindexamen op doordat hij gebruik maakte van onconventionele materialen en onorthodoxe technieken. Zijn eindexamencollectie die hij lange tijd had ingegraven in de grond, zorgde voor veel opschudding en verwarring.

Hussein Chalayan behoort nu tot de meest vernieuwende, experimentele en conceptuele modeontwerpers van dit moment.[bron?] Zijn inspiratie en concept haalt hij voornamelijk uit de filosofie en antropologie.[bron?] Mede door het ambachtelijke vakmanschap dat Chalayan bezit en toepast in zijn ontwerpen, en dit weet samen te brengen met filosofische concepten en geëngageerde collecties, is hij succesrijk geworden. Chalayan verbreekt de grens tussen mode en kunst. In "Manifest Destiny" 2003 probeert hij zelfs de autonomie van mode terug te brengen.

In april 2004 opende Chalayan zijn eerste flagshipstore in Tokio. Zijn 10-jarige overzichtstentoonstelling werd in 2005 gehouden in het Groninger Museum.

Externe link[bewerken]