I2P

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
I2P
I2P
I2P 0.9.8.1.png
Ontwikkelaar I2P-ontwikkelaars
Recentste versie 0.9.8.1 
(2 oktober 2013)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Categorie Overlay netwerk
Licentie Open Source - Meerdere licenties
Website (nl) www.i2p2.de
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

I2P, of voluit Invisible Internet Project (onzichtbaar internetproject), is een open source anoniem communicatienetwerk dat bovenop het gewone internet werkt (het is een zogenaamd 'overlay netwerk').

Programma's kunnen bovenop I2P met elkaar communiceren door berichten uit te wisselen. Zo kan men anoniem browsen, bestanden delen, bloggen, chatten en dergelijke.

Algemene werking[bewerken]

Het basisprincipe van I2P is dat communicatie via meerdere tussenliggende computers (ook I2P-gebruikers) gestuurd wordt, en bovendien volledig geëncrypteerd wordt. Voor elke tussenliggende gebruiker wordt een bijkomende laag encryptie toegevoegd, wat ervoor zorgt dat elke gebruiker enkel de persoon voor en na zichzelf kent (en dus niet kan afleiden wie het bericht oorspronkelijk verstuurd heeft, of wie het uiteindelijk zal ontvangen). Dit principe staat bekend als 'onion routing'. [1] I2P is momenteel in beta, maar de ontwikkelaars zijn van mening dat de software stabiel genoeg is om gebruikt te worden door een groter publiek.

Het netwerk zelf is berichtgebaseerd, zoals het IP-protocol, maar bovenop I2P kan men wel gebruik maken van een bibliotheek die gelijkaardige functionaliteit als TCP aanbiedt.

I2P-software[bewerken]

Verschillende programma's zijn speciaal gewijzigd om bovenop het I2P-netwerk gebruikt te kunnen worden. Andere (zoals webbrowsers en IRC clients) kunnen zonder wijzigingen gebruikt worden. Onder de programma's die gewijzigd zijn voor I2P, vinden we onder andere:

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties