Interlandwedstrijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto van de cricketinterlandwedstrijd Australië - India

Een interlandwedstrijd, ook wel kortweg interland genoemd, is een wedstrijd van een vertegenwoordigende sportploeg van een land tegen een team van een ander land. De wedstrijden worden gespeeld onder auspiciën van de nationale sportbonden van de betreffende landen.

Indien een speler van een sportploeg aan een officiële interland deelneemt krijgt hij een virtuele 'cap' op zijn naam. Zo heeft bijvoorbeeld de Nederlandse doelman Edwin van der Sar in 2008 de meeste caps op zijn naam staan voor wat betreft het Nederlands voetbalelftal. De meeste interlands worden gespeeld in de voorronden en eindronden van een officieel internationaal kampioenschap, zoals de wedstrijden in het kader van een Europees kampioenschap, een wereldkampioenschap of de Olympische Spelen.

De sporter met momenteel op het gebied van voetbal de meeste interlands op haar naam is de Amerikaanse speelster Kristine Lilly, met meer dan 300 caps. Recordhouder bij de mannen is Mohammed Al-Deayea, die uitkomt voor het team van Saoedi-Arabië.