Internationaal Gitaarfestival Zwolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Internationaal Gitaarfestival Zwolle is een meerdaags muziekfestival dat vanaf 1969 jaarlijks in Nederland te Zwolle gehouden wordt. Het festival omvat onder meer masterclasses, themaconcerten, een ensembleweekend voor amateurgitaristen, een bouwers- en bladmuziekbeurs en een concours.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De situatie van de gitarist en zijn repertoire was er eind jaren zestig een van isolement. Een isolement met een tweeledige oorzaak. Enerzijds had de herontdekking van klassieke repertoire voor gitaar in combinatie met andere instrumenten nog niet plaatsgevonden en anderzijds kenden de toenmalige conservatoriumdocenten de gitaar niet als serieus concertinstrument. Zij hadden tijdens hun eigen opleiding de gitaar niet als zodanig leren kennen en bleven zich ook distantiëren. De gitaardocenten aan de conservatoria konden daardoor niet de voorhanden zijnde ensemblestukken uitvoeren vanwege gebrek aan belangstelling bij iedereen, behalve bij de gitaarstudenten zelf.

Gevolg hiervan was dat de gitarist bleef steken bij het spelen voor andere gitaristen. Isolement dus. Het was Pieter van der Staak die destijds met de oprichting van "De Zwolse Gitaarweken" een aanzet gaf tot het doorbreken van dit isolement. Met het festival bood hij gitaarstudenten een omgeving die meer inspiratie en ontwikkelingsmogelijkheden bood dan die binnen de muren van het conservatorium te vinden waren.

Het eerste festival werd door Van der Staak zelf geleid. Het duurde drie weken en vond plaats in Het Gruithuis, een monumentaal pand in Elburg. De cursus bestond onder andere uit: voorbereiding van uitvoeringen in het openbaar, begeleiding bij de dagelijkse studie, recitals door cursisten en training in het ensemblespel. In 1970 verhuisde het festival van Elburg naar Zwolle.

De eerste tien jaar was Pieter van der Staak de organisator en ensembleleider. Vanaf eind jaren zestig trad hij nog op als adviseur en als cursusleider. Deze rol heeft hij vervuld tot 1993, wanneer hij definitief uit het bestuur stapte.

Musici die in het bestaan van het Internationaal Gitaarfestival Zwolle masterclasses, lezingen en concerten gaven zijn onder andere Pieter van der Staak, Leo Brouwer, Pepe Romero.

Missie[bewerken | brontekst bewerken]

De afgelopen jaren zijn de doelstellingen van Stichting Gitaarweken Zwolle (missie/visie) opnieuw geformuleerd.

  • In de nieuwe uitgangspunten wil het festival uitdrukkelijk opnieuw een ontwikkelende rol op zich nemen. “Liever de schakelaar dan de stroom”, oftewel: het is belangrijker een kwalitatief effect te hebben op de gitaarcultuur en cultuur in het algemeen, dan mee te drijven op bestaande grote stromen. Er wordt vooral gericht op ontwikkeling van kwaliteit van programmering en stimulering van talent, op alle niveaus.
  • In de inspanning om de aansluiting met een breder publiek te vinden is de opvatting daarbij dat het “product” niet zozeer moet “afdalen” naar een breed publiek, maar is het doel om door middel van projecten, lezingen, inleidingen etc. bestaand én nieuw publiek bekend en vertrouwd te maken met cultuur.
  • De insteek om zich uitsluitend te richten op de eigen groep, de gitaristen en het gitaarpubliek, wordt niet langer als wenselijk gezien. Niet zozeer om de gitaar als hoofdthema te verlaten, wel om het instrument in te bedden in een breder kader.
  • Een ander belangrijk element in de nieuwe missie is ook het doel om groepen en leeftijden bij elkaar te brengen en op elkaar te laten inwerken. Het gaat dan niet alleen om amateur- en professioneel niveau, maar ook de verschillende niveaus van lokaliteit: lokaal- met landelijk- en internationaal niveau.

Compositieopdrachten[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1970-1994 werd er ieder jaar een compositieopdracht verstrekt.

jaar Componist Titel Uitgever
1970 Pieter van der Staak Blue Fingers Lacorda
1971 John w. Duarte Sonatina Lirica op. 48 Bèrben
1972 Tom Hartman onvoltooid  
1973 Jan Maarten Komter Spaanse Suite Harmonia
1974 John Eskes Sonate op.15
1975 Gilbert Biberian Sonata no.2 for guitar Nouran
1976 Jana Obrovská Sonata Semplice "in modo antiquo" Van Teeseling
1977 Betty Roe Short Sonata Thames Publishing
1978 Reginald Smith Brindle Sonata IV "La Breve" Schott
1979 Hans de Heer Sonata 1979 Van Teeseling
1980 Stephen Dodgson Follow the Star Broekmans en Van Poppel
Owe Walter Vintersaga Broekmans en van Poppel
Wolfgang Wijdeveld Dedication Broekmans en Van Poppel
1981 Alvaro Company Oneiron per Gabriella Zerboni
1982 Jan Stavinola Melisek Impromptu Broekmans en van Poppel
Owe Walter Sonata nr. 1 Vi Sjunger Och Spelar
1983 Francis Kleynjans Quatre Movements op. 53 Broekmans en van Poppel
1984 Chiel Meijering Geritseld Donemus
1985 Tera de Marez Oyens Hall of Mirrors Donemus
Arnaud Dumond Raga, Esquisse pour luth Baroque
1986 Walter Hekster Nightmirrors Donemus
1987 Fernando Sulpzi Jeux d'Enfants
1988 Dirk Hol Four Songs on poems by Thomas Campion Donemus
1989 Pieter van der Staak Sonar `89 Lacorda
1990 Owe Walter Contradiction Lacorda
1991 Tera de Marez Oyens Sequence Lacorda
1992 Ronald Hendriksen Lamento Lacorda
1993 Annette Kruisbrink Homenaje a Andrés Segovia Henry Lemoine
Pieter van der Staak Escuchando al Maestro Lacorda
1994 Frans Mulder Antifonia
2001 Annette Kruisbrink Ahimsa Les Productions d'OZ

Sinds 2009 wordt er weer elk jaar een compositieopdracht verstrekt, alle werken voor het ensembleweekend van het gitaarfestival.

jaar Componist Titel Uitgever
2009 Annette Kruisbrink Troubadour Song & Minstrel Dance Les Productions d`OZ
2010 Annette Kruisbrink Café Turc Les Productions d`OZ
2011 Annette Kruisbrink Mosaic Gaudí Les Productions d`OZ
2012 Jan Bartlema I pluck, therefore I am Les Productions d'OZ