International Baccalaureate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het IB logo

Het International Baccalaureate (IB), voorheen International Baccalaureate Organization (IBO), is een internationale instantie die onder andere het International Baccalaureate Diploma Programme, een pre-universitaire opleiding van twee jaar bedoeld voor de leeftijd van 16 tot 19 jaar, verzorgt.

Een IB-diploma wordt door Nederlandse instanties erkend als gelijkwaardig aan het vwo [bron?]. Het Europese Baccalaureaat is van de IB-diploma afgeleid. De opleiding wordt verzorgd door een instelling in Genève, Zwitserland.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Marie-Thérèse Maurette bedacht in 1948 de basis voor wat uiteindelijk het IB-programma zou worden. Ze schreef toen het boek Is There a Way of Teaching for Peace?, dat bedoeld was als handboek voor UNESCO.[2] Midden in de jaren 60 stichtte een groep leraren van de Internationale school van Genève de International Schools Examinations Syndicate (ISES), die later uitgroeide tot de International Baccalaureate Organisation (IBO).[3] Het IB werd in 1968 officieel opgericht in Genève.[4]

Sinds 2011 is het hoofdkantoor voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten gevestigd in Den Haag. Burgemeester Jozias van Aartsen verrichtte op 31 oktober de opening.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. "IB headquarters." International Baccalaureate. Retrieved on 26 September 2009.
  2. Biennial Conference of IB Nordic Schools. ibo.org Geraadpleegd op 06 July 2009
  3. Elisabeth Fox, International Education: Principles and Practice, 2nd, Routledge, 2001, “The Emergence of the International Baccalaureate as an Impetus to Curriculum Reform”, p. 65 ISBN 0749436166.
  4. International Baccalaureate Diploma Programme Geraadpleegd op 2007-05-08