Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is een tweejaarlijkse internationale manifestatie over architectuur in brede zin.

Opzet[bewerken]

De biënnale brengt kennis en ervaring in de ontwerpende disciplines (architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur) van over de hele wereld in Rotterdam samen en presenteert deze aan een groot publiek. Anders dan bijvoorbeeld de Architectuur Biennale van Venetië is de IABR een thematisch gerichte onderzoeksbiënnale die iedere aflevering een urgente kwestie aan de orde stelt met als uitgangspunt de (Nederlandse) actuele praktijk in een internationale context.

Agenda[bewerken]

De IABR implementeert haar agenda door middel van de productie van onder meer internationale onderzoeksprojecten, tentoonstellingen, masterclasses, workshops, conferenties, lezingen, debatten, essays, website, blogs, catalogus, boeken, brochures, film en DVD. Sinds de vierde editie, in 2009, koppelt de IABR haar onderzoeksprojecten steeds meer aan concrete stedenbouwkundige opgaven. Met name in de steden Rotterdam, Istanbul en Sao Paulo is zij actief betrokken bij het maken van stad. Directeur is sinds 2004 George Brugmans.

De 5e IABR: Making City, wordt gehouden van 20 april tot medio december 2012, in Rotterdam, Almere, Sao Paulo en Istanbul.

Edities[bewerken]

  • 2003 - Mobility: A Room with a View, curator Francine Houben (Mecanoo)
  • 2005 - The Flood, curator Adriaan Geuze (West8)
  • 2007 - Power: Producing the Contemporary City, curator Berlage instituut.
  • 2009 - Open City: Designing Coexistence, curator Kees Christiaanse (KCAP, ETH Zürich). Deze editie 2009 vond plaats van 25 september 2009 t/m 10 januari 2010 in Rotterdam en Amsterdam. [1] Tentoonstelling Open City Designing Coexistence. De VPRO maakte het project ‘Eeuw van de stad’, in samenwerking met de 4e IABR een programma. Twee weken lang besteedde de omroep op radio en televisie, digitaal en in De Gids aandacht aan de stad, haar makers en haar bewoners. [2] [3]
  • 2012 - Making City, curator team Joachim Declerck, Henk Ovink, ZUS (Kristian Koreman, Elma van Boxel), Asu Aksoy, MMBB/Fernando de Mello Franco en George Brugmans. De vijfde editie vindt plaats van 20 april tot 13 december 2012. De hoofdtentoonstelling is Making City, [4] naar een ontwerp van Kossmann.dejong, en de tentoonstelling Parallel Cases 2 - Smart Cities [5]. Making Almere is onderdeel van de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam: Making City. Making Almere [6] vindt van 21 april tot en met 29 juli 2012 in het stadshart van Almere plaats. [7]. Net als in 2009 geeft de VPRO onder de titel Leve de Stad vanaf 14 april 2012 een vervolg aan het succesvolle project ‘Eeuw van de stad’. Twee weken lang besteedt de VPRO op radio en televisie, digitaal en in De Gids aandacht aan de stad, haar makers en haar bewoners. Verder worden er tentoonstellingen georganiseerd in São Paulo en in Istanbul.

Gerelateerde onderwerpen[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties