Jacob K. Javits Convention Center

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jacob K. Javits Convention Center

Het Jacob K. Javits Convention Center is een expositiehal en conferentieruimte in New York City. Het is gelegen aan 11th Avenue in het westen van Manhattan. Lokaal staat het gebouw bekend als The Javits Center of spottend 'The Glass House', omdat het grotendeels uit glas is opgetrokken.

Het gebouw werd in 1986 voltooid en vernoemd naar de Amerikaanse senator Jacob Javits, die in datzelfde jaar overleed.

De tentoonstellings- en conferentieruimte beslaat bijna 63.000 vierkante meter. Het gebouw dient ter vervanging van het New York Coliseum, dat daarvoor gold als conferentieruimte.

Omstreden gebouw[bewerken]

Het Javits Center is omgeven door controverse. In oktober 2006 werd een grootse ceremonie gehouden ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het centrum. Tijdens de ceremonie werd ook aangekondigd dat het gebouw flink zou uitbreiden. Er zouden nieuwe, supermoderne gebouwen naast de bestaande hal verrijzen. Het hele project oversteeg de geraamde kosten met tientallen miljoenen dollars.

Na anderhalf jaar werd de uitbreiding gestaakt door een verkeerde inschatting van de kosten en ruzie met de stad New York. Burgemeester Bloomberg gaf aan geen geld meer te willen steken in de uitbreiding. In april 2008 werd de uitbreiding stilgelegd en werd besloten de nieuwe aanbouw af te breken en het bestaande gebouw grondig te renoveren. Deze renovatie kostte uiteindelijk een half miljard dollar.

Het Javits Center is bij New Yorkers nu het symbool geworden van ambtelijke geldverspilling.

Externe link[bewerken]