Jan Hammenecker (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Hammenecker
Jan Hammenecker
Algemene informatie
Geboren 24 januari 1968
Geboorteplaats Oostende
Land Vlag van België België
Werk
Jaren actief 1989 - heden
Beroep acteur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Televisie
Jan Hammenecker in het toneelstuk La cruche cassée met tegenspeelster Laurence Roy in 2008.

Jan Hammenecker (Oostende, 24 januari 1968) is een Vlaams acteur in België en Frankrijk.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hammenecker speelde in een aantal langspeelfilms waaronder ook enkele rollen als stemacteur. Zijn filmdebuut als eenentwintigjarige was in Blueberry Hill van Robbe De Hert. In 2010 speelde hij in 22 mei van Koen Mortier als Jan, in 2012 vertolkte hij in Tango Libre van Frédéric Fonteyne de rol van Dominique. Deze laatste rol leverde hem een nominatie op voor een Magritte voor beste acteur.

Tot zijn bekendere televisierollen kunnen gerekend worden, de vermoorde en als geest verder levende Dirk Vereecken in Het goddelijke monster uit 2011, garagebaas Jerry in Eigen kweek, de hoofdrol van kabinetschef Charles Van Praet in De 16 van Willem Wallyn uit 2016 en in 2017 als Marcus Otten in Beau Séjour van Nathalie Basteyns en Kaat Beels. Ook speelde hij in Les Témoins (De Getuigen), een Franse televisieserie.

Daarnaast had hij ook rollen als gastacteur in onder meer de televisieseries Bex & Blanche, Dag & Nacht: Hotel Eburon, Code 37, Zone Stad, Rang 1, Clan en Cordon.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Langspeelfilms[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

2014: Bij de Magritte du cinéma 2014 was hij een van de vier genomineerden voor de Magritte beste acteur voor de rol als Dominique in Tango Libre uit 2012 van Frédéric Fonteyne.