Koudebrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koudebrug ter plaatse van een doorgaande wand

Een koudebrug is een verbinding in de buitenschil (gevel, dak of vloer) van een gebouw waar, door slechte thermische isolatie een bovenmatige warmteoverdracht plaats kan vinden.

Waar[bewerken]

Zulke verbindingen kunnen bestaan bij overgangen van een geïsoleerde muur met een vloerconstructie, waarbij de muurisolatie niet overgaat in de vloerisolatie en aldus de "koudebrug" ontstaat. Ook bij de overgang van de muur naar ramen, deuren en dergelijke kunnen koudebruggen ontstaan. Bij een koudebrug is er een versneld warmteverlies, in tegenstelling tot een goed geïsoleerde muur, waar de temperatuur van buiten naar binnen langzaam, lineair stijgt.

Voorkomen[bewerken]

Tijdens het ontwerp kan een koudebrug opgemerkt worden omdat de isolatie niet doorloopt en kan deze voorkomen. Wanneer de constructie gerealiseerd is, kunnen koudebruggen door middel van thermografie gevonden worden, want daar is de oppervlaktetemperatuur afwijkend.

Gevolgen[bewerken]

Koudebruggen veroorzaken plaatselijk een groot warmteverlies, waardoor in de binnenlucht aanwezig vocht kan condenseren en er zo vochtproblemen kunnen optreden. Het warmteverlies kan berekend worden met de lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt, die het extra warmteverlies per lopende meter koudebrug aangeeft. Er bestaan tabellen met daarin de coëfficiënten voor verschillende koudebruggen.

Externe links[bewerken]