Kung Fu (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kung Fu
Jaar: 1972 - 1975
Genre: drama
Land: VS
Hoofdrollen: David Carradine
Philip Ahn
Keye Luke

De Kung Fu serie was een Amerikaanse televisieserie,die van 1972 tot 1975 liep en waarbij het Kung Fu centraal staat in het Wilde Westen, met regelmatige flashbacks naar fictieve gebeurtenissen in China. Het ving in 1972 aan als product van een samenwerkingsverband tussen Warner Brothers en ABC. In Nederland werden 27 van de in totaal 62 afleveringen uit de serie uitgezonden door de AVRO, tussen 13 december 1974 en 26 december 1975.

De hoofdrolspeler in de serie is David Carradine, die de rol speelt van Kwai Chang Caine, een shaolinpriester die naar de Verenigde Staten vluchtte nadat hij de moordenaar van zijn blinde sifu had gedood, waardoor er een prijs op zijn hoofd kwam te staan van 10.000 dollar, omdat de moordenaar lid was van de koninklijke familie.

Onder de mensen die naar de hoofdrol solliciteerden, was ook de bedenker van de serie Bruce Lee, voor wie het een grote teleurstelling was dat hij niet voor de rol gekozen werd. David Carradine zelf was helemaal niet Chinees, en om de Chinese gemeenschap tevreden te stellen werden diverse Chinezen aangenomen om mee te werken aan de film, als acteurs in andere rollen en voor de choreografie.

In de film wordt uitgelegd dat Caine eigenlijk als halfbloed Chinees niet in de shaolintempel zou worden aangenomen, maar dat voor hem een uitzondering werd gemaakt, onder meer omdat zijn instelling en kwaliteiten hem geschikt maakten voor het priesterschap.

In het westen aangekomen, komt Caine over als een wereldvreemd persoon, die niet kan paardrijden, geen vuurwapens gebruikt, geen vlees eet, geen alcohol drinkt, en te voet door het land reist. Hij is echter een wijs iemand, die door zijn kung fu-vaardigheden bijna onoverwinnelijk lijkt, die niet in een gevangenis vastgehouden kan worden, en die telkens geweld probeert te vermijden. Hij redt veel mensen uit moeilijke situaties en helpt velen met zijn filosofie en wijsheid.

De serie, die in drie seizoenen met in totaal 62 episodes werd uitgezonden, maakte kung fu vanaf de jaren 70 van de twintigste eeuw zeer populair in het westen.

Afleveringen[bewerken]

Zie: Lijst van afleveringen van Kung Fu