Kyu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kyu.

Kyu of kyū (級, kyū) is het Japanse woord voor graad, niveau of klas[1]. In Japanse vechtsporten ofwel budō wordt het woord gebruikt voor de lagere banden (vanaf de zwarte band heet het "dan" (段))[2]. Het wordt echter ook gebruikt bij het bordspel go, zie hiervoor Go (bordspel)#Speelsterkte. Bij Koreaanse vechtkunsten wordt een kyu aangeduid met gup (급).

Kyu in de vechtsporten[bewerken]

In het begin van de 19e eeuw kende het Kyu-systeem twee verschillende kleuren: witte band en bruine band in Japan. 6e kyu t/m 4e kyu zijn witte band. 3e t/m 1e kyu hebben een bruine band. Wittebanders hebben geen achtergrond van een bepaalde gevechtssport. Ze zijn leerlingen van de gevechtsleraar. Maar Europeanen vonden het Japanse graduatiesysteem niet heel duidelijk en zichtbaar. Om de motivatie te verhogen, heeft M. Kawaishi het systeem van gekleurde banden voor judo geïntroduceerd. Dit nieuwe systeem werd al snel overgenomen door andere gevechtssporten zoals karate en jiujitsu, omdat het systeem eenvoudig is, duidelijke eisen stelt en een goede uitvoering heeft.

Graad Kyu graden Naam
6e kyu wit rokkyu
5e kyu geel gokyu
4e kyu oranje yonkyu of shikyu
3e kyu groen sankyu
2e kyu blauw nikyu
1e kyu bruin ikkyu

het slippensysteem[bewerken]

Elke kyu-graad heeft minimale leeftijdeis en wachttijd[2]. Omdat leerlingen niet van wachten houden, is dit systeem ingesteld. Het systeem geeft nog extra motivatie voor leerlingen. De deel van kyu-graad is een slip of zoals bij het goju-ryu karate een mon.

Slippensysteem voor Jeugdjudo:

1e variant:

 1. Witte band
  1. gele slip
  2. oranje slip
  3. groene slip
  4. blauwe slip
  5. bruine slip
 2. Gele band
  1. oranje slip
  2. groene slip
  3. blauwe slip
  4. bruine slip
 3. Oranje band
  1. groene slip
  2. blauwe slip
  3. bruine slip
 4. Groene band
  1. blauwe slip
  2. bruine slip
 5. Blauwe band
  1. bruine slip
 6. Bruine band.

2e variant:

 1. Witte band
  1. eerste gele slip
 2. Gele band:
  1. eerste oranje slip
 3. Oranje band:
  1. eerste groene slip
 4. Groene band:
  1. eerste blauwe slip
 5. Blauwe band:
  1. eerste bruine slip
 6. Bruine band

De derde variant lijkt op de 2e variant, maar er is een tweede slip-systeem (dus de judoka krijgt de eerste slip op de band (alleen aan de linkerkant of rechterkant), later de tweede slip erbij (rechts en links).

Bronnen, noten en/of referenties