Lauryn Hill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lauryn Hill tijdens een optreden in Central Park in 2005

Lauryn Hill (South Orange (New Jersey), 25 mei 1975) is een hiphop-zangeres en actrice.

Biografie[bewerken]

Hill groeit in een relatief goede buurt op als dochter van een lerares Engels en een computer-consultant. Op jonge leeftijd werkt ze mee aan de soap As the World Turns en de film Sister Act 2.

Wanneer ze op de middelbare school Pras Michel en Wyclef Jean ontmoet, beginnen ze een hiphopgroep: de Fugees. Het eerste album van de groep, Blunted on Reality (1994), slaat niet aan, maar hun liveoptredens houden de twee aan het werk. Met het tweede en tevens laatste album van de groep, The Score (1996), breken ze door.

Na het uiteengaan van de Fugees proberen de diverse leden het solo. Hill blijkt het meest succesvol. The Miseducation of Lauryn Hill verkoopt wereldwijd tien miljoen albums) en ze scoort verschillende hits. Ook wordt ze de eerste vrouw die tien Grammy-nominaties krijgt en er vijf wint.

Vervolgens doet Hill produceer- en schrijfwerk voor onder anderen Aretha Franklin en Mary J. Blige. Ook pakt ze haar acteercarrière weer op.

Activisme en controverse[bewerken]

In 2003 komt Hill in opspraak omdat ze tijdens een kerstconcert in het Vaticaan kritiek geeft op de Rooms-katholieke Kerk ten tijde van het bekend worden van de seksuele mishandelingen van minderjarige jongens door priesters. Tegenover 7500 genodigden verklaart ze: "Ik ben hier niet om met u de geboorte van Christus te vieren. Daarentegen vraag ik u waarom u niet rouwt om zijn dood op deze plek. Ik begrijp dat wat ik zeg sommige van u zou kunnen kwetsen. Ik wil u vragen wat u te zeggen heeft over de levens die zijn verwoest. Over de gezinnen die God hadden verwacht, maar in plaats daarvan zijn bedrogen door de Duivel? Wie voelt zich spijtig over hen, de mannen, vrouwen en kinderen die psychologisch, emotioneel en mentaal zijn beschadigd door de seksuele perversiteit en mishandelingen die zijn uitgevoerd door de mensen waarin zij vertrouwen hadden? God is een getuige van de corruptie van uw leiderschap, van de uitbuiting en mishandeling die minstens kunnen worden toegeschreven aan de geestelijkheid. Er is geen acceptabel excuus om de Kerk te verdedigen". Ze riep de Kerk op om spijt te betuigen.

De reactie op haar oproep was gevarieerd. De Kerk vond het getuigen van slechte smaak, slechte manieren en gebrek aan respect.[1] Vele bloggers vonden haar oproep echter getuigen van moed. Hills enige officiële reactie op het commentaar van de Kerk, na haar terugkomst in New York, was: "Wat ik heb gezegd was de waarheid. Betekent het vertellen van de waarheid dat je slechte manieren hebt? Wat ik de Kerk heb gevraagd is om spijt te betuigen voor wat er is gebeurd".[2]

In 2013 moest Hill 3 maanden de gevangenis in vanwege belastingontduiking.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

 • 1998 The Miseducation Of Lauryn Hill
 • 2003 MTV Unplugged Nr 2.0
 • 2008 Ms Hill

Hitoverzicht[bewerken]

Gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Top 40.

 • 1996 #9 If I ruled the world (met Nas)
 • 1998 #4 Doo wop (that thing)
 • 1999 tip Ex-factor
 • 1999 #33 Everything is everything
 • 1999 #5 Turn your lights down low (met Bob Marley)

Filmografie[bewerken]

 • Sister Act 2: Back in the Habit (1993)
 • King of the Hill (1993)
 • Restaurant (1998)

Referenties[bewerken]

 1. Poynter Online - Abuse Tracker
 2. What Lauryn Hill told the Vatican