Lea Couzin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lea Cousin)
Lea Couzin
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 17 oktober 1934
Geboorteplaats Borsbeek
Land Vlag van België België
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lea Couzin geboren als Lea Luyckx[1] (Borsbeek, 17 oktober 1934) is een Vlaamse actrice.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1980 werd ze bij het toenmalige jongere publiek vooral bekend omwille van haar rol in de detectivejeugdserie Merlina waar ze Meester Marie-Ann Meerschaut (aka 'Tante Merlina') speelde.

Verder speelde ze gastrollen in De Collega's (Marianne), Langs de Kade (Lisa Hendrickx, een barvrouw), Windkracht 10 (Mevrouw Vandevoorde), Verschoten & Zoon (Gepensioneerde secretaresse), Zone Stad (Eenzame vrouw), Wittekerke (Godelieve), Aspe (overbuurvrouw Henriëtte Dubois) en Code 37 (mevrouw Jooris). In 2009 speelde ze een hoofdrol in de film Meisjes (Magda), naast Marilou Mermans en Lucas Van den Eynde. Een andere rol die ze speelde, was deze van Ma Vertongen in F.C. De Kampioenen. Marie-Paule Vertongen is de moeder van Marc Vertongen, de slungel in de serie. Ook in de film Kampioen zijn blijft plezant keert ze terug. Verder vertolkte ze de rol van "Bomma Biets" in de serie Callboys.

Naast haar naamsbekendheid als jeugdidool Merlina heeft ze carrière gemaakt als zangeres. Reeds in de jaren 1970 was ze actief in het kleinkunst- en cabaretcircuit, waar ze wordt geïntroduceerd door Miel Cools. Op vraag van VTM deed ze in 2018 mee aan The Voice Senior, maar ze raakte niet door de blind auditions.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]