Levente Kende

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Levente Kende (Boedapest) is een Hongaars-Vlaams pianist. Hij is een gewezen artistiek directeur en docent piano aan het conservatorium van Antwerpen.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Kende studeerde in zijn geboortestad Boedapest aan het Bartók-Conservatorium en aan de Liszt-Academie. Daarna studeerde hij in Moskou aan het Tsjaikovsky-Conservatorium. Verder behaalde hij het Hoger Speciaal Diploma in het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. In 1975 ontving hij de Alex de Vriesprijs.

Als solist[bewerken | brontekst bewerken]

Kende concerteerde op festivals door heel Europa, zoals op onder andere de festivals van Vlaanderen, Leie, Cadaques, Carpi, Bologna, Dresden, Ars Musica, Tromp Festival Eindhoven, etc. Hij promoot zowel onbekende Vlaamse en Hongaarse muziek van de 19de-20ste eeuw als hedendaagse werken. Opmerkelijke projecten van hem waren Olivier Messiaen: Vingt regards, S.Van Puymbroeck: pianoconcerto en Messiaen: Tourangalila-symfonie.

Met andere musici[bewerken | brontekst bewerken]

Naast zijn solistische loopbaan vormt hij samen met zijn vrouw, Heidi Hendrickx, een bekend piano-duo. Zij hebben werken gecreëerd van o.a. Wim Henderickx, Luc Van Hove, Piet Swerts, W. Josephs, Alfred Schnittke etc.

Voor hun inzet ter verspreiding van Belgische muziek kregen zij de Fugatrofee van SABAM. Verder is Kende actief geweest als begeleider van zangers, onder wie Zeger Vandersteene en van kamermuziekensembles en heeft hij meegewerkt aan een 50-tal platen en cd's.

Met zijn vrouw is hij de bezieler van de Pulhof-Concerten, een reeks kamermuziekconcerten met bekende Belgische en buitenlandse musici.