Lijst van Europese dynastieke titels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit een lijst met Europese dynastieke titels; al dan niet in gebruik.

Dynastieke titels[bewerken]

De leden van de regerende of voorheen regerende Europese families dragen in een aantal gevallen dynastieke titels. Deze titels die vaak, maar niet altijd, naar een landsdeel verwijzen worden door het hoofd van de familie aan de dynast toegekend. In Nederland is er maar één dynastieke titel, die van Prins van Oranje. In België zijn er meerdere dynastieke titels.

Het recht van een hoofd van een na het Congres van Wenen regerend geslacht wordt internationaal erkend en is deel van het volkenrecht. De Franse troonpretendent uit het Huis Orléans, Henri, verleent zijn familieleden dynastieke titels maar ook Prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma heeft van zijn recht om zijn familieleden grafelijke en hertogelijke titels te schenken gebruikgemaakt.

Een dynastieke titel wordt door het Belgische staatshoofd geschonken om persoonlijke reden, er is hiervoor geen handtekening van een minister nodig. Bijvoorbeeld Prinses Mathilde werd door haar huwelijk automatisch de Hertogin van Brabant, maar voor de titel Prinses van België was een Koninklijk Besluit nodig. De monarch verleent deze titel dus strikt persoonlijk, er is geen eis voor een adelbrief. Met andere woorden, deze titel behoort dus niet tot het adellijk stelsel. Edellieden beschouwen hun status als een geboorterecht, niet als een verworven recht.

De dynastieke titel gaat altijd de rest van titels vooraf; zo wordt er gesproken over de Prins van Oranje, de Prins van Asturië, de Gravin van Vlaanderen of de Hertogin van Brabant in de plaats van Prins X of Prinses Y. Zo geldt dit ook voor Camilla; zij werd Hertogin van Cornwall, met predicaat koninklijke Hoogheid. Zij maakt aanspraak op haar zogenaamde titre de courtoisie.

De dynastieke titels verwijzen vaak naar bepaalde landsdelen of belangrijke steden, bijvoorbeeld de Hertog van Orléans. De titels geven ook een protocollaire volgorde aan; zo heeft de Prins van Wales altijd voorrang op de Hertog van York.

Dynastieke titels van regerende vorstenhuizen[bewerken]

Een 'A' in de opsomming hieronder betekent dat de titel (voorlopig) niet langer wordt verleend. Dit wil niet zeggen dat de titel niet meer bestaat, of gedragen wordt.

Alle titels worden hier mannelijk opgesomd, in protocollaire rangorde. (uiteraard kan het in de praktijk om een titulares gaan.)

Belgische Hof[bewerken]

Britse Hof[bewerken]

Luxemburgse Hof[bewerken]

Het Prinselijk Huis van Liechtenstein[bewerken]

Monegaskische hof[bewerken]

Nederlandse Hof[bewerken]

Zweedse Hof[bewerken]

Spaanse Hof[bewerken]

Dynastieke titels van niet meer regerende vorstenhuizen[bewerken]

Huis van Savoie[bewerken]

Huis Braganca[bewerken]

Huis Bulgarije[bewerken]

 • de prins van Tirnovo
 • de prins van Preslav
 • de prins van Panagjoerisjte
 • de prins van Vidin

het Koninklijk Huis van Oldenburg (Griekenland)[bewerken]

het Koninklijk Huis der Beide Sicilliën[bewerken]

Koninklijk Frans Huis van Orléans[bewerken]

 • de Graaf van Parijs
 • de Hertog van Guise
 • de Hertog van Vendome
 • de Hertog van Aumale
 • de Hertog van Angouleme
 • de Graaf van Eu
 • de Hertog van Chartres

Koninklijk Frans Huis van Bourbon[bewerken]

Keizerlijk Frans Huis van Bonaparte[bewerken]

 • de Prins Napoleon