Lily van der Stokker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lily van der Stokker
Lily van der Stokker in 2023
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 1968
Geboorteland Nederland
Nationaliteit Nederlandse
Opleiding Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
Beroep(en) Beeldend kunstenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Cornelia Leonarda Anna Maria (Lily) van der Stokker ('s-Hertogenbosch, 29 maart 1954) is een Nederlandse beeldend kunstenaar.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Lily van der Stokker volgde van 1975 tot 1979 een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. Als kunstenaar is ze actief als grafisch ontwerper, schilder, tekenaar, beeldhouwer en fotograaf. Ze is gevestigd (geweest) in Breda, Amsterdam en New York. In laatstgenoemde stad had ze in de jaren 1980 een galerie. Van der Stokker brak in de jaren 1990 internationaal door.

Thema's[bewerken | brontekst bewerken]

Keurige meisjeshandschriften, bloemen, wolken, krullen en pastelkleuren; de beeldtaal van Van der Stokker roept vragen op over wat we als typisch 'vrouwelijk' beschouwen.[1] Haar inspiratie vindt ze ook in het gewone en alledaagse wat onder meer tot uiting komt in de teksten in haar tekeningen en muurschilderingen over schoonmaken, boodschappen doen en doktersbezoek.[2] 'Pulling hairs from the drain' is een voorbeeld van zo'n tekst. Aangezien Van der Stokker zich niet conformeert zich aan de heersende normen over goede smaak kan haar werk worden gesitueerd in de traditie van de feministische kunst.[3] Van der Stokker maakt met name muurschilderingen, soms gecombineerd met ruimtelijke elementen, en werk op papier.

Werken in de openbare ruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Een voorbeeld van een werk van Van der Stokker in de publieke ruimte is Celestial Teapot (2013, Utrecht).

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er waren tentoonstellingen in het Walker Art Center (VS), Centre Pompidou (Parijs), Tate St Ives (2010, Engeland), New Museum of Contemporary Art (2013, New York), het Hammer Museum (2015, Los Angeles). Friendly Good in het Stedelijk Museum (2018-2019, Amsterdam) presenteerde een overzicht van het oeuvre van Lilly van der Stokker.[4]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 ontving Lily van der Stokker de Wolvecampprijs en in 2021 de Jeanne Oosting Prijs voor schilderkunst.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lily van der Stokker van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.