Lodewijk Feys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Lodewijk Johannes Feys was een meester-metselaar en architect in de achttiende eeuw in Brugge.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Feys behoorde tot een familie aan aannemers en genoot zijn opleiding aan de Brugse Kunstacademie. In 1771 was hij de schilddrager van het ambacht van de metselaars.

In 1767 bouwde hij als hoofdaannemer en samen met de aannemer-timmerman Andries d'Hollander het huis van het kuipersambacht in de Vlamingstraat op de plek van het huis De Baers, dat in slechten, ja ruïneusen staet verkeerde. De volledige onderkeldering van het huis dateert uit de 15de en 16de eeuw. Het imposante nieuwe pand, met blauwe hardstenen voorgevel, werd gebouwd in een classicistische stijl, met versieringen die verwezen naar de rococo.

In 1796 werd het ambacht van de kuipers, zoals alle ambachten en neringen, door de Franse overheerser afgeschaft. Het genationaliseerde gildehuis werd verkocht aan landmeter Albert Millecamp. Vanaf 1901 werd het gelijkvloers gerenoveerd en werd een apothekersinterieur ingericht.

In de jaren 2010-2017 werden aanzienlijke consolidatie- en restauratiewerken uitgevoerd. Het eikenhouten dak bleef de originele 18de-eeuwse constructie. Het merkwaardig apothekersinterieur werd verplaatst van de voorkant naar de achterkant van het huis, uitgevende op de Niklaas Desparsstraat.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • E. DE VOS, Het kuiperambacht te Brugge, in: Biekorf, 1902.
  • Adolphe DUCLOS, Bruges, histoire et souvenirs, Brugge, 1910.
  • Jan ESTHER, Het kartuizerklooster binnen Brugge. Monumentenbeschrijving en bouwgeschiedenis, in: Jan ESTHER, Jan DE GRAUWE en Vivian DESMET, Het kartuizerklooster binnen Brugge. Verleden en toekomst, Brugge, Westvlaamse Gidsenkring, 1980.
  • Jan ESTHER, De analyse van een 18de-eeuwse arduinen gevel: het ambachtshuis van de kuipers in de Vlamingstraat in Brugge, in: M&L, 1986.
  • Brigitte BEERNAERT, Lodewijk FEYS, in: Lexicon van West-Vlaamse beeldende kunstenaars, Deel I, Kortrijk, 1992.
  • Christophe DESCHAUMES, Vlamingstraat 17, ambachtshuis van de kuipers, in: Open Monumentendag 2014, Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst, Brugge, 2014.