Lokaal Dijk en Waard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lokaal Dijk en Waard
Logo
Personen
Fractievoorzitter Lea van der Zee
Lijsttrekker Floris de Boer
Zetels
Zetels
6 / 37
(Herindelingsverkiezingen Dijk en Waard 2021)
Geschiedenis
Opgericht 2021
Ontstaan uit Dorpsbelang Langedijk, Kleurrijk Langedijk, Hart voor Langedijk/D66
Algemene gegevens
Actief in Dijk en Waard
Ideologie Lokaal
Afkorting LDW
Website lokaaldijkenwaard.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Lokaal Dijk en Waard (afgekort: LDW) is een Nederlandse lokale politieke partij in de gemeente Dijk en Waard (provincie Noord-Holland). De partij deed in 2021 voor het eerst mee met de verkiezingen in de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Ze behaalde zes zetels en werden daarmee de tweede partij in de gemeenteraad.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Lokaal Dijk en Waard werd opgericht in 2021 door Floris de Boer, Ger Nijman en Annelies Kloosterboer. De drie oprichters waren fractievoorzitter van (deels) lokale partijen in de gemeenteraad van Langedijk. Om sterker te staan in de nieuwe gemeente Dijk en Waard, besloten zij als een partij mee te doen aan de verkiezingen van 2021. Ze gingen als Lokaal Dijk en Waard in de gemeenteraad bij elkaar zitten en werden zo de grootste partij in de gemeente Langedijk.

Bij de gemeentelijke herindelingsverkiezingen op 24 november 2021 deed Lokaal Dijk en Waard met 34 kandidaten mee. Lijsttrekker werd Floris de Boer, gevolgd door medeoprichtster Annelies Kloosterboer. Wethouders Nils Langedijk en Ad Jongenelen stonden op respectievelijk 3 en 7. Lokaal Dijk en Waard de op een na grootste partij in de gemeenteraad van Dijk en Waard. Jorrit Bakkum en Karin van der Vliet-de Boer werden gekozen met voorkeursstemmen. Lea van der Zee werd lid van de raad toen Nils Langedijk doorschoof naar het college van burgemeester en wethouders.

Lokaal Dijk en Waard (LDW) bereikte met de Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP), de Senioren Dijk en Waard (SDW) en de VVD met als resultaat het coalitieakkoord "Meedoen in Dijk en Waard"[1]. Nils Langedijk en Gerard Rep werden daaropvolgend geïnstalleerd als wethouder in het college van burgemeester en wethouder. De samenwerking in de coalitie hield op toen in december 2022 DOP, LDW en SDW in een gezamenlijk statement de samenwerking met de VVD opzegden. Dit leidde tot een onmiddellijk vertrek van wethouder Hoekstra. Een maand later was er een nieuwe coalitie, waar de VVD werd vervangen door GroenLinks, PvdA en de ChristenUnie.

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Lokaal Dijk en Waard zegt op te komen voor het dorpse karakter in Dijk en Waard, doelend op de voormalige gemeente Langedijk, waar de meeste kandidaten op de lijst vandaan komen. Daarnaast geeft ze aan dat de omgeving praktisch en duurzaam ingericht moet worden. Ze staat voor de eigen identiteit van de verschillende kernen binnen de gemeente.

Lokaal Dijk en Waard presenteert zich in de traditie van lokale partijen door weinig ideologische standpunten in te nemen, maar vooral pragmatisch naar zaken te kijken. Het partijprogramma is moeilijk te vatten in een ideologische traditie en vertoont kenmerken van de rechts-conservatieve stroming, maar is op punten ook zeer progressief.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]