Toortsaardvlo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Longitarsus tabidus)
Toortsaardvlo
Longitarsus tabidus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Chrysomelidae (Bladkevers)
Onderfamilie:Galerucinae
Geslachtengroep:Alticini
Geslacht:Longitarsus
Soort
Longitarsus tabidus
Fabricius, 1775
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De toortsaardvlo (Longitarsus tabidus) is een keversoort uit de familie bladkevers (Chrysomelidae), die tot de tribus Alticini behoort. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1775 gepubliceerd door Johann Christian Fabricius.[1] De soort komt van nature voor in het Palearctisch gebied en Noord-Afrika.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kever is 3-4,5 mm lang en geelbruin. De meestal iets lichtere dekschilden hebben vaak een donkere rand langs de zoom. De poten, antennen en voorkant kop meestal zwartbruin. De penis en spermatheca zijn 3-4 mm lang. De kever heeft meestal volledig ontwikkelde achtervleugels en kunnen vliegen, maar er zijn ook vormen beschreven met verkorte achtervleugels. Dankzij een veermechanisme (de "metafemorale veer") in de sterk ontwikkelde dij van de achterste poten kunnen de kevers, typisch voor de meeste aardvlooien wegspringen bij gevaar. Er zijn een aantal zeer vergelijkbare en waarschijnlijk nauw verwante soorten (de tabidus-soortengroep).

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Er is één generatie per jaar. De kevers gaan in winterrust en komen in de tweede helft van februari uit de winterrust en zijn dan te vinden onder de onderste rozetbladeren van de waardplant. De meeste kevers worden waargenomen tussen april en november. Na paring in het voorjaar leggen ze de eieren, de larven ontwikkelen zich in de zomer, verpoppen zich en de nieuwe generatie komt in de zomer uit. De kevers voeden zich met de bladeren en bloemen, de larven met de wortels van de waardplant.

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

Waardplanten zijn soorten van de toorts.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]