Gedrag in Beeld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gedrag in Beeld (officiële titel: Longitudinale ontwikkeling van psychopathologie: generationele en intergenerationele continuïteit) is een grootschalig onderzoek van het Sophia Kinderziekenhuis (inmiddels onderdeel van het Erasmus MC) in Rotterdam naar de ontwikkeling van gedrag van kindertijd tot in volwassenheid.

Het onderzoek startte in 1983, onder leiding van Prof.dr. F.C. Verhulst, kinder- en jeugdpsychiater in het Sophia Kinderziekenhuis. In dat jaar werd uit de Zuid-Hollandse bevolking een groep van 2076 kinderen tussen de 4 en de 16 jaar oud willekeurig gekozen, met als doel de ontwikkeling van deze kinderen gedurende een lange periode te kunnen volgen. De eerste onderzoeken bestonden uit vragenlijsten naar gedrag en emoties van de kinderen, die door de ouders - al dan niet met hulp van hun kinderen - diende te worden ingevuld. Anno 2007 werd het zevende onderzoek in de serie gestart. Dit zevende onderzoek werd uitgevoerd door dr. J. Reef en dr. I. van Meurs en was niet alleen gericht op de oorspronkelijke deelnemers, maar ook hun eventuele partner en kinderen. Anno 2007 verleenden nog zo'n 1500 van de oorspronkelijke deelnemers hun medewerking aan het onderzoek.

Uit het onderzoek van 1997 volgde in 2000 een proefschrift, dat op basis van de verkregen gegevens aantoonde dat een deel van de kinderen en jongeren met probleemgedrag daar ook als volwassenen last van hebben. Het persbericht uit 2000 zegt hier het volgende over: "Van alle personen die aanvankelijk veel probleemgedrag vertoonden, werd dit bij 41% ook geconstateerd op volwassen leeftijd. (...) Verder bleek uit het onderzoek dat ouders van volwassen kinderen beschouwd kunnen worden als waardevolle informanten op het gebied van kennis over hun kinderen. Verder onderstrepen de bevindingen van dit proefschrift het belang van vroege preventie en interventie, voordat het gedrag van het kind of de adolescent chronisch is geworden en daardoor minder ontvankelijk voor verbetering."

Uit het onderzoek van 2007 volgden in 2010 twee proefschriften[1]

  • 1e onderzoek - 1983
  • 2e onderzoek - 1985
  • 3e onderzoek - 1987
  • 4e onderzoek - 1989
  • 5e onderzoek - 1991
  • 6e onderzoek - 1997
  • 7e onderzoek - 2007

Rond 2002 startte men met een nieuwe groep van zo'n 10.000 pasgeborenen, onder de naam "Generation R". In 2018 startte een derde lichting, "Generation R Next"[2]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele van de publicaties die uit dit onderzoek volgden, zijn: