Luchino Visconti (heer van Milaan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchino Visconti.

Luchino Visconti (1287 of 1292 - 24 januari 1349) was heer van Milaan van 1339 tot 1349. Hij was de tweede zoon van Matteo I Visconti

Hij was ook een condottiero, en heer van Pavia vanaf 1315. Vijf jaar later was hij ook heer van Vigevano, waar hij het nog zichtbare kasteel oprichtte.

In 1323 werd hij samen met zijn gehele familie geëxcommuniceerd op de last van ketterij. Hij werd mede-heerser in Milaan met zijn neef Azzo Visconti en zijn broer Giovanni, tot Azzo's dood in 1339. Hij nam ook deel aan de slag van Parabiago tegen zijn andere neef, Lodrisio, die met zijn leger Milaan omsingelde. Met een leger van huurlingen uit Noord-Europa, dat hij aan de zonen van zijn broer Stefano toevertrouwde, breidde hij het hertogdom uit. Hij veroverde Pisa en kocht van Obizzo III d'Est Parma.

Hij huwde drie keer: eerst Violante van Saluzzo, dochter van Thomas I van Saluzzo, later Caterina Spinola, dochter van Obizzo Spinola, en als laatste in 1349 met Isabella Fieschi, nicht van paus Adrianus V, die hem zijn enige wettige zoon, Luciano Novello gaf.

Hij was een bekwaam militaire bevelhebber en heerser, maar was ook berucht om zijn wreed gedrag.

In januari 1349 ontdekte hij Isabella's ontrouwe gedrag, en voorspelde haar een vreselijke straf. Een paar dagen later werd hij dood gevonden, vergiftigd. De mensen gaven spoedig zijn vrouw Isabella de bijnaam Isabella del veleno ("Isabella van Vergif").

Hij werd opgevolgd door zijn neven Bernabò, Galeazzo II en Matteo II die hij in 1346 uit Milaan had verbannen.

De ontrouw van Isabella werd door zijn neven gebruikt om de erfenis van zijn zoon af te nemen.