Luchtfilter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchtfilterhuis op een 2cv-motorblok. Links daarvan is tevens een benzinefilter te zien

Een luchtfilter is een filter dat ervoor zorgt dat aangezogen lucht wordt gezuiverd van ongewenste stoffen.

Deze ongewenste stoffen kunnen geuren, pollen, bacteriën of eenvoudigweg stofdeeltjes zijn. Al naargelang de stof die we uit de lucht willen filteren, bestaan er verschillende filters onder andere HEPAfilter, actieve koolfilter, diatomeeënfilter ... .

Luchtfilters zijn in verschillende apparaten te vinden, bijvoorbeeld in een stofzuiger, een ionisator, luchtbehandelingsinstallaties en in een verbrandingsmotor. Lucht kan worden gefilterd om verschillende redenen: het voorkomen van slijtage, milieuverontreiniging, bescherming van personen of bescherming van installaties.

Luchtfilter bij verbrandingsmotoren[bewerken]

Het filterelement

Een luchtfilter als onderdeel van een motor heeft als doel om zand en vuil tegen te houden. De luchtfilter zuivert de inlaatlucht die eventueel gemengd met benzine de cilinders in gaat. Stof in de inlaatlucht zou slijtage van de zuigers en cilinders veroorzaken.

Overigens zitten er doorgaans ook filters in de brandstof- en smeeroliesystemen om te voorkomen dat de injectoren of sproeiers in de carburateur verstopt raken en om afgesleten metaaldeeltjes uit de lagers in de motor weg te houden.

Zie ook[bewerken]