Lynne Frederick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lynne Frederick
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Lynne Sellers (getrouwde naam)
Geboortenaam Lynne Maria Frederick
Geboren 25 juli 1954
Geboorteplaats Hillingdon, Middlesex
Overleden 27 april 1994
Overlijdensplaats Los Angeles
Land Vlag van Engeland Engeland
Bijnaam Lynnie, English Rose, Sellers Widow, Little Lynne
Werk
Jaren actief 1969–1980
Beroep Actrice, model
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lynne Maria Frederick (Hillingdon, Middlesex), 25 juli 1954 - Los Angeles, 27 april 1994) was een Engels actrice, filmproducent en mannequin bekend om haar klassieke Engelse schoonheid, buurmeisjes charme, engelachtige kenmerken en zeer gewaardeerde uitvoeringen. In een diverse en veelbelovende carrière, die tien jaar omvatte, maakte ze meer dan dertig verschijningen in films en televisie.

Jarenlang werd ze het best herinnerd als de laatste vrouw en weduwe van Peter Sellers. Maar in de afgelopen jaren was ze begonnen met het opzetten van een nieuwe cult-aanhang voor haar diverse en veelgeprezen verzameling filmmateriaal in Hollywood. Enkele van haar bekendste uitvoeringen zijn haar rollen in Nicholas and Alexandra (1971), The Amazing Mr. Blunden (1972), Henry VIII and His Six Wives (1972) en Voyage of the Damned (1976).

Andere films van haar zoals Vampire Circus (1971), Phase IV (1974), Four of the Apocalypse (1975), A Long Return (Largo retorno) (1975) en Schizo (1976) zijn allemaal ondergrondse hits geworden of hebben een status als cultfilm in hun respectieve genres.

Hoewel er speculatie was dat Frederick overleed door een alcoholprobleem of suïcide, stierf zij plotseling aan een hartstilstand in haar slaap. Volgens haar moeder was sprake van een natuurlijke dood.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Lynne Frederick op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.