M.O.D.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
M.O.D.
M.O.D.
Het logo van de band
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1986 – 1997, 2001 – heden
Oorsprong Vlag van Verenigde Staten New York, Verenigde Staten
Genre(s) Thrashmetal
Crossover thrash
Label(s) Megaforce Records
Verwante acts Stormtroopers of Death, Ministry, United Forces
Leden
Jason "Ginchy" Kottwitz
Tim Casterline
Michael Arellano
Ben Ballard
Billy Milano (zanger)
Oud-leden
Drums Keith Davis
Gitaar Tim McMurtie
Basgitaar Ken Ballone
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

M.O.D. (afkorting van Method Of Destruction doch later veranderd in Milanos On Drugs) is een Amerikaanse band die zowel cross-over, thrashmetal als hardcore punk heeft gespeeld. De band is het bekendst van zijn zanger, de van S.O.D. bekende Billy Milano.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op het debuutalbum USA For MOD (1987) zette Milano met gitarist Tim McMurtie, bassist Ken Ballone en drummer Keith Davis de lijn door die was ingezet op het album Speak English or Die (1985) van het S.O.D.-project. Het album stond bol van zowel komische als gesimuleerde vermeende extreemrechtse teksten, ondersteund door cross-overmuziek.

De groep viel alweer snel uiteen, maar met bassist Jon Monte, gitarist Louie Svitek en drummer Tim Mallare maakte Milano een doorstart. In 1988 kwam een tussendoortje uit (de ep Surfin MOD) met daarop eigen versies van onder andere The Beach Boys en Petula Clark en enkele eigen, komische, nummers.

De eerste omslag in het geluid kwam in 1989 met het tweede album Gross Misconduct, waarop de thrashmetal de overhand leek te krijgen in het crossover geluid van de groep. Hoewel het debuutalbum door zowel hardcorepunk- als metalliefhebbers wordt ervaren als leukste album,[bron?] werd ‘Gross Misconduct’ gezien als het beste werk van de groep.[bron?] Echter in 1990 verlieten Monte en Svitek de groep om Mindfunk op te richten en Mallare werd drummer van de thrashmetalgroep Overkill.

Met de teruggekeerde gitarist McMurtie vond de volgende muzikale omslag plaats op het derde album Rhythm of Fear (1992). Een agressievere hardcorepunkbenadering nam hierop de overhand. Tevens was de zangstijl van Milano gewijzigd in een meer schreeuwerige hardcore zang. Het was duidelijk dat de groep van het komische imago af wilde. Vele fans haakten vanaf dit album af.

De volgende albums Devolution en Dictated Aggression ondervonden slechte distributie en werden niet opnieuw geperst. In 2004 bracht Blackout Records de albums opnieuw uit.

In 2003 zag een nieuw album, The Rebel You Love To Hate, het levenslicht. Hierop keerde Milano weer incidenteel terug naar zijn jarentachtigstijl. Milano stelde in 2005 het gehele album ter beschikking op zijn website, daar hij de distributie en promotie door het platenlabel niet adequaat vond.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Label
1987 U.S.A. for M.O.D. Megaforce Records
1988 Surfin' M.O.D. (EP)
1989 Gross Misconduct
1992 Rhythm of Fear
1994 Devolution Music for Nations
1995 Loved by Thousands, Hated by Millions (verzamelalbum) Megaforce Records
1996 Dictated Aggression Music for Nations
2003 The Rebel You Love to Hate Nuclear Blast Records
2007 Red, White & Screwed Index Entertainment
2017 Busted, Broke & American Megaforce Records