Mainstream (stroming)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mainstream (Engels voor hoofdstroming of heersende stroming) is een term waarmee men activiteiten (bijvoorbeeld kunst- en muziekstromingen) aanduidt die voor een grote massa mensen interessant zijn en die ook overduidelijk aanwezig zijn in de maatschappij. Het is het tegenovergestelde van een cultuuruiting die (tot nu toe) maar een klein deel van de mensen aanspreekt: de zogenaamde underground.

Muziek[bewerken]

Door in te spelen op de vraag van de massa wordt op veilig gespeeld en worden risico's vermeden. Deze techniek wordt in het muziekjargon omschreven als middle of the road of fm-rock.[bron?] Vaak wordt promotie voor dergelijke activiteiten ook door reclamebureaus gemaakt. Veel populaire muziek begon als 'underground'.

Film[bewerken]

Zoals bij de mainstream muziek worden ook in de film industrie zogenaamde 'blockbusters' gemaakt die een groot publiek aanspreken. Vaak worden van populaire films die aanvankelijk flink geld opbrengen meerdere vervolgdelen gemaakt totdat deze te weinig bezoekers trekken.

Media[bewerken]

Bij kranten en tijdschriften is er een grote populaire hoofdstroom met grote oplages, veel illustraties en vlot geschreven stukjes en een kleinere stroom met kwaliteits- kranten en tijdschriften met meer specialistische en diepgaande artikelen. Bij tv en radio stations is een soortgelijke onderverdeling te maken.

Wetenschap[bewerken]

Mainstream wetenschap is wetenschappelijk onderzoek op een terrein dat niet veel afwijkt van wetenschappelijke gevestigde theorieën. In de wetenschapsfilosofie onderscheidt men verschillende opeenvolgende stadia van kennis verwerving via achtereenvolgens bijgeloof - pseudowetenschap - protowetenschap - gevestigde of mainstream wetenschap. Bijgeloof word door vrijwel geen enkele wetenschapper serieus genomen, pseudowetenschap wordt door sommigen bestudeerd, protowetenschap door meerdere onderzoekers en mainstream wordt door vrijwel iedere geleerde erkend als betrouwbaar.