Marcia Rodd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marcia Rodd
Marcia Rodd
Algemene informatie
Geboren 8 juli 1940
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten

(en) IMDb-profiel

(en) IBDB-profiel

(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel

Portaal  Portaalicoon   Film

Marcia Rodd (Lyons, Kansas, VS, 8 juli 1940) is een Amerikaans actrice.

Rodd studeerde drama aan Northwestern University in de late jaren 50, alvorens naar New York te vertrekken om een carrière op het toneel op te bouwen. Comedy was een belangrijk onderwerp voor deze brunette aan het begin van haar carrière.

Ze maakte haar debuut in het stuk Oh Say Can You See in 1962. Twee jaar later stond ze op Broadway in Oh! What a Lovely War. Ze verzekerde haar plaats in de spotlights dankzij een Tony-nominatie voor Shelter en een Drama Desk Award voor Your Own Thing. De laatste was gebaseerd op Shakespeares Twelfth Night.

Haar rol als weed rokende vrije geest in Last of the Red Hot Lovers ging niet onopgemerkt voorbij. Het leidde in 1971 tot haar filmdebuut in Little Murders, naast Elliott Gould. Een opvallende bijrol in de comedy-drama T.R. Baskin, met Candice Bergen in de hoofdrol, volgde.

Ze trok de aandacht van producer Norman Lear, die haar gastrollen bezorgde in All in the Family. Ze speelde de rol van Carol Traynor in de pilot van de succesvolle serie Maude. Ze koos er echter voor de rol niet te vervolgen in de rest van de serie, waarop deze naar Adrienne Barbeau ging. Het toneel was en is haar eerste liefde en ze kreeg kort daarna een rol in The Merry Wives of Windsor.

Gedurende de jaren 80 speelde ze enige tijd TV-vrouwen, in series als Trapper John, M.D. en The Four Seasons. In latere jaren bouwde ze een sterke reputatie op als toneelregisseur in Los Angeles. Van tijd tot tijd neemt ze echter nog steeds toneelrollen aan, zoals die van Golde in Fiddler on the Roof. Ook was ze te zien als Diana Vreeland in Full Gallop.

Van januari tot april 2006 speelde ze in het stuk Senior Class: A Revue of the Golden Years.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]