Martín Berasategui

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Martín Berasategui
Martín Berasategui
Martín Berasategui
Restaurant
Locatie Lasarte-Oria, Spanje
Type keuken Modern Spaans
Opening 1993
Personen
Chef-kok Martín Berasategui
Erkenning
Michelinsterren Michelin star.gifMichelin star.gifMichelin star.gif
Jaar van toekenning 1995 (1)
1997 (2)
2002 (3)
Website
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Martín Berasategui is een chef-kok van het gelijknamige restaurant in Lasarte-Oria.

Geschiedenis[bewerken]

Martín Berasategui werd geboren in 1960 in San Sebastian (Spanje) als zoon van een moeder die al een taveerne of bodega uitbaatte en waar ook zijn tante aan het fornuis stond. Het is in dat restaurant dat hij, na stages, begint te werken en in 1987 zijn eerste Michelinster ontving.

In 1993 verhuisde hij naar zijn restaurant in Lasarte-Orio, dicht bij zijn geboortestad gelegen. Daar ontwikkelde hij zich verder naar een persoonlijke en creatieve chef. Hij werd op de voet gevolgd door de inspecteurs van Michelin. In 1995 kreeg hij zijn eerste Michelinster in zijn nieuwe restaurant; een tweede volgde in 1997 en de derde in november 2001 voor de gids van 2002.

Berasategui hoort tot de belangrijkste chefs van Spanje; hij behoort tot de generatie creatieve chefs. Hij werkt samen met verschillende restaurants van hotels, zowel binnen als buiten Spanje. Hij heeft verschillende boeken gepubliceerd.

Literatuur[bewerken]

  • Jean-François Mesplède, Trois étoiles au Michelin. Une histoire de la haute gastronomie française et européenne. 2004², p. 262.