Medaille voor bijzondere verdienste van de Koninklijke Nederlandse Vereniging "Onze Luchtmacht"

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Medaille voor bijzondere verdienste van de Nederlandse Vereniging "Onze Luchtmacht" werd in 1953 ter ere van het 40-jarig bestaan van de Koninklijke Luchtmacht ingesteld. De onderscheiding wordt uitgereikt aan hen, die zich "bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt jegens de Koninklijke Luchtmacht en/of de vereniging".

De Nederlandse Vereniging "Onze Luchtmacht" werd op 17 september 1948 opgericht en beoogt een band te leggen tussen het Nederlandse volk en zijn luchtmacht. De vereniging verkreeg op 17 september 1958 het predicaat Koninklijk. Daarmee veranderde ook de naam in "Medaille voor bijzondere verdienste van de Koninklijke Nederlandse Vereniging "Onze Luchtmacht".

Eerder, in 1922, was er al een vergelijkbare en eveneens ovale Medaille van de Koninklijke Nederlandsche Vereeniging voor Luchtvaart ingesteld. In 1932 volgde de ronde Medaille van de Koninklijke Nederlandsch-Indische Vereeniging voor Luchtvaart.

De medaille[bewerken | brontekst bewerken]

De ovale zilveren medaille wordt aan een lint op de linkerborst gedragen. Op de voorzijde is een geheven zwaard, waarop het logo van de Koninklijke Luchtmacht, de naar links vliegende adelaar gedekt door een Koninklijke kroon, is afgebeeld. Daaromheen staat de tekst "VER.ONZE LUCHTMACHT / VOOR BIJZONDERE VERDIENSTEN".

Baton
Baton

De keerzijde van de medaille is vlak. De medaille is 31 millimeter breed en 38 millimeter hoog.

Men draagt de medaille op de linkerborst aan een 27 millimeter breed veelkleurig lint. Het lint heeft een brede oranje middenbaan, met aan weerszijden een smalle met wit afgezette rode baan. Aan de boorden bevinden zich brede banen Nassausch blauw. De ophanging van de medaille aan het lint is in Engelse stijl gehouden. Men koos voor een "suspender bar", een metalen beugel met daaraan de ring van de medaille.

De Prins der Nederlanden ontving de medaille in goud met op de keerzijde deze opdracht:[1]

AAN ZIJNE KONINKLIJKE HOOGHEID
DE PRINS DER NEDERLANDEN
STUWENDE KRACHT VAN
NEERLANDS LUCHTVAART
IN OPRECHTE BEWONDERING EN
MET GROTE DANKBAARHEID
AANGEBODEN OP ZIJN
VIJFTIGSTE VERJAARDAG

26 JUNI 1961

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • W.F. Bax, "Ridderorden, eereteekenen, draagteekens en penningen, betreffende de Weermacht van Nederland en Koloniën (1813-heden)", 1973
  • H.G. Meijer, C.P. Mulder en B.W. Wagenaar,"Orders and Decorations of The Netherlands", 1984
  • Mr. C.H. Evers, "Onderscheidingen - Leidraad voor de decoraties van het Koninkrijk der Nederlanden", 2001
  • H.G. Meijer en R. Vis, "Vliegerkruis - voor initiatief, moed en volharding", 1997

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]