Merlijn Passier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Merlijn Passier (Nuenen, 8 juli 1972) is een Nederlandse regisseur, presentator en media-innovator. Eigenaar van Cutjongens, een productiemaatschappij voor film- en videoproducties.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Passier studeerde in 1997 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in 'Montage' en 'Regie'. Zijn afstudeerproject was de film De tranen van Castro, een docu-drama. Deze fictieve documentaire gaat over een man die lichaamsvloeistoffen verzamelt en op zoek gaat naar de tranen van Fidel Castro. De film won een Gouden Kalf voor beste korte documentaire en een Gouden Kalf voor beste acteur voor de rol van Jaap van Donselaar.[1]

De tranen van Castro werd vertoond op verschillende internationale filmfestivals en won onder meer de Best Fiction Video Award op het 4e International Festival of Film Schools in Mexico, de Publieksprijs op het International Film Festival of Young Cinema Leipzig in 1998 en de Publieksprijs op het Studenten Film Festival in Potsdam.

Na zijn afstuderen werkte Passier aan diverse producties voor verschillende omroepen, waaronder het programma PK met Rob Kamphues voor de KRO, Op de Bon voor de AVRO, De kracht van Brabant en De canon van Lammers met Frank Lammers voor Omroep Brabant, de openingsfilm van de concerten van Guus Meeuwis, diverse televisiereclamespots(Kenneth Smit, Rowwen Heze, Bavaria Open Air, Jeugdjournaal Magazine, Kwantum, enz.) en een samenwerking met cabaretier Guido Weijers voor zijn oudejaarsconference. Daarnaast was Passier te zien als presentator van het programma Olifantendoders dat hij samen met cabaretier Leon van der Zanden presenteerde.[2]

Vanaf oktober 2011 tot 2014 presenteert Passier bij Omroep Brabant een wekelijkse talkshow De Kamer van Brabant, dat elke zondag wordt uitgezonden. In ruim 40 minuten duikt dit programma in de wereld van cultuur, politiek en andersoortige infotainment. Er worden vier seizoenen gemaakt, meer dan vijftig afleveringen. In 2015 begint Passier met een nieuw programma waarbij hij samen met cameraman Oscar "Okkie" Ros over de Brabants-Belgische grens wandelt. In dit programma met de welluidende titel Merlijn over de Grens, reist Passier van grenspaal naar grenspaal en heeft hij ontmoetingen met de grensbewoners aan zowel Brabantse als Vlaamse zijde. Er worden vier seizoenen gemaakt met afleveringen van 25 minuten elk.

In 2016 maakt Passier met Pupkin Film een aflevering van de zesdelige serie Icarus voor de NTR. In deze dramaserie worden publieke personen op documentaire wijze geportretteerd. De aflevering van Passier gaat over de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel, bekend geworden vanwege zijn frauduleuze praktijken op wetenschappelijk vlak. De rol van Stapel wordt vertolkt door Marcel Hensema en Frank Lammers speelt zijn regisseur. Lammers wint voor deze rol een Gouden TV-Beeld voor beste bijrol (2017). Daarnaast wordt de film geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie voor "Beste Televisiedrama" in 2016.[3]

Ook produceert Passier samen met Frodo Kuipers (regisseur) de korte animatiefilm "Bullet Time". De film wordt gefinancierd door het Nederlands Film Fonds en wordt in 2017 uitgekozen als Nederlandse inzending voor de Academy Awards in Los Angeles, oftewel de Oscars. De film wint diverse internationale prijzen. Het laatste grote wapenfeit zijn echter twee mooie awards van het ShortCutz-festival: Beste Regie en Beste Film.

In 2017 maakt Passier een nieuw televisieprogramma voor Omroep Brabant getiteld "Brabant 2050". In tien afleveringen onderzoekt Passier in welke wereld zijn kinderen groot worden en hoe de wereld er in het jaar 2050 uit zou kunnen zien. Passier wordt na het succes van "Icarus" uitgekozen om een "One Night Stand" te ontwikkelen.

In 2018 mag Passier samen met Pupkin Film een Telefilm "Gilze-Rijen" ontwikkelen. Zijn productiemaatschappij "Cutjongens" wordt verder uitgebouwd en er worden steeds meer commercials en corporate films geproduceerd. De tweede helft van 2018 staat in het teken van het maken van items voor het VPRO-programma "Toekomstbouwers". In 2019 maakt Passier ook de item voor het tweede seizoen van "Toekomstbouwers".

In 2019 treedt Passier toe tot het bestuur van BROET/EFF (Eindhovens Film Festival) in Eindhoven. Het laatste seizoen van "Merlijn over de grens" gaat de buis op en Cutjongens blijft groeien. Ook nu staan de laatste maanden in het teken van nieuw materiaal voor VPRO's "Toekomstbouwers".