Guus Meeuwis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over de zanger Guus Meeuwis. Voor het gelijknamige album, zie Guus Meeuwis (album).
Guus Meeuwis
Meeuwis in augustus 2007
Meeuwis in augustus 2007
Algemene informatie
Volledige naam Gustaaf Stephanus Modestus Meeuwis
Geboren Mariahout
23 maart 1972
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1995-heden
Genre(s) Nederlandstalig, Popmuziek, Rockmuziek, Poprock
Label(s) Universal Music
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gustaaf Stephanus Modestus (Guus) Meeuwis (Mariahout, 23 maart 1972) is een Nederlands zanger. Zijn grote doorbraak was in 1995 met het nummer Het is een nacht...

Biografie[bewerken]

Guus Meeuwis werd geboren in het plaatselijke klooster van Mariahout, een dorpje in de huidige gemeente Laarbeek, waar zijn ouders tijdelijk woonden. Meeuwis ging naar het Lorentz Casimir Lyceum, en studeerde vervolgens rechten in Tilburg. Op het Stella Maris College werd al snel duidelijk dat Meeuwis artistiek en muzikaal begaafd was. Na een romantisch weekend in Brugge met zijn vriendin Valérie schreef hij het nummer Het is een nacht... Uitkomend voor het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof wonnen Meeuwis en zijn begeleidingsgroep in 1994 met dit nummer het eerste AHC-Studentensongfestival op de ALSV Quintus in Leiden. De groep kreeg vervolgens een platencontract aangeboden door talentscout Willem van Schijndel.[1] Zo ontstond de groep Guus Meeuwis & Vagant (vernoemd naar het lievelingscafé van Meeuwis en zijn "studentenvrienden"). Deze begeleidingsgroep bestond oorspronkelijk uit Marc Meeuwis, Jan Willem Rozenboom, Hugo van Bilsen, Robin van Beek en Dirk Oerlemans. In 2001 is de band Vagant opgehouden te bestaan en richtte Meeuwis zich op een solocarrière.

Meeuwis werd in 2013 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Zangcarrière[bewerken]

Doorbraak en Verbazing (1996)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Verbazing (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In augustus 1995 verscheen het nummer Het is een nacht... op single. Deze werd Alarmschijf op Radio 538 en kwam binnen enkele weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40, waar het nummer zeven weken bleef staan. In de Mega Top 50 stond het 36 weken genoteerd, waarvan 8 weken op nummer één. Uiteindelijk werden er meer dan een kwart miljoen exemplaren van verkocht. Opvolger Per Spoor behaalde ook de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten en stond vijf weken op de ereplaats van de Mega Top 50. Het was de op één na bestverkochte single van 1996.[2] Op 27 april 1996 verscheen het debuutalbum Verbazing, dat voordat het uitkwam al goud was en op nummer 1 in de Album Top 100 binnenkwam. Het album stond meer dan 70 weken genoteerd in de Albumlijsten en behaalde uiteindelijk een dubbelplatina status, wat inhoudt dat er destijds minstens 200.000 exemplaren van verkocht waren.

Schilderij (1997)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Schilderij (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Schilderij was het tweede album van Guus Meeuwis & Vagant en was al goud bij het uitbrengen ervan. Op het album staan de singles Ik wil met je lachen, Het Dondert en het Bliksemt en Ik tel tot 3. Bekende namen als Bart Peeters, Han Koreneef en Leo Driessen leverden een bijdrage aan de cd. Twee maanden voordat het album uit komt scoort Antonie Kamerling als Hero, een karakter uit de film All Stars, een nummer 1-hit met het lied Toen Ik Je Zag, dat Meeuwis had geschreven met Jan-Willem Rozenboom, ter gelegenheid van de film All Stars". De single 't Dondert En 't Bliksemt is eigenlijk het 14e lustrumlied van het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof waar de bandleden van Vagant tot dan toe lid van waren, maar werd een veel gedraaid feestnummer. Schilderij wordt bekroond met een platina plaat, wat inhoudt dat er destijds minstens 100.000 exemplaren van verkocht werden.

1 voor allen en breuk met Vagant (2001)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 1 voor allen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

1 voor allen was het derde en tevens laatste album van Guus Meeuwis & Vagant. Het album laat wat langer op zich wachten dan gepland. Door een cyste op de stembanden bij Meeuwis worden de opnames van het album met ruim een half jaar onderbroken. Het album verschijnt uiteindelijk in maart 2001. De eerste single Ze Houdt Gewoon Van Mij verscheen al in 1999 maar bleef steken in de Tipparade. Wel ontvangt Meeuwis voor de single een Gulden Vedel van De Nederlandse Vereniging van Dansleraren, omdat het nummer dat jaar door dansscholen het meest gedraaid werd. Eind 2001 komt er een eind aan het bestaan van de band Guus Meeuwis & Vagant. Meeuwis gaat alleen verder met een nieuw management en een nieuwe platenmaatschappij.

Solocarrière en Guus Meeuwis (2002)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Guus Meeuwis (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2002 maakt Meeuwis een solodebuutalbum, simpelweg genaamd Guus Meeuwis. In zijn band zitten nieuwe gezichten en oud-Vagant leden zoals zijn broer Marc Meeuwis en schrijver/pianist Jan-Willem Rozenboom. Daniël Lohues, Tren van Enckevort (Rowwen Hèze), Martijn Bosman (o.a Kane) en Pascal Jacobsen (Bløf) leveren gastbijdragen aan het album.

Het bekendste nummer op het album is Brabant, ook wel het "onofficiële volkslied van Brabant" genoemd. De hoofdredacteur van het regionale dagblad BN/DeStem stuurt een brief naar Gedeputeerde Staten om het lied van Guus Meeuwis voor te dragen als officieel volkslied van de provincie en krijgt daarbij veel steun van andere Brabantse media.[3] Zijn motivatie luidde dat er anders een 'historische kans' zou blijven liggen, omdat "het lied van Meeuwis tijdloos is. Het appelleert aan een gevoel dat jong en oud in Brabant aanspreekt. Feitelijk is het al door de bevolking tot volkslied verheven." Via een internetsite tekendend ruim 30.000 mensen een petitie die wordt aangeboden aan de commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, Hanja Maij-Weggen, maar niets opleverde. Meeuwis zelf houdt zich buiten de discussie.

In 2004 bracht Meeuwis de single Hé Zon uit, speciaal geschreven voor de Bart Foundation waar Meeuwis ambassadeur van is. Ook toerde hij dat jaar onder regie van cabaretier Bavo Galama door Nederland met zijn eerste theatertournee Guus Meeuwis In Concert, die later op dvd werd uitgebracht.

Tien jaar levensecht (2004)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tien jaar levensecht voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2004 verschijnt Meeuwis' eerste album met hoogtepunten, getiteld Tien jaar levensecht. Het album omvat zijn grootste hits, aangevuld met enkele persoonlijke favorieten en twee nieuwe liedjes. De cover Geef Mij Je Angst van volkszanger André Hazes staat ook op het album. Al eerder nam Meeuwis op verzoek van Edwin Evers dit nummer op ter gelegenheid van het zilveren jubileumconcert van Hazes. Na het overlijden van Hazes vroeg diens weduwe Rachel of Meeuwis het nummer ten gehore wil brengen tijdens de afscheidsplechtigheid in de Amsterdam ArenA. Vlak na de begrafenis van Hazes steeg het nummer naar de hoogste positie van de Single Top 100 en de Top 40. Het album werd bekroond met een dubbelplatina status, wat inhoudt dat er minstens 160.000 exemplaren van verkocht werden. Guus Meeuwis zit in 2004 alweer 10 jaar in het vak en dit muzikale jubileum wordt gevierd met drie concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De concerten die op 23, 26 en 27 september 2005 worden gehouden, waren daags na de start van de voorverkoop uitverkocht. Een maand later begint hij aan zijn tweede theatertournee, Levensecht.

Wijzer en Groots met een zachte G (2005)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wijzer (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het tweede soloalbum van Meeuwis verschijnt eind oktober 2005 en heet Wijzer. Op dit album is voor het eerst het resultaat van de samenwerking "Meeuwis, Roy en Rozenboom" te horen. Op alle volgende platen zal deze driemanschap terug te vinden zijn. De eerste single is De Weg, een vertaling van het nummer van de Duitse zanger en acteur Herbert Grönemeyer. Het nummer haalt de top 10. Het album werd bekroond met een platina plaat, wat inhoudt dat er minstens 70.000 exemplaren van verkocht werden. Deze kreeg Meeuwis uitgerekend tegelijkertijd met het nieuws dat zijn dvd In Concert goud is, en zijn cd's Schilderij en Tien Jaar Levensecht platina.

Op 6 februari 2006 krijgt Meeuwis tijdens het Harpen Gala in Bussum een Gouden Harp uitgereikt. Hij krijgt deze prijs omdat hij zich volgens de jury tijdens zijn carrière op zeer bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. Op 15 maart van ditzelfde jaar wint zijn single Geef Mij Je Angst een Edison Award.

In het Philips Stadion van 'zijn' Eindhovense voetbalclub PSV geeft hij in 2006 drie uitverkochte concerten onder de titel Groots met een zachte G. Hier zingt hij voor het eerst zijn nieuwe single Ik Wil Dat Ons Land Juicht, die hij samen met voetballer Ruud van Nistelrooij speciaal schreef voor het WK Voetbal in Duitsland. Speciale gasten tijdens zijn shows waren de Limburgse band Rowwen Hèze en de dan nog onbekende zangeres Dennis. Een dag na het laatste concert zend SBS 6 het in zijn geheel uit. De concertreeks zal een jaarlijks terugkerend fenomeen worden.

Hemel Nr. 7 en stemproblemen (2006-2007)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Hemel Nr. 7 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In oktober 2006, vier maanden na de concertreeks Groots met een zachte G in het Philips Stadion, maakt het management van Meeuwis bekend dat er een poliep ontdekt is op zijn linkerstemband. De laatste maanden van het jaar moet hij rust houden en worden alle optredens en promotionele activiteiten afgelast.[4] Dat betekent ook een flinke vertraging op de voorbereidingen van zijn nieuwe album. Begin 2007 wordt Meeuwis vast panellid in het programma 'Stenders Late Vermaak', een muziekquiz van Rob Stenders op de televisiezender Talpa.

In april komt de voorloper van het album Hemel Nr. 7 uit, Tranen gelachen. Deze single komt op één binnen in de hitlijsten. Eind augustus volgt tweede nummer 1 single van het album, genaamd Proosten. Het album weet eveneens de weg naar de eerste plaats in de Top 100 te vinden. Ondertussen is Meeuwis druk met de voorbereidingen van zijn derde theatertournee die in januari 2008 van start gaat. Daarna staat hij in juni 2008 voor het derde jaar op rij in het Philips Stadion met zijn concertreeks Groots met een zachte G. Ditmaal vier avonden op een rij. Ook dit concert wordt opgenomen voor een livealbum en dvd.

Tussen eind oktober en begin december 2008 waagt Meeuwis zich aan iets nieuws, een clubtournee. Het is de eerste keer dat hij een tournee langs de poppodia onderneemt. Voor de gelegenheid heeft hij vriend en muzikale partner JW Roy uitgenodigd als supportact. Alle shows zijn uitverkocht en ze staan onder andere in Tivoli, de Oosterpoort, 013, Het Paard en de Effenaar. Daarnaast is Meeuwis de eerste Nederlandse artiest die binnen twee weken zowel in de Melkweg en Paradiso staat en ook nog beide zalen uitverkoopt.

NW8 en jubileum (2009-2010)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie NW8 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het achtste studioalbum, NW8, verschijnt op 8 mei 2009 en is goud bij verschijnen. Er staan 15 nieuwe liedjes op die Meeuwis voor het grootste deel samen schreef met Jan-Willem Rozenboom en JW Roy. Het is het eerste album van dat hij niet in Nederland opneemt, maar in de Abbey Road Studios in Londen. De titel verwijst naar de postcode van het district St John's Wood, waar Abbey Road gevestigd is. Bij het album NW8 is een dvd gevoegd met hierop de live-registratie van de nieuwe liedjes, opgenomen in de legendarische studio. De eerste single van het album, Dat Komt Door Jou (een vertaling van A Te, een nummer van de Italiaanse zanger Jovanotti), komt op 24 april uit en is een grote hit. Later in het jaar volgen de singles Ik Ook Van Jou en Laat Mij In Die Waan. Van deze laatste maakt Meeuwis een speciale "Serious Request" versie en gaat de opbrengst naar het Glazen Huis.

De stadionconcertreeks van Guus Meeuwis is in 2009 in een ruimer jasje gestoken: Groots met een zachte G – Uit & Thuis. Naast de concerten in het Philips Stadion in Eindhoven, doet hij nu ook twee shows in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen. Uit: op 5 en 6 juni in Heerenveen. Thuis: op 12, 13 en 14 juni 2009 in Eindhoven.

Op 22 september 2009 wordt het artiestenbureau The Entertainment Group failliet verklaard. Het bedrijf behartigt onder meer de belangen van Marco Borsato, Ilse DeLange, Trijntje Oosterhuis en Guus Meeuwis. Kort na het faillissement richt Meeuwis een eigen bedrijf op: Modestus Management.[5] Het bedrijf is vernoemd naar één van zijn doopnamen.

In 2010 volgen er zes concerten in de reeks Groots met een zachte G en trekt Meeuwis een recordaantal bezoekers van bijna 200.000 mensen: Eén concert in Heerenveen en vijf in Eindhoven. De concertreeks wordt aangehaald als de 'jubileumeditie', omdat Meeuwis in 2010 vijftien jaar in het vak zit. Tevens is dit het vijfde achtereenvolgende jaar dat hij in het stadion staat met zijn concerten. Nadat in 2009 geen live-registratie uitgebracht werd van de concerten, wordt besloten het in 2010 wel weer te doen. Dit in verband met het jubileum.

Op 12 november 2010 verschijnt Meeuwis' tweede verzamelalbum met muzikale hoogtepunten. De cd bevat naast de oude toppers ook de hits van zijn laatste drie albums. Op Het Beste Van Guus Meeuwis staan geen nieuwe nummers.

Armen open en Ik Hou Van Holland (2011)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Armen open (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Enkele weken na de verschijning van zijn verzamelalbum wordt bekend dat Meeuwis vanaf 2011 vaste teamcaptain wordt van het spelprogramma Ik Hou Van Holland.[6] Hier vervangt hij cabaretier Peter Heerschop (die oorspronkelijk Beau van Erven Dorens verving) omdat deze de tv-opnames niet meer kan combineren met zijn theatershows. Zijn optreden in de spelshow wordt positief ontvangen: op 21 oktober 2011 wint Meeuwis de Televizier Talent Award bij het Gouden Televizier-Ring Gala.

Begin 2011 duikt Meeuwis samen met zijn muzikanten onder de schuilnaam ‘The Monkey Sandwich Band’ op in cafés door het land. Geboren uit het verlangen om, volgens Meeuwis zelf, na de stadions en grote zalen weer gewoon in de kroeg te spelen. "Puur plezier! En nog nuttig ook. We kunnen op deze manier de nieuwe liedjes voor het album uittesten op het publiek en laten groeien voordat we de studio in gaan."[7] Het nieuws dat Meeuwis zaterdagavond in Utrecht zou optreden onder een schuilnaam lekt eerder die dag uit via Twitter en verspreidt zich als een lopend vuurtje. Omdat de optredens een succes zijn, besluiten Meeuwis en zijn band er nog een paar verrassingsoptredens bij te boeken.

In mei 2011 komt het nieuwe studioalbum van Meeuwis uit, genaamd Armen open. De titeltrack lekte uit op internet, maar werd niet de eerste single. De eerste single van het album, Dit Lied, verscheen op 8 april.[8] Het nummer kwam tot nummer 22 in de Top 40 en 8 in de Single Top 100. Na veel positieve reacties werd besloten om de titeltrack de tweede single te maken. Het nummer kwam de eerste week direct binnen op nummer 1 in de Single Top 100. Als Ze Danst, dat Meeuwis speciaal schreef voor zijn dochter Sarah, wordt uitgebracht als derde single.

Meeuwis heeft ook een nummer opgenomen met Gers Pardoel, genaamd 20:03 uur. Deze staat op Pardoels debuutalbum. Uit de samenwerking ontstaat het idee om zijn nummer Nergens Zonder Jou opnieuw op te nemen samen met toegevoegd couplet van Pardoel. Dit wordt de vierde single van het album en de eerste 3FM Megahit voor Meeuwis.

Het kan hier zo mooi zijn (2012-2014)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Het kan hier zo mooi zijn voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Guus Meeuwis tijdens een optreden in het Holland Heineken House.

Nog tijdens de Groots met een zachte G-reeks van 2012, kondigt Meeuwis aan dat hij ook het jaar erop weer in het Philips Stadion staat. Met deze aankondiging nadert Meeuwis de magische grens van 1 miljoen bezoekers voor zijn concertreeks.[9] Als cadeautje voor zijn fans, biedt hij het nieuwe nummer Vrienden gratis aan op zijn officiële website. Desondanks komt het nummer toch in de Tipparade terecht en wordt het veelvuldig gedraaid op de radio.

Na afsluiting van zijn theatertournee Armen Open, die loopt van september t/m december 2012, begint Meeuwis in januari 2013 met de opname van zijn negende studio-album, dat nog dit jaar uit moet komen. Meeuwis zegt hierover: "We zijn heel veel liedjes aan het opnemen. Eigenlijk te veel voor op één album. Een goede reden om The Monkey Sandwich Band weer van stal te halen! (...) Het is fijn om de liedjes een keer voor publiek te spelen voordat alles is opgenomen. Even uitproberen hoe ze het live doen."[10] Het negende studioalbum van Meeuwis, Het kan hier zo mooi zijn, verschijnt op 10 mei 2013. De gelijknamige single verschijnt op 22 maart.

In 2014 presenteert hij samen met Johnny de Mol het programma 'Meeuwis en de Mol maken vrienden' op RTL.

In aanloop naar zijn nieuwe album, onthult Meeuwis de allereerste internationale spin-off van de Groots-concertreeks: Groots Overzee wat 29 april 2013 plaatsvindt op Kokomo Beach op Curaçao.

Hollandse Meesters en jubileum[bewerken]

Ook in 2015 zal Meeuwis weer optreden in het Philips Stadion. Dat jaar zal hij voor het tiende jaar optreden met zijn Groots met een zachte G-concerten. Tot op heden zijn er drie concerten aangekondigd, één op 12 juni, één op 13 juni en één op 14 juni.

Trivia[bewerken]

 • Guus Meeuwis is sinds 2002 getrouwd en heeft vier kinderen.
 • Op 25 mei 2008 kreeg Meeuwis van de gemeenteraad van zijn geboortegemeente Laarbeek het ereburgerschap toegekend.
 • Op 5 juli 2010 schreef en zong Meeuwis samen met Youp van 't Hek de WK-hit Majesteit, Majesteit in NOS Studio Sportzomer in Zuid-Afrika. Dit lied werd geschreven ter gelegenheid van de halve finale van het Wereldkampioenschap voetbal 2010 van Nederland tegen Uruguay.
 • Op 22 november 2011 krijgt Guus Meeuwis van de provinincie Noord-Brabant het ereburgerschap toegekend. Commissaris van de Koningin Wim van den Donk noemt het werk van Meeuwis "groots met een zachte G". In het rapport staat te lezen dat Meeuwis als geen ander met zijn toegankelijke goed in het gehoor liggende muziek de aansluiting weet te vinden bij zijn publiek, bij jong en oud, binnen en buiten Brabant. Hij slaagde er in met een lied het moderne Brabant-gevoel te verwoorden.
 • In 2011 mag Meeuwis voor het tweede jaar op rij de 3FM Award voor Beste zanger in ontvangst nemen.
 • In april 2012 werd Meeuwis verkozen tot 'meest ultieme Nederlander', een populariteitsprijs van Veronica Magazine en radiozender 100% NL. In deze verkiezing brachten ongeveer 78.000 luisteraars een stem uit.[11]

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Verbazing 29-04-1996 11-05-1996 1(2wk) 75 met Vagant / 2x Platina
Schilderij 01-12-1997 13-12-1997 12 47 met Vagant / Platina
1 voor allen 29-03-2001 31-03-2001 34 13 met Vagant
Guus Meeuwis 09-2002 21-09-2002 25 25 Eerste Album zonder Vagant
Tien Jaar Levensecht 04-11-2004 13-11-2004 1(4wk) 67 Verzamelalbum / 2x Platina
Wijzer 29-10-2005 05-11-2005 5 41 Platina
Live in het Philips Stadion 01-09-2006 09-09-2006 6 26 Livealbum / Goud
Hemel nr. 7 14-09-2007 22-09-2007 1(1wk) 77 Platina
Groots met een zachte G - Live in het Philips Stadion 2007 21-11-2007 08-12-2007 13 25 Livealbum
Groots met een zachte G - Live in het Philips Stadion 2008 2008 20-09-2008 4 47 Livealbum /
NW8 08-05-2009 16-05-2009 1(6wk) 62 2x Platina
Groots met een zachte G 2010 10-09-2010 18-09-2010 2 42 Livealbum / Goud
Het beste van Guus Meeuwis 10-11-2010 20-11-2010 2 82 Verzamelalbum / 2x Platina
Armen open 13-05-2011 21-05-2011 1(1wk) 54 Platina
Het kan hier zo mooi zijn 2013 18-05-2013 2 42* Goud
Groots met een zachte G 2013 2013 12-10-2013 2 20
Hollandse meesters 17-10-2014 25-10-2014 1(1wk) 1* met New Cool Collective Big Band
Album met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 200 albums
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Verbazing 1996 01-06-1996 41 7 met Vagant
Het kan hier zo mooi zijn 2013 18-05-2013 170 2
Groots met een zachte G 2013 2013 12-10-2013 193 1*

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Het is een nacht... 1995 29-07-1995 1(7wk) 27 met Vagant /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf /
Hit van het jaar 1995 /
Bestverkochte single van 1995
Per spoor (Kedeng kedeng) 1996 24-02-1996 1(4wk) 15 met Vagant /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Zo ver weg 1996 15-06-1996 3 11 met Vagant /
Nr. 4 in de Single Top 100
Verliefd zijn 1997 01-02-1997 36 3 met Vagant /
Nr. 37 in de Single Top 100
Ik tel tot 3 1997 12-07-1997 16 7 met Vagant /
Nr. 23 in de Single Top 100 / Alarmschijf
't Dondert en 't bliksemt 1998 31-01-1998 12 8 met Vagant /
Nr. 15 in de Single Top 100
Ik wil met je lachen 1998 30-05-1998 19 12 met Vagant /
Nr. 21 in de Single Top 100
Ze houdt gewoon van mij 1999 15-05-1999 tip3 - met Vagant /
Nr. 50 in de Single Top 100
Je hoeft niet veel van me te houden 1999 06-11-1999 tip14 - met Vagant /
Nr. 53 in de Single Top 100
Denk nou eens na 2000 - met Vagant /
Nr. 74 in de Single Top 100
Op straat 2001 - met Vagant /
Nr. 62 in de Single Top 100
Haven in zicht 2001 - met Vagant /
Nr. 86 in de Single Top 100
Leve het leven 2002 - Nr. 70 in de Single Top 100
Eerste lief 2002 - Nr. 85 in de Single Top 100
Brabant 2003 15-02-2003 tip8 - Nr. 28 in de Single Top 100
Ik wil je 2003 13-09-2003 tip3 - Nr. 30 in de Single Top 100
Hé zon 2003 - Nr. 94 in de Single Top 100
Waar moet 'ie in? (Daar moet 'ie in) 2004 26-06-2004 17 4 met Edwin Evers
Toen ik je zag 2004 - Nr. 39 in de Single Top 100
Als je iets kan doen 06-01-2005 15-01-2005 1(4wk) 9 als onderdeel van Artiesten voor Azië /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Geef mij je angst 2005 26-03-2005 1(7wk) 26 Nr. 1 in de Single Top 100 /
Hit van het jaar 2005
De weg 2005 08-10-2005 7 11 Nr. 8 in de Single Top 100
Jouw hand 2006 04-02-2006 30 6 Nr. 28 in de Single Top 100
Ik wil dat ons land juicht 2006 17-06-2006 5 4 Nr. 2 in de Single Top 100
Tranen gelachen 2007 14-04-2007 1(2wk) 14 Nr. 1 in de Single Top 100
Proosten 2007 25-08-2007 3 11 Nr. 1 in de Single Top 100
Genoten 2007 03-11-2007 tip4 - Nr. 58 in de Single Top 100
Ik wil nog niet naar huis 2008 25-10-2008 33 3 Nr. 10 in de Single Top 100
Dat komt door jou 2009 02-05-2009 11 11 Nr. 4 in de Single Top 100
Ik ook van jou 2009 26-09-2009 32 4 Nr. 39 in de Single Top 100
Laat mij in die waan 2009 26-12-2009 tip2 - Nr. 6 in de Single Top 100
Schouder aan schouder 2010 29-05-2010 2 12 met Marco Borsato /
Nr. 1 in de Single Top 100
Majesteit 2010 - met Youp van 't Hek /
Nr. 2 in de Single Top 100
Dit lied 18-04-2011 23-04-2011 22 7 Nr. 8 in de Single Top 100
This is a night - Het is een nacht 23-05-2011 - met The Baseballs /
Nr. 69 in de Single Top 100
Armen open 2011 02-07-2011 tip3 - Nr. 1 in de Single Top 100
Als ze danst 2011 24-09-2011 tip12 - Nr. 97 in de Single Top 100
Nergens zonder jou 2011 19-11-2011 5 11 met Gers Pardoel /
Nr. 5 in de Single Top 100
Vrienden 2012 26-05-2012 tip6 -
Het kan hier zo mooi zijn 2013 06-04-2013 26 3 Nr. 4 in de Single Top 100
Koningslied 19-04-2013 27-04-2013 2 4 als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging /
Nr. 1 in de Single Top 100
Zeeën van tijd 2013 22-06-2013 tip11 - Nr. 62 in de Single Top 100
Als de liefde 2013 19-10-2013 tip28 -
Zonder jou 2014 24-05-2014 tip4 - Nr. 33 in de Single Top 100
Opzij 2014 - met New Cool Coll. Big Band
Single met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Het is een nacht... (Levensecht) 1995 16-09-1995 1(8wk) 22 met Vagant /
Nr. 1 in de Radio 2 Top 30 /
Bestverkochte single van 1995
Per spoor (Kedeng kedeng) 1996 09-03-1996 5 16 met Vagant /
Nr. 5 in de Radio 2 Top 30
Zo ver weg 1996 06-07-1996 47 2 met Vagant
Ik tel tot 3 1997 19-07-1997 tip14 - met Vagant
Schouder aan schouder 2010 05-06-2010 tip15 - met Marco Borsato /
Nr. 24 in de Radio 2 Top 30
Armen open 2011 14-01-2012 tip23 -
Koningslied 2013 11-05-2013 41 1 als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14
Als ze danst - - - - - - - - - - - - 689 1183 1750 -
Armen open - - - - - - - - - - - - 1222 1355 - -
Brabant - - - - - - 144 37 25 74 22 23 22 27 27 33
Dat komt door jou - - - - - - - - - - - - 462 296 451 486
De weg - - - - - - - - 777 - 981 1048 898 690 800 849
Geef mij je angst - - - - - - 79 63 87 137 130 142 159 180 218 301
Het is een nacht... (Levensecht)
(met Vagant)
498 670 545 849 657 476 248 334 409 388 415 481 366 434 489 620
Ik wil nog niet naar huis - - - - - - - - - - 1512 1820 - - - -
Nergens zonder jou
(met Gers Pardoel)
- - - - - - - - - - - - - 720 1318 -
Per spoor (Kedeng kedeng)
(met Vagant)
1396 - - 1646 1510 1397 1026 992 1187 1199 1085 1218 1267 1498 1403 1854
Proosten - - - - - - - - - - 1312 - 1592 1734 1779 -
Tranen gelachen - - - - - - - - 394 1675 399 420 497 713 663 765

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
In concert 2005 08-01-2005 1(6wk) 56
Live in het Philips stadion 2006 16-09-2006 1(13wk) 63
Groots met een zachte G - Live in het Philips stadion 2007 2007 08-12-2007 1(1wk) 30
Groots met een zachte G - Live in het Philips stadion 2008 2008 20-09-2008 3 51
Groots met een zachte G 2010 2010 18-09-2010 2 18
Groots met een zachte G 2013 2013 12-10-2013 2 30

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Tevens helft van het duo De Deurzakkers.
 2. Bron: Top 100 verkoop, samengesteld door de Stichting Mega Top 50, thans GfK Dutch Charts.
 3. Brabant voor Brabant | Brabant van Guus Meeuwis als volkslied voor Brabant
 4. Guus Meeuwis schrapt optredens wegens poliep. Nu.nl (27 oktober 2006)
 5. Logistiek.nl - Guus Meeuwis gaat logistiek zelf doen
 6. Guus Meeuwis naar Ik hou van Holland - MEDIA - PAROOL
 7. Nieuws.nl - Guus Meeuwis gaat door met Monkey Sandwich Band
 8. Nieuwe single en album Guus Meeuwis in april | Hollandse-hits.net
 9. Guus Meeuwis: bijna 1 miljoen bezoekers bij Groots met een zachte G.
 10. 21 maart Tivoli, Utrecht: exclusief voorproefje van het nieuwe album! | Guus Meeuwis
 11. Meeuwsen, Marrie (23 april 2012). "Guus Meeuwis meest Ultieme Nederlander". Omroep Brabant. Geraadpleegd op 24 april 2012.