PSV (voetbalclub)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PSV
CompetitiesterCompetitiester
Het PSV logo tot 2013
Het PSV logo tot 2013
Naam Eindhovense Voetbalvereniging
Philips Sport Vereniging
Bijnaam Philips
Rood-witten
Red White Army
Boerûh
Lampjes
Lempkes
Opgericht 31 augustus 1913
Stadion Philips Stadion
sinds 12 december 1910
Capaciteit 36.500[1]
Complex De Herdgang
Voorzitter Vlag van Nederland Peter Swinkels
Algemeen directeur Vlag van Nederland Toon Gerbrands
Manager Vlag van Nederland Marcel Brands
Trainer Vlag van Nederland Phillip Cocu
(Hoofd)sponsor Philips
Begroting € 62 miljoen
Competitie Eredivisie
Prijzen Landskampioenschap: 21x
KNVB beker: 9x
Johan Cruijff Schaal: 9x
Europacup I: 1x
UEFA Cup: 1x
Website http://www.psv.nl/
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Derde tenue
geldig voor 2014/15
Icoontje huidige resultaten PSV in het seizoen 2014/15
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

PSV is een voetbalclub uit Eindhoven. De voetbalclub is als Philips Sport Vereniging opgericht op 31 augustus 1913 als een sportvereniging van Philips-medewerkers.

Het is tegenwoordig een club uit de traditionele top drie van het Nederlandse betaald voetbal. Op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa staat PSV in het seizoen 2014/15 op de 29e plaats met 58.129 punten.[2] De thuisbasis van PSV is het Philips Stadion.

Geschiedenis

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van PSV (voetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ontstaan

Eerste PSV-logo

Zaterdag 12 december 1910 wordt het Philips Elftal opgericht door werknemers van Philips. Deze voetbalclub is de voorloper van PSV. In de notulen van 20 januari 1911 zijn de namen van de oprichters te vinden, dit zijn voorzitter Buitelaar en secretaris Formenoij en verder Heijnemeier, Hakker, Muijs, Van der Wees, Hendrik Huisken en Willem Schouten (de laatste twee zijn tevens de medeoprichters van PSV). De clubkleuren zijn een wijnrood shirt met witte kraag en een zwarte broek.

Zondag 15 januari 1911 speelt het Philips Elftal haar eerste wedstrijd aan de Frederiklaan op exact dezelfde locatie waar nu het Philips Stadion is. Nadat Anton Philips zich onder luid gejuich in een open wagen naar het veld heeft laten brengen, verricht zijn vijfjarige zoontje Frits Philips de aftrap. Tegenstander is het tweede elftal van Hollandia uit Woensel. Philips Elftal wint met 4-0 door doelpunten van Van der Slooten, Bouchotte, Leeman en Wiegerink

Zondag 31 augustus 1913 wordt, met goedkeuring van Gerard en Anton Philips, een sportvereniging opgericht waar verschillende sporten beoefend konden worden, waaronder voetbal. De vereniging wordt opgericht door en voor personeelsleden van Philips. Het Philips Elftal sluit zich 22 oktober 1913 aan bij de Philips' Sport Vereeniging maar behoudt de naam Philips Elftal tot 31 oktober 1916. De officiële oprichtingsdatum van het Philips Elftal is 12 december 1910 en van PSV 31 augustus 1913. In het begin konden alleen Philipsmedewerkers lid worden, maar vanaf 1928 mochten er ook mensen van buiten het bedrijf bij PSV sporten.

Van personeelsclub tot betaald voetbal

PSV deed in 1914 voor de eerste keer mee aan de competitie en in 1921 speelde het al in de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal. Na een degradatie naar de tweede klasse in 1925 promoveerde PSV een jaar later naar de eerste klasse. Sinds 1926 tot op heden speelt PSV onafgebroken op het hoogste niveau. PSV werd voor het eerst landskampioen in 1929 door na het districtskampioenschap ook de kampioenscompetitie te winnen. In april 1933 werd de afdeling voetbal financieel losgekoppeld van het overkoepelend orgaan. In 1935 won PSV haar tweede landskampioenschap en won in 1950 voor de eerste keer de KNVB beker. PSV was in 1955, kort na invoering van het betaald voetbal, de eerste Nederlandse vereniging die deelnam aan het toernooi om de Coupe Européenne, de voorloper van de huidige UEFA Champions League. PSV had daarvoor reeds drie landstitels veroverd, behalve in in 1929, 1935 ook nog in 1951. Grote man achter het PSV toentertijd was Frans Otten, voorzitter van de Philips federatie en sportliefhebber die zorgde voor de juiste faciliteiten voor de sporters, waaronder ook voor de voetballers. In 1963 werd het eerste kampioenschap in het betaald voetbal veroverd, maar ging PSV enkele zware jaren tegemoet. De "sponsoring" van Philips werd teruggedraaid, mede onder druk van vakbonden, toen in 1961 Frits Philips aan het hoofd van het concern kwam te staan. Pas begin jaren 70 zouden de investeringen weer toenemen.

Standbeeld Coen Dillen, op de achtergrond Willy van der Kuijlen

Gouden periodes

Midden jaren 70 was de eerste gouden periode voor de club. Met voetballers als Willy van der Kuijlen en de gebroeders Willy en René van de Kerkhof won PSV diverse nationale prijzen. In 1978 werd de UEFA Cup gewonnen. De finalestrijd werd beslist over twee wedstrijden waarin PSV te sterk bleek voor het Franse Bastia. Na 0-0 in Frankrijk werd thuis met 3-0 gewonnen. De tweede helft van de jaren 80 vormde de beste periode in de clubgeschiedenis. Tussen 1986 en 1992 werd de club zes keer nationaal kampioen en won ze drie keer de KNVB beker. Het absolute hoogtepunt had plaats in 1988 toen PSV, onder leiding van coach Guus Hiddink, op 25 mei de Europacup I won door in de finale Benfica na strafschoppen te verslaan. Ook speelde PSV in dat jaar in Tokio voor de Wereldbeker die het verloor van Club Nacional de Football uit Montevideo. Na een gelijke stand na 120 minuten verloor PSV de strafschoppenserie met 7-6. Belangrijke spelers in die periode waren onder meer doelman Hans van Breukelen, Ronald Koeman, de Deen Søren Lerby en de Belg Erik Gerets.

Nieuwe millennium

De eerste tijd na de gouden periodes laat zich omschrijven als de periode van ontwikkeling van talenten, die via PSV de stap maakten naar de internationale top. Romario, Ronaldo, Van Nistelrooij en Cocu zijn hier voorbeelden van. Bij de eerste editie van de Champions League in 1992 was PSV de eerste Nederlandse vertegenwoordiger. In het eerste decennium van het nieuwe millennium domineerde PSV het Nederlandse voetbal. PSV was elk jaar vertegenwoordigd in de Champions League en won van 2000 tot en met 2008 zes landskampioenschappen. Uit die tijd stamt de term Eindhoven, voetbalhoofdstad. Europees reikte PSV in deze jaren één keer tot de halve finale Champions League, één maal tot de kwartfinale Champions League en vier keer tot de kwartfinale UEFA Cup. Ook vertrokken er spelers naar Europese topclubs, zoals Van Bommel, Park, Robben en Kežman. Daarnaast werd de eigen jeugdopleiding opgewaardeerd en verdiende PSV in 2007 de titel 'beste jeugdopleiding van Nederland'. Afellay, Bakkal, Aissati en Marcellis zijn voorbeelden van het nieuwe elan in Eindhoven.

Jeugd

Nadat PSV van het seizoen 2004-2005 tot en met dat van 2007-2008 vier keer op rij landskampioen werd, stokten de successen. De club eindigde het seizoen 2008-2009 als vierde en ook de volgende drie jaren liep het zowel een nieuwe landstitel als een eindklassering in de top 2 mis. Nadat PSV het seizoen 2012/13 afsloot op de tweede plaats in de Eredivisie, vond er een koerswijziging plaats. Vrijwel het gehele basisteam van de voorgaande jaren werd vervangen. Zes van hen leverden de club samen ruim €44.500.000,- aan transfersommen op, de contracten van acht andere selectiespelers werden niet verlengd en Mark van Bommel en Wilfred Bouma beëindigden hun actieve loopbaan. Technisch directeur Marcel Brands stelde vervolgens een nieuwe selectie samen met voornamelijk jonge spelers waarin PSV groeipotentie zag. Jeffrey Bruma, Florian Jozefzoon, Adam Maher, Stijn Schaars en Santiago Arias kostten de club gezamenlijk $11.500.000,- en de dan achttienjarige Karim Rekik werd gehuurd van Manchester City. Zij gingen samen met nog aanwezige jonge spelers als Jetro Willems, Georginio Wijnaldum, Oscar Hiljemark, Luciano Narsingh en Tim Matavž en spelers afkomstig uit de eigen jeugd als Jeroen Zoet, Joshua Brenet, Abel Tamata, Jorrit Hendrix, Peter van Ooijen, Rai Vloet, Jürgen Locadia, Zakaria Bakkali en Memphis Depay de nieuwe PSV-selectie vormen. Ji Sung Park keerde terug naar de club om samen met Schaars voor enige ervaring in het team te zorgen. Oud-speler Philip Cocu werd voor het eerst in zijn carrière aangesteld als hoofdcoach.

Algemeen

Complexen

PSV beschikt over twee verschillende complexen. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Philips Stadion en de trainingslocatie is de Herdgang.

Philips Stadion

1rightarrow blue.svg Zie Philips Stadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Eindhoven, Philips Stadion
Philips Stadion - PSV Eindhoven, 2008-1.jpg
Philips Stadion - PSV Eindhoven, 2013.jpg

PSV speelt haar thuiswedstrijden in het Philips Stadion. Het stadion ligt in het stadsdeel Strijp in de wijk Philipsdorp, nabij het centrum van Eindhoven. De huidige tribunes zijn in meerdere fases gebouwd. De laatste grote wijzigingen dateren van 2000, toen de hoeken werden dichtgebouwd. De tribunes zijn 33 meter hoog en het veld is 105 meter lang en 68 meter breed.[3] Sinds het seizoen 2005/2006 zijn alle hekken rondom het veld verdwenen. Het gehele stadion beschikt over verwarmde tribuneplaatsen en de capaciteit bedraagt 35.000 toeschouwers. Mede in verband met een mogelijke kandidatuur van Nederland (samen met België) voor het WK 2018 wordt er onderzocht of een uitbreiding van het stadion naar 43.000 zitplaatsen haalbaar is; de minimumcapaciteit voor een WK-stadion is 42.000. Een andere reden is het maximum beschikbare aantal seizoenskaarten. In het seizoen 2008/2009 heeft PSV het maximumaantal seizoenskaarten verkocht en is er een wachtlijst van circa 5000 mensen, waarna plaatsing op de wachtlijst niet meer mogelijk is. Verder hebben diverse bedrijven een kantoor of winkel in het stadion en zijn er tevens twee restaurants gevestigd, waarvan één bekroond is met een Michelinster. De grond van het Philips Stadion is in het bezit van de gemeente Eindhoven.

De Herdgang

Het trainingscomplex van PSV is op ongeveer drie kilometer afstand van het Philips stadion gevestigd. In een bosrijke en rustige omgeving ligt de De Herdgang. Het ligt aan de noordkant van Eindhoven, nabij landgoed De Wielewaal, aan de Oirschotsedijk. De Herdgang wordt vaak als synoniem gezien voor de rust die er in en om de club PSV heerst. Daarbij speelt ook de familie van Kemenade een prominente rol, onder aanvoering van vader Harry van Kemenade, tevens lid van verdienste van PSV, die samen met zoon Paul en dochter Liesbeth de professionele sectie van de Herdgang verzorgen. Het complex bestaat uit verschillende trainingsfaciliteiten, waaronder een fitnesscentrum en onder meer een tennisbaan. Behalve als trainingscomplex is de Herdgang ook in gebruik als trainings- en wedstrijdcentrum van de jeugdafdeling en de amateursectie. De Herdgang beschikt in totaal over zeven voetbalvelden, waarvan één kunstgrasveld.

Organisatie

Sinds 1 juli 1999 zijn alle professionele en jeugdactiviteiten van de Eindhovense Voetbal Vereniging PSV en de commerciële activiteiten van de Stichting PSV Voetbal ondergebracht in PSV NV. Binnen deze NV is een adviserende en toezichthoudende rol weggelegd voor de Raad van Commissarissen. De NV heeft verschillende soorten aandelen uitgegeven, gewone aandelen, priorititeitsaandelen en één bijzonder aandeel. De aandelen worden gehouden door de stichting PSV voetbal en de Eindhovense voetbalvereniging PSV. Het bijzondere aandeel is in bezit van Eindhovens voetbalvereniging PSV.[4][5] De houder van het bijzondere aandeel heeft een beslissende stem in verschillende zaken van de NV zoals het wijzigen van de doelomschrijving, naam, structuur, logo en stadionlocatie. De prioriteitsaandelen, in bezit van de stichting PSV voetbal, bepaalt het aantal directeuren en commissarissen en kan een bindende voordracht doen voor nieuwe commissarissen en directieleden alsmede hun ontslag of schorsing.[6] De Raad van Commissarissen van de NV bestaat sinds medio 2010 uit P.J.J.M. Swinkels (President-Commissaris), A.P.M. van der Poel (aftredend in 2010), W.G.S.M. van der Leegte (aftredend in 2010), C.J.A. van den Boogert, Ir. H. Kivits en H. van Breukelen.[7] De eindverantwoordelijkheid voor de dagelijkse leiding van PSV NV ligt bij de voorzitter, casu quo algemeen directeur. In 2010 bestaat de directie van PSV uit Tiny Sanders, algemeen directeur en tevens commercieel directeur. Hij is sinds het seizoen 2010-2011 in functie. Sinds 2006 is er geen Technisch Directeur meer, maar een technisch manager, die niet tot de directie behoort. Technisch manager is Marcel Brands.

Communicatiemiddelen

PSV communiceert op diverse manier met de fans, sponsor en andere belangstellenden. Middels drukwerk wordt onder meer voor elke thuiswedstrijd de PSV-flits gratis uitgedeeld aan de supporters. Verder komt het blad PSV Inside uit. Dat is een blad dat verkrijgbaar is in de winkel of waar een abonnement op af te sluiten is. Verder worden nog het blad PSV Inzake en PSV Phoxynieuws uitgegeven. Deze bladen worden aan de leden toegezonden van respectievelijk PSV Netwerk voor ondernemers en van de Phoxyclub, voor jeugdige supporters. Verder communiceert PSV dagelijks via haar internetsite, www.psv.nl. De website is ook in het Engels en Spaans beschikbaar en geeft onder andere ook actuele informatie over de trainingstijden van de A-selectie. Verder beschikt de website over achtergrondinformatie over de selectie en de wedstrijden, en is in het archief terug te bekijken tot berichten uit 2002. PSV beschikt tevens over een eigen forum waar leden met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Tevens heeft PSV een interne en externe televisieservice, die bestaat uit een online televisiedienst, een digitaal kanaal bij KPN, het programma Clubvoetbal Insite op RTL 5, en een dagelijks voetbaljournaal op Planet Voetbal. Bij de online televisiedienst op PSV.nl en PSV.tv zijn actualiteiten, voor- en nabeschouwingen op wedstrijden, portretten van spelers, historische fragmenten, inside- en businessvideo's te zien. Verder heeft PSV ook een overeenkomst met YouTube over het aanleveren van beeldmateriaal van PSV.tv.[8]

Aanhang

PSV heeft al jaren een stabiel aantal seizoenkaarthouders. De laatste twee jaar zijn de seizoenskaarten zelfs uitverkocht. PSV beschikt over het maximum van 29.000 seizoenkaarthouders en een wachtlijst die de 5.000 mensen overschrijdt. De aanvragen voor nieuwe seizoenskaarten voor het seizoen 2008/09 werd na een week stopgezet.[9] PSV verkoopt maximaal 29.000 seizoenkaarten terwijl het stadion een capaciteit van 35.000 toeschouwers heeft, omdat men wil dat er altijd kaarten via de losse verkoop beschikbaar zijn voor supporters. Het grootste gedeelte van de PSV-aanhang komt uit Noord-Brabant, al zijn er ook buitenlandse seizoenkaarthouders.[10] De fanatieke supporters zijn verzameld op “Oost”, de eerste ring van de oosttribune van het Philips Stadion.

Supportersverenigingen

PSV beschikt over twee officiële supportersverenigingen. Één ervan is de oudste supportersvereniging van Nederland, Supportersvereniging PSV. Deze vereniging werd opgericht op 1 augustus 1920. Deze vereniging kenmerkt zich door het organiseren van de supportersreizen naar de wedstrijden van PSV, zowel in binnen- als in buitenland. De andere vereniging is PSV Fans United. Op 19 januari 2001 werd deze vereniging opgericht en is op 27 november 2001 schriftelijk officieel erkend door PSV. De vereniging is opgericht door de fanatieke supporters met als doel op te komen voor de sfeersupporters van PSV. Naast de twee supportersverenigingen heeft PSV ook een fanclub voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. PSV was de eerste Nederlandse club die met een dergelijke fanclub kwam. De fanclub begon in 1998 onder de naam PSV Junior Club en was een gratis club om kinderen kennis te laten maken met PSV. Later is de naam gewijzigd in PSV Phoxy Club. Anno 2008 is het een betaald lidmaatschap. In november 2007 kon PSV het 20.000e lid verwelkomen.[11]

Sfeergroepen

Naast de officiële verenigingen kent PSV ook nog supportersgroepen welke gericht zijn op tifo. De officiële vereniging PSV Fans United beschouwt dit als onderdeel van hun beleid, wat onder meer in ogenschouw kwam door een sfeeractie voor Timmy Simons welke door hen was georganiseerd.[12][13] Een andere groep die zich voornamelijk op tifo richt is Lighttown Madness.[14] De sfeeracties voor Heurelho da Silva Gomes komen van hen.[15] Een andere groep, die bestaat uit jongeren van Vak ZZ die in de leeftijd van 12 tot 16 jaar zijn, heeft zich verenigd in Red White Entity. Al deze sfeergroepen voeren hun acties uit in samenwerking met PSV, en soms ook met elkaar.

Mascotte

De kidsclub, PSV Phoxy Club, is genoemd naar de mascotte van PSV, Phoxy. Zoals de naam al aangeeft is Phoxy een vos. Phoxy is gekleed in het PSV clubtenue en heeft rugnummer 99. De manier van schrijven van de naam refereert aan het Engelse woord Fox, maar dan met de eerste twee letters van Philips. In het jaar 2006 werd Phoxy mascotte van het jaar.[16]

Imago van de club

Uit een onderzoek uit 2007 van het bureau Sport+Markt voor de Eredivisie CV, waarin de imagowaarde van de eredivisieclubs werd bekeken, kwam naar voren dat PSV op de eerste plaats stond wat betreft aantrekkelijkheid.[17] Het onderzoek maakte deel uit van het zogenaamde CPM-model (Club Positioning Matrix), dat door de Eredivisie CV gebruikt wordt als barometer voor het verdelen van de tv-gelden onder de clubs. De CPM-ranking telt voor de helft mee. Sportieve prestaties in de Eredivisie voor de andere helft. Bij de CPM tellen naast het imago (voor 23% bepalend) ook de merkwaarde (23%), de doelgroep (9%), het stadion (13%), de omzet (23%) en de UEFA-ranglijst (9%) mee bij het bepalen van de score. PSV staat op deze lijst tweede met 2648 punten van de maximale 3462.[18] Uiteindelijk bepalen de CPM-ranglijst en de sportieve prestaties in de Eredivisie per club hoe de tv-gelden worden verdeeld, beide worden gewogen over de afgelopen drie seizoenen.

Logo en tenue

Het eerste logo van PSV bestond uit een cirkel waarin een gloeilamp was verwerkt. In de lamp stond “Philips” en erboven “sport”. Later is het veranderd in een ovale vorm met een vlag erin waar in de vlag wederom een ovaal was geplaatst met de letters PSV er in. Medio jaren negentig is het logo ingevoerd zoals het nu is. De buitenste ovaal is rood-wit horizontaal gestreept, waarop de vlag is geplaatst met de letters PSV die groter en dikker zijn gemaakt.

Tenue

Het officiële tenue van PSV bestaat uit een rood-wit verticaal gestreept shirt, een zwarte broek en witte sokken. In de loop der jaren heeft PSV vaak van shirt gewisseld, soms geheel rood, soms geheel wit, of dunne en dikke strepen. Sinds 2000 bestaat het shirt uit zeven gelijke strepen, vier witte en drie rode. De rode kleur is officieel vastgelegd als pms 106 (PSV-rood), en het clublogo dient ergens op de borst te staan.[19] Het huidige uittenue bestaat uit zwarte en Philips-blauwe blokken, met een zwarte broek en Philips-blauwe kousen. De blokken staan voor de vlag van Noord-Brabant, maar dan in een andere kleur. Op de mouwen staat een rood-wit geblokte baan, volgens de vlag van Noord-Brabant, tot aan de schouders. PSV kent sinds de invoering van de shirtsponsoring in 1982 één shirtsponsor, Philips. De achtergrond bij de tekst Philips is altijd één kleur. In het seizoen 1994/95 heeft PSV enkele wedstrijden met Philips op een volledig gestreept shirt gespeeld, maar dat is tijdens het seizoen veranderd vanwege de verminderde leesbaarheid. Ook wat betreft de kledingsponsor zijner weinig wisselingen. Sinds 1970 heeft PSV drie kledingsponsors gehad. Huidige sponsor is Nike, sinds 1995 kledingsponsor van PSV. Het sponsorcontract met Nike loopt tot het einde van seizoen 2014-2015. Vanaf het seizoen 2015-2016 heeft PSV een 5-jarige sponsor overeenkomst met Umbro. Sinds enkele jaren worden om de twee jaar nieuwe shirts uitgebracht. In de even jaren krijgt PSV een nieuw thuistenue, in de oneven jaren een nieuw uittenue. Voor Nike was Adidas de sponsor. Meer dan 20 jaar, van 1974 tot 1995, stond hun logo op het shirt. Le Coq Sportif was de eerste sponsor van PSV, het was sponsor van 1970 tot 1974.Ter eren van het honderd jarig bestaan op 31 augustus 2013 is er gekozen voor het seizoen 2013/2014 voor een rood thuisshirt met een witte broek en witte sokken. De letters van hoofdsponsor Philips en het logo van kledingsponsor Nike zijn goud gekleurd.

Begroting

In het seizoen 2007-2008 werkte PSV met een begroting van 65 miljoen euro.[20] Een stijging van 10 miljoen euro ten opzichte van het seizoen ervoor.[21] In het seizoen 2006/07 draaide PSV een omzet van 88 miljoen euro, een record in de clubgeschiedenis. Het grootste deel van dat bedrag waren de inkomsten van de UEFA die PSV 31,6 miljoen euro betaalde vanwege televisierechten, reclame-inkomsten en wedstrijdpremies uit de Champions League. Andere inkomstenbronnen waren onder andere sponsorinkomsten voor een bedrag van 16,8 miljoen euro, stadionexploitatie 14,0 miljoen euro, media (voornamelijk televisierechten) 7,4 miljoen euro, seizoenskaarten 6,2 miljoen euro en losse kaartverkoop 5,5 miljoen euro. De bedrijfslasten waren 65,5 miljoen euro waarvan het grootste bedrag kosten waren van lonen en salarissen, te weten 35,6 miljoen euro.[22] In het seizoen 2007/08 ontving PSV € 27 miljoen van de UEFA vanwege deelname aan de Champions League.[23]

Jeugdopleiding

Naast het eerste elftal kent PSV ook een jeugdopleiding. Daar waar PSV het zwaartepunt lang legde op vooral het scouten van de juiste spelers, kwam de jeugdopleiding ogenschijnlijk vaak op het tweede plan. Naast een jeugdafdeling had PSV van 1987 tot 2000 een jeugdinternaat.[24] Onder meer de latere international Peter Hoekstra zat daarop. Spelers die niet op het jeugdinternaat zaten, maar wel doorstroomden vanuit de eigen jeugdopleiding, zijn onder andere (ex-)internationals Wilfred Bouma, Boudewijn Zenden, Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay. De jeugdopleiding loopt van de F- tot de A-jeugd, plus het jeugdelftal, ook wel Jong PSV genoemd. De jeugd speelt haar wedstrijden op sportcomplex de Herdgang. In 2007 ontving PSV de trofee voor beste Jeugdopleiding van Nederland.[25]

Jong PSV kwam met ingang van het seizoen 2013/14 onder leiding van Darije Kalezić, die daarmee Marco Roelofsen opvolgde. Dat was eveneens de eerste jaargang sinds de invoering van het betaalde voetbal waarin de KNVB jeugdteams toeliet tot de eerste divisie. Dit betroffen Jong Ajax, Jong Twente en Jong PSV. Door in speelronde tien tot en met achttien twintig punten te halen, won Jong PSV datzelfde seizoen de tweede periode. Daarmee werd het als eerste 'Jong'-team ooit periodekampioen in de eerste divisie. Waar dit voor reguliere eerstedivisieteams kwalificatie voor de nacompetitie betekent, waren de drie Jong-teams hier niettemin bij voorbaat al van uitgesloten. De toelating daartoe ging daarom in plaats daarvan naar Sparta Rotterdam, dat in speelronde tien tot en met achttien negentien punten haalde.

Samenwerkingsverbanden

PSV werkt samen met een aantal clubs uit Nederland. PSV had ook samenwerkingen met buitenlandse clubs, maar die zijn opgeheven.

Voormalige samenwerkingsverbanden:

Clublied

Het clublied van PSV bestaat uit vier coupletten. Het werd op 3 oktober 1950 ingevoerd als officiële clublied. De muziek is gecomponeerd door Kees van der Weijden, voormalig dirigent van de Philips Harmonie. De tekst is geschreven door voormalig PSV-keeper Jo Vermeulen.

Resultaten

Resultaten betaald voetbal 1954 - heden

1 C
3
4 B
5
10
10
3
7
2
1
2
4
8
6
14
5
3
4
8
6
4
1
1
2
1
3
3
5
2
3
2
2
1
1
1
1
2
1
1
2
3
3
2
1
2
3
1
1
2
1
2
1
1
1
1
4
3
3
3
2
4
55 K 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14
Eredivisie
Hoofdklasse
Eerste klasse
Kampioenspoule 1954/551
1 In het eerste seizoen speelden de winnaars van de vier klasses nog tegen elkaar voor het landskampioenschap.

Resultaten in Europese competities sinds 1956

16
x
x
x
x
x
x
x
8
x
x
x
x
x
16
4
16
x
x
4
4
16
1
8
32
32
32
64
32
32
32
32
1
8
8
32
16
8
64
64
8
8
12
18
32
8
8
32
8
4
16
8
8
32
32
8
16
44
56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13
EC I / Champions League
EC II
UEFA Cup / Europa League
geen Europees voetbal

Europees voetbal

PSV heeft zich sinds 1974 ieder jaar, onafgebroken, voor een Europees toernooi (Europacup I dan wel de UEFA Champions League, Europacup II en UEFA Cup) gekwalificeerd. In die tijd heeft PSV één keer de UEFA Cup (1978) en één keer de Europa Cup I (1988) gewonnen. Deze UEFA Cup werd door Theo Maassen gestolen. In de seizoenen 1970/71 en 1974/75 werd de halve finale bereikt van het Europacup II-toernooi, in 1975/76 van de Europacup I en in 2004/05 van de Champions League. PSV nam vanaf seizoen 1997/98 t/m seizoen 2008/09 12 seizoenen op rij deel aan de UEFA Champions League. Een Nederlands record.

De club speelt sinds 1955 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

1992/93, 1997/98, 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2003/04, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09
1955/56, 1963/64, 1975/76, 1976/77, 1978/79, 1986/87, 1987/88, 1988/89, 1989/90, 1991/92
2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2014/15
1969/70, 1970/71, 1974/75, 1990/91, 1996/97
1971/72, 1977/78, 1979/80, 1980/81, 1981/82, 1982/83, 1983/84, 1984/85, 1985/86, 1993/94, 1994/95, 1995/96, 2000/01, 2001/02, 2003/04, 2007/08
1973
1962/63, 1963/64, 1965/66
1rightarrow blue.svg Zie ook Wedstrijden van PSV in Europees voetbal
1rightarrow blue.svg Zie ook Deelnemers UEFA-toernooien Nederland
1rightarrow blue.svg Zie ook Deelnemers International Football Cup & Intertoto Cup Nederland

Beker

In totaal speelde PSV 15 KNVB bekerfinales. De eerste finale werd gespeeld in 1932 tegen DFC Dordrecht. De Dordtenaren wonnen met 5-4 na verlenging. De eerste winst van het bekertoernooi dateert uit 1950, toen HFC Haarlem werd verslagen, met 4-3, ook na verlenging. PSV heeft negen keer de KNVB beker gewonnen.

1rightarrow blue.svg Zie ook KNVB beker finales

Erelijst

PSV'ers vieren feest na het behaalde kampioenschap in het seizoen 2007/2008.

Nederlands landskampioenschap (21x)

1929, 1935, 1951, 1963, 1975, 1976, 1978, 1986, 1987, 1988,
1989, 1991, 1992, 1997, 2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2007,
2008
Gouden Kampioenssterren: 2CompetitiesterCompetitiester(1 ster per 10 landstitels)

KNVB beker (9x)

1950, 1974, 1976, 1988, 1989, 1990, 1996, 2005, 2012

Johan Cruijff Schaal (voor 1996 Supercup) (9x)

1992, 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2003, 2008, 2012

Europacup I (voorloper van Champions League) (1x)

1988

UEFA Cup (1x)

1978

Bekende en prominente ex-PSV'ers

Bekende en prominente voorzitters

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van voorzitters van PSV (voetbal)

PSV’s eerste voorzitter was Jan-Willem Hofkes. Hij leidde de club van 1913 tot 1925 (met een tussenpoze van één jaar). De voorzitter was die tijd nog voorzitter van de sportvereniging en nog niet specifiek van de voetbalvereniging. De eerste voorzitter die een Europese prijs won was Aad Groeneveld. Hij was voorzitter van 1970 tot 1983. Samen met Ben van Gelder leidde hij PSV naar de Europese top en zorgde voor een commerciële inslag. Jacques Ruts was voorzitter toen PSV in 1988 de Europa Cup I won. Ruts was de opvolger van Groeneveld en bleef tien jaar voorzitter van PSV. De laatste voorzitter die een lange termijn in dienst was was Harry van Raaij. Hij was acht jaar voorzitter en onder zijn leiding won PSV vier landstitels.

Bekende en prominente trainers

Guus Hiddink
1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van trainers van PSV

Guus Hiddink is de meest succesvolle trainer in het Nederlandse betaald voetbal. Er is geen enkele trainer die meer landskampioenschappen in de Eredivisie heeft gewonnen. Verspreid over twee periodes behaalde Hiddink zes landstitels en tevens vier KNVB bekers, allen bij PSV. Tevens won Hiddink de Europa Cup I. Hiddink was ruim 7 jaar trainer van PSV, van 1987 tot 1990 en van 2002 tot 2006. Een andere prominente trainer, die bijna acht jaar aan de club verbonden bleef als trainer, is Kees Rijvers. Hij trainde de club van 1972 tot 1980. In die tijd veroverde PSV de UEFA Cup, drie landstitels en twee KNVB bekers. Bobby Robson en Erik Gerets veroverden met PSV twee keer de landstitel.

Bekende en prominente oud-spelers

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van spelers van PSV

Belangrijkste en meest prominente ex-PSV'er is waarschijnlijk Willy van der Kuijlen. Van der Kuijlen wordt ook wel Mr. PSV genoemd. Hij speelde 528 wedstrijden voor PSV en scoorde daarin 308 goals. Een andere bijnaam voor Van der Kuijlen is “skietuh Willy” vanwege zijn harde schot. Een andere PSV’er die bekendstond vanwege zijn harde schot is “het Kanon” Coen Dillen. Beide spelers hebben een standbeeld naast het Philips Stadion staan. Dillen was PSV’er in de jaren vijftig en scoorde in 1955/56 43 doelpunten in één seizoen, nog steeds een record in de Nederlandse Eredivisie. Andere spelers die een record in handen hebben zijn onder meer Hans van Breukelen, Erik Gerets, Jan Heintze, Heurelho da Silva Gomes, Eric Addo, Jefferson Farfán en Ibrahim Afellay. Allen werden met PSV vier keer achtereen kampioen van Nederland. De eerste drie deden dat in de jaren 80, in een tijd dat tevens de Europa Cup I werd veroverd. Een van de twee Europese Cup die PSV won. Tien jaar eerder won PSV de UEFA Cup, met in het team behalve aanvoerder Willy van der Kuijlen, keeper Jan van Beveren, René en Willy van de Kerkhof, Gerrie Deijkers en Harry Lubse. Ronald Koeman en Erik Gerets zijn voormalige PSV-ers die zowel als speler én als trainer kampioen werden met PSV. Gerets is ook lid van verdienste van PSV, net als bijvoorbeeld Sjef van Run en Roel Wiersma. Wiersma was een verdediger bij PSV eind jaren vijftig, begin jaren zestig. Na zijn actieve carrière werd hij coach bij PSV, de waterpolo-afdeling. Andere spelers die wel in een andere functie bij de voetbaltak van PSV terugkeerden zijn onder meer Berry van Aerle (supporterscoördinator), Ernie Brandts (assistent-trainer), Toon Brusselers (bestuurslid technische zaken), Phillip Cocu (jeugdtrainer), Guus Hiddink (trainer), Adrie van Kraaij (technisch manager en scout) en Luc Nilis (spitsentrainer). Nilis was een aanvaller en vormde een duo met Van Nistelrooij, die als topspits onder meer de Brazilianen Romario en Ronaldo opvolgde. Ronaldo is onlangs gestopt met zijn voetbalcarrière. Andere ex-spelers die bij Europese topclubs spelen zijn onder andere Ruud van Nistelrooij (Manchester United - Real Madrid CF - Hamburger SV - Málaga CF), Alex (Chelsea), Mark van Bommel (FC Barcelona - Bayern München - AC Milan), Arouna Koné (Sevilla FC), Arjen Robben (Chelsea FC - Real Madrid CF - FC Bayern München) en Ibrahim Afellay (FC Barcelona).

Recordhouders

1rightarrow blue.svg Zie ook Clubrecords PSV voor het hoofdonderwerp.
Ronaldo, nummer vijf in de rangschikking 'Meest gescoorde doelpunten in één seizoen'.

Topscorer aller tijden

Meest gescoorde doelpunten in één seizoen

Meest gespeelde competitiewedstrijden

Meeste minuten, onafgebroken, zonder tegendoelpunt, in de Eredivisie

 • 1. Heurelho da Silva Gomes en Edwin Zoetebier, 1159 minuten (2004, tevens het nationale record)
 • 2. Heurelho da Silva Gomes, 957 (2006 (okt-dec))
 • 3. Heurelho da Silva Gomes, 817 (2006 (feb-apr))

Legendary PSV

Een team van oud-spelers van PSV speelt onder de naam Legendary PSV als gelegenheidsteam wedstrijden, op uitnodiging. Legendary PSV wordt wisselend vertegenwoordigd door spelers als Berry van Aerle, Mateja Kezman, Ernest Faber, Harry Lubse, Twan Scheepers, Jan Poortvliet, André van Gerven, Erwin Koeman en Stan Valckx. Jaarlijks strijden Legendary PSV en een team van trainers van amateurclubs om de Gerrie Deijkers Trofee.

Aanvoerders

Naam No. Bij PSV Periode
Vlag van Nederland Georginio Wijnaldum 10 2011-heden 2013–heden
Vlag van Nederland Mark van Bommel 6 1999–2005, 2012-2013 2000–2005, 2012-2013
Vlag van Zweden Ola Toivonen 7 2008-2014 2011-2012
Vlag van Nederland Orlando Engelaar 8 2009-2013 2011
Vlag van Nederland Ibrahim Afellay 20 2003-2010 2010
Vlag van België Timmy Simons 6 2005–2010 2007–2010
Vlag van Nederland Phillip Cocu 8 1995–1998, 2004–2007 2005–2007
Vlag van België Luc Nilis 10 1994–2000 1998–2000
Vlag van Nederland Arthur Numan 5 1992–1998 1994–1998
Vlag van Nederland Erwin Koeman 3 1979–1982, 1990–1994 1993–1994
Vlag van Nederland Gerald Vanenburg 4 1986–1993 1992–1993
Vlag van België Erik Gerets 2 1985–1992 1987–1992
Vlag van Nederland Ruud Gullit 10 1985–1987 1986–1987
Vlag van Noorwegen Hallvar Thoresen 9 1981–1988 1983–1986
Vlag van Nederland Jan van Beveren 1 1970–1983 1973–1983
Vlag van Nederland Willy van der Kuijlen 9 en 11 1964–1981 1965–1973
Vlag van Nederland Roel Wiersma 3 1954–1965 1954–1965
Vlag van Nederland Berend Scholtens 1937–1955
Vlag van Nederland Sjef van Run 1926–1942
Vlag van Nederland Ad van Eerd 1927–1932 1928–

Selectie 2014/15

1rightarrow blue.svg Zie voor meer informatie en wijzigingen ook: PSV in het seizoen 2014/15

Spelers

Nr. Nat. Naam Geb. dat. Bij PSV Contract Optie Vorige club Bedrag Positie Notitie
Keepers
1 Vlag van Nederland Jeroen Zoet 06-01-'91 jan. 2009 juli 2017 - Vlag van Nederland RKC Waalwijk (huur) - K Eigen jeugd; Nederlands international;
22 Vlag van Nederland Remko Pasveer 08-11-'83 juni 2014 juni 2017 - Vlag van Nederland Heracles Almelo - K -
31 Vlag van Nederland Nigel Bertrams 08-01-'93 juli 2002 juli 2016 juli 2017 Eigen jeugd - K Eigen jeugd
Verdedigers
2 Vlag van Frankrijk Nicolas Isimat-Mirin 15-11-91 aug. 2014 juli 2015 - Vlag van Frankrijk AS Monaco huur CV Frans jeugdinternational
3 Vlag van Nederland Karim Rekik 02-12-'94 aug. 2013 juli 2015 - Vlag van Engeland Manchester City huur CV, LV Nederlands international
4 Vlag van Colombia Santiago Arias 13-01-'92 jul. 2013 juli 2019[26] - Vlag van Portugal Sporting CP € 800.000 RV Colombiaans international
5 Vlag van Nederland Jeffrey Bruma 13-11-'91 jul. 2013 juli 2017 - Vlag van Engeland Chelsea FC € 3.000.000 CV Nederlands international
15 Vlag van Nederland Jetro Willems 30-03-'94 aug. 2011 juli 2017[27] - Vlag van Nederland Sparta Rotterdam € 800.000 LVV, LV Nederlands international
20 Vlag van Nederland Joshua Brenet 20-03-'94 juli 2012 juli 2016 - Eigen jeugd - RV, CV Eigen jeugd; Nederlands U19
25 Vlag van Nederland Menno Koch 02-07-'94 juli 2013 juli 2015 - Eigen jeugd - CV Eigen jeugd; Nederlands U19, verhuurd aan NAC Breda
28 Vlag van Nederland Abel Tamata 05-12-'90 juli 2007 juli 2015 - Vlag van Nederland Roda JC (huur) - LV, RV Eigen jeugd
29 Vlag van Nederland Jorrit Hendrix 06-02-'95 juli 2013 juli 2017 - Eigen jeugd - CV, RV, VM Eigen jeugd; Nederlands U19
30 Vlag van Nederland Jordy de Wijs 08-01-'95 jan. 2014 juli 2016 juli 2017 Eigen jeugd - CV, LV Eigen jeugd; Nederlands jeugdinternational
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Adam Maher 20-07-'93 juni 2013 juni 2018 - Vlag van Nederland AZ € 6.500.000 CM, RM Nederlands international
8 Vlag van Nederland Stijn Schaars 11-01-'84 juli 2013 juli 2015 - Vlag van Portugal Sporting CP €800.000 CM Nederlands international
10 Vlag van Nederland Georginio Wijnaldum 11-11-'90 juli 2011 juli 2018 - Vlag van Nederland Feyenoord € 5.000.000 AM, CM, RA Nederlands international
18 Vlag van Mexico Andrés Guardado 28-09-'86 aug. 2014 juli 2015 - Vlag van Spanje Valencia CF huur LV, LM, LA Mexicaans international
23 Vlag van Nederland Rai Vloet 08-05-'95 juli 2013 juli 2015 - Eigen Jeugd - CM Eigen Jeugd; Nederlands U19
24 Vlag van Oostenrijk Marcel Ritzmaier 22-04-'93 jan. 2010 juli 2018 - Vlag van Nederland SC Cambuur (huur) - CM, LM, VM Eigen Jeugd, Oostenrijks jeugdinternational
26 Vlag van Nederland Clint Leemans 15-09-'95 juli 2013 juli 2016 - Eigen Jeugd - CM, VM, LM Eigen Jeugd; Nederlands U19
27 Vlag van Zweden Oscar Hiljemark 28-06-'92 jan. 2013 juli 2017 - Vlag van Zweden IF Elfsborg € 2.200.000 CM, VM, RM Zweeds international
Aanvallers
7 Vlag van Nederland Memphis Depay 13-02-'94 sep. 2011 juli 2018 - Eigen jeugd - LA, AM, RA Eigen jeugd; Nederlands international
9 Vlag van Nederland Luuk de Jong 27-08-'90 juli 2014 juli 2019 - Vlag van Duitsland Borussia Mönchengladbach € 5.500.000 SP, AM Nederlands international
11 Vlag van Nederland Luciano Narsingh 13-09-'90 juli 2012 juli 2017 - Vlag van Nederland SC Heerenveen € 4.100.000 RA Nederlands international
14 Vlag van Nederland Florian Jozefzoon 09-02-'91 juni 2013 juni 2016 juni 2017 Vlag van Nederland RKC Waalwijk € 400.000 LA, RA Nederlands U21
17 Vlag van Nederland Jürgen Locadia 07-11-'93 juli 2010 juli 2016 - Eigen jeugd - SP Eigen jeugd; Nederlands jeugdinternational
39 Vlag van België Zakaria Bakkali 20-01-'96 juli 2012 juli 2015 - Eigen jeugd - RA, AM Eigen jeugd; België international
Verhuurd

Technische staf

Hoofdtrainer/-coach Vlag van Nederland Phillip Cocu
Assistent-trainer/-coach Vlag van Nederland Ernest Faber
Assistent-trainer/-coach Vlag van Nederland Chris van der Weerden
Keeperstrainer Vlag van Nederland Ruud Hesp
Teammanager Vlag van Nederland Mart van den Heuvel
Fysieke trainer Vlag van Nederland Egid Kiesouw
Inspanningsfysioloog Vlag van Nederland Luc van Agt
Fysiotherapeut Vlag van Nederland Cees van der Linden
Fysiotherapeut Vlag van Nederland Eddy Pepels
Hoofd Medische Staf Vlag van Nederland Tjaarda Weber
Hoofd Jeugdafdeling Vlag van Nederland Art Langeler
Materiaalverzorger Vlag van Nederland Jan Formannoy

PSV/av

PSV/av
Naam Eindhovense Voetbalvereniging
Philips Sport Vereniging / amateur voetbal
Bijnaam PSV amateurs
Opgericht 1 juli 1999
Plaats Eindhoven
Complex De Herdgang
Voorzitter Tiny Schriks
Trainer Colin Williamson
Competitie Tweede klasse zondag (2014/15)
Website http://www.psvamateurs.nl/
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Tenue
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

PSV/av, ook de PSV amateurs genoemd, is de amateurvoetbalafdeling van de Eindhovense Voetbalvereniging PSV. Amateurvoetbal werd bij PSV al sinds de oprichting gespeeld maar toen per 1 juli 1999 het profvoetbal en de jeugd onder gebracht werden in de Stichting PSV Voetbal bleef het amateurvoetbal hierbuiten. Om dit toch te continueren moest er een nieuwe amateurlicentie aangevraagd worden voor PSV/av.

Anno 2013 bestaat de vereniging uit drie seniorenteams, waarvan het eerste in de tweede klasse van het zondagvoetbal speelt, en één veteranenteam op de zaterdagmiddag. Er wordt gespeeld op sportcomplex De Herdgang waar de faciliteiten gedeeld worden met de profs en de jeugd. Bij de club spelen enkele voormalige jeugdspelers van de profs en ook oud-profs spelen geregeld mee. Enkele bekende namen zijn Björn van der Doelen, Sergej Temrjoekov, Joeri Petrov, Ovidiu Stinga, Mart van Duren, Erwin Koeman, Bajram Muzaqi, Marti Spooren, Nebojša Vučković (tevens voormalig technisch manager en trainer) en Rob Landsbergen (trainer).[28]

Resultaten amateurvoetbal 1992 - 2014

1
4D
9
3A
9
3A
12
3A
2
4D
3
3D
10
2F
10
2F
12
2F
8
3C
4
3D
2
3D
3
2F
8
2F
3
2F
1
2F
9
1C
10
1C
9
2F
1
2F
11
1C
7
2F
5
2F
-
2H
92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15
Eerste klasse
Tweede klasse
Derde klasse
Vierde klasse

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
 • 80 jaar PSV 1913-1993. Wim Wich, Peter Verhagen. ISBN 90-245-1143-7
 • Voor Rood Wit Gezongen. Frans van den Nieuwenhof. Uitgever: PSV NV, ISBN 90-9016028-0
 • topclub psv, jaarboek nr.1 . Wim Wich, Piet Brouwers en Rien Nieuwdorp. Born NV Uitgeversmaatschappij, 1970.

 1. PSV - Philips Stadion, psv.nl
 2. Club coefficients 2014/15, uefa.com
 3. spreekbeurt informatiepakket
 4. PSV jaarverslag 2004/05 pagina 25
 5. PSV jaarverslag 2005/06 pagina 25
 6. PSV jaarverslag 2003-04 pagina 45
 7. PSV - Organisatie, psv.nl
 8. Overeenkomst PSV met Nederlandse YouTube en Google
 9. Inschrijving voor nieuwe Seizoen Club Cards stopgezet, psv.nl
 10. vergeefse run op seizoenkaart, eindhovensdagblad.nl
 11. PSV Phoxy Club passeert mijlpaal van 20.000 leden psv.nl, 10 november 2008
 12. Simons krijgt kippenvel van eerbetoon op West-tribune, psv.tv
 13. Fans United schenkt Timmy Simons spandoek sfeeractie, psv.tv
 14. PSV-sfeergroepen hebben de krachten gebundeld, psv.nl
 15. sfeeractie voor Gomes, psv.tv
 16. Mascotte van het jaar 2006, psv.nl
 17. Voetbal International nr. 4, 23 januari 2008.
 18. Kassa voor Ajax en PSV, cq-link.sr
 19. Overzicht PSV-shirts van 1954 tot 2006, Eindhovens Dagblad, 31 juli 2006 (als jpg-bestand)
 20. Eredivisie geeft 368 miljoen uit sportwereld.nl, 7 augustus 2007
 21. Algemeen directeur Reker: “Spelers met PSV-hart omarmen” psv.nl, 8 augustus 2007
 22. PSV Jaarverslag 2006/2007
 23. PSV vangt 27 miljoen uit CL-pot, sport1.nl
 24. Reünie van het PSV-internaat, psv.tv (film)
 25. PSV Jeugdopleiding beste van Nederland, psvjeugd.nl
 26. Contract Santiago Arias opengebroken, psv.nl, 9 februari 2015.
 27. AD - Jetro Willems langer bij PSV
 28. PSV amateurs: een mysterieus fenomeen, ED.nl, 24 mei 2012
Etalagester
Etalagester Dit artikel is op 3 augustus 2008 in deze versie opgenomen in de etalage.
Amateurvoetbal Zuid II – Seizoen 2014/2015
1e klasse D: Bekkerveld · BSV Limburgia/Kamerland · EHC/Heuts · Geldrop · Heidebloem/Bovitec · NWC · RKSV Minor · RVU · Someren · Sportclub Susteren · SV Meerssen · SC Venray · Wilhelmina '08 · Wittenhorst

2e klasse G: ADVEO/de Poel · Caesar/Vos Investment Group · Chevremont · De Ster · Eijsden · FC Geleen Zuid · GSV '28 · Laura/Hopel Combinatie · SVME · Scharn · Sporting Heerlen · VV Schaesberg · Willem I · VV SCM
2e klasse H: Marvilde · Nieuw Woensel · PSV · RKSV Heeze · RPC · Rood Wit'62 · SC Helmondia · SSS'18 · SVC 2000 · Sparta'18 · Stormvogels'28 · Venlosche Boys · Volharding · ZSV

3e klasse A: FC Hoensbroek · Langeberg · RKHBS · RKVVM · SV Simpelveld · SVN Landgraaf · UOW'02 · VV Hellas · Vaesrade · Voerendaal · WDZ · Weltania
3e klasse B: DVO · Geusselt Sport · Haslou · HEBES · Leonidas-W · OVCS · PSV'35 · RKHSV · RKVV Neerbeek · SHH · Sittard · Veritas
3e klasse C: Baarlo · Blerick · FC Oda · Helden · IVO · Kwiek Venlo · Laar · Mierlo Hout · RKVB · SJVV · Sportclub Irene · vvVOS
3e klasse D: Avanti'31 · Avesteyn · Berghem Sport · Boekel Sport · DAW · FC Uden · Festilent · Margriet · Nulandia · Rhode · Venhorst · Volkel

4e klasse A: BMR · Bunde · DBSV · FC Gulpen · Heer · Partij · RKASV · RKVCL · RKVVL/Polaris · SCG · Sportclub Jekerdal · Walram
4e klasse B: De Leeuw · FC Kerkrade-West · Haanrade · Heksenberg · Kakertse Boys · KVC Oranje · NEC'92 · Passart-VKC · Rood Groen LVC'01 · Sportclub'25 · SV Zwart-Wit '19 · Wijnandia
4e klasse C: Born · Centrum Boys · Doenrade · HBC'09 · RIOS'31 · RKFC Lindenheuvel · Roosteren · Schinveld · Spaubeek · Sporting Sittard'13 · SVM · Urmondia
4e klasse D: Brevendia · DESM · FC Cranendonck · Heythuysen · Leveroy · Linne · Maarheeze · Merefeldia · MMC Weert · RKESV · RKSVO · SV Budel
4e klasse E: Belfeldia · EMS · FCV-Venlo · GFC'33 · H.B.S.V. · Haelen · MVC'19 · Panningen · RKSVN · Sportclub Leeuwen · Swalmen · TSC'04
4e klasse F: Bavos · BEVO · Bruheze · Handel · Lierop · Liessel · Mariahout · Milheezer Boys · MULO · Oranje Zwart Helmond · Stiphout Vooruit · Ysselsteyn
4e klasse G: Constantia · DEV-Arcen · EWC'46 · Hapse Boys · Heijen · Olympia'18 · RKOSV Achates · S.V. Oostrum · SV Milsbeek · SVEB · Vianen Vooruit · Vitesse'08
4e klasse H: Boskant · Cito · DVG · FC Schadewijk · Herpinia · Juliana Mill · Nijnsel/TVE Reclame · NLC'03 · Ollandia · SDDL · SES · VOW

5e klasse A: Berg'28 · Daalhof · De Heeg · FC Bemelen · Geertruidse Boys · Keer · Oranje Boys · RKMVC · Struchter Boys · Vijlen · Vilt · Wijlre
5e klasse B: Abdissenbosch · Amstenrade · IASON · Rimburg · RKDFC · RKTSV · RKUVC · Schimmert · Schinnen · SV Hulsberg · Sylvia/H&S · VV Puth
5e klasse C: Armada · Conventus '03 · FC Maasgouw · FC RIA · Havantia · Limbricht · MBC'13 · Slekker Boys · SNA · Stevensweert · VV GKC · Walburgia
5e klasse D: Bieslo · Horn · Koningslust · Reuver · RKAVC · Roermond · Roggel · Sint Odiliënberg · SVH'39 · SVVH · Vlodrop · VV Kessel
5e klasse E: ASV'33 · ELI · Grashoek · Helenaveen · Mifano · MVC · Neerkandia · Olympia Boys · ONDO · RKMSV · SPV · SSE
5e klasse F: Kronenberg · Leunen · Melderslo · Meterik · Montagnards · RESIA · Sportings S.T. · SV Lottum · SV United · SVOC'01 · VCH · VVV'03
5e klasse G: De Zwaluw · DSV · Estria · Excellent · Fiducia · Gassel · HBV · HRC'27 · Sambeek · SC St. Hubert · Toxandria · VIOS'38
5e klasse H: FC de Rakt · GVV'57 · Maaskantse Boys · Odiliapeel/Braks Gro · Ravenstein · RKVV Keldonk · Ruwaard · SCMH · Ulysses · Vorstenbossche Boys · WEC · WHV

6e klasse A: Eikenderveld · Geulsche Boys · I.B.C.'03 · Jabeek · KCC '13 · RKSVB · Sanderbout · Sibbe · SNC '14 · SV Brunssum · SV Nyswiller · SVA · SVE
6e klasse B: Boekoel · Crescentia · Egchel · Eindse Boys · GVCG · IVS · Obbicht · RKHVC · RKSVV · Rood Wit'67/Nyrstar · Sint Joost · Vesta
6e klasse C: America · Boerdonk · BVV'27 · Griendtsveen · Hegelsom · Holthees · Merselo · Racing Boys · RKDSO · RKPVV · SV Brandevoort · SVSH
6e klasse D: Achilles Reek · Astrantia · De Willy's · Elsendorp · Irene · Menos · MOSA '14 · O.K.S.V. · SBV · SCV '58 · SIOL · SVS