Roda JC Kerkrade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roda JC Kerkrade
Parkstad Limburg Stadion
Parkstad Limburg Stadion
Naam Sportvereniging Roda Juliana Combinatie Kerkrade
Bijnaam Koempels, Trots van het Zuiden
Opgericht 27 juni 1962
Stadion Parkstad Limburg Stadion
Kerkrade
Capaciteit 19.979
Voorzitter vacant
Algemeen directeur Wim Collard
Technisch directeur vacant
Trainer René Trost
Begroting € 6,5 miljoen
Competitie Jupiler League
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Icoontje huidige resultaten 2014/15
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Roda JC Kerkrade is een Nederlandse voetbalclub gevestigd in Kerkrade. De club werd in 1962 opgericht als een fusie van Roda Sport (nov. 1954 fusie 'Kerkrade' en 'Bleijerheide') en Rapid JC (nov. 1954 fusie 'Rapid '54' en 'Juliana'). Roda JC Kerkrade speelt zijn wedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion.

Geschiedenis[bewerken]

1910-1953[bewerken]

Stamboom van Roda JC

Tot de negentiende eeuw was het huidige Parkstad relatief dunbevolkt. Toen aan het einde van de 19e eeuw steenkool op steeds grotere schaal werd gewonnen, groeide de bevolking van Parkstad. Met de groeiende inwonersaantallen kwam ook de oprichting van een aantal voetbalverenigingen. Op 20 juli 1910 werd de eerste voetbalclub in Kerkrade opgericht: SV Juliana uit Spekholzerheide. Echter, pas in het jaar 1913 kreeg men van de Limburgse Voetbal Bond toestemming mee te doen aan de Limburgse competitie. Op 27 juli 1914, vier dagen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, werd er in de Kerkraadse wijk Bleijerheide de voetbalclub BVV Sparta opgericht. Deze dag wordt dan ook aangehouden als de dag waarop Roda JC Kerkrade is opgericht. In datzelfde jaar nam ook BVV Sparta deel aan de competitie van de Limburgse voetbalbond. Twee jaar daarna sloot BVV Sparta zich aan bij de Rooms Katholieke Federatie (RKF) en de club werd voor het eerst in de geschiedenis kampioen. Een aantal jaren later, in juli 1921, veroverde BVV Sparta de Velocitas-beker door clubs als PSV, Juliana, Valkenburg en Velocitas te verslaan. In 1923 stapte BVV Sparta naar de Nederlandse Voetbalbond en veranderde de club zijn naam naar SV Bleijerheide. Ondertussen vormde zich op 1 augustus 1926 in Kerkrade een derde voetbalclub die zich SV Kerkrade noemde, in de volksmond ook wel Kerkrade Minor genoemd. In 1928 promoveerde SV Kerkrade naar de hoogste klasse in de RKF, waar men kampioen werd in 1935 en 1939. Ondertussen deed SV Bleijerheide het goed; het lukt hen in 1931 te promoveren naar de eerste klasse van de Nederlandse Voetbalbond.

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging SV Bleijerheide samen met de Rooms Katholieke Nulland Achilles Combinatie, hetgeen betekende dat SV Bleijerheide werd omgedoopt tot een Rooms Katholieke vereniging. Door deze vereniging werden verschillende sporten uitgeoefend. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog fuseerden de voetbalbonden IVCB en de KNVB, waardoor alle deelnemende teams in KNVB-verband uitkwamen. Na de fusie tussen de KNVB en de RKF kwam SV Kerkrade terecht in de 2e klasse en promoveerde de club in 1948 naar de 1e klasse. Hierdoor speelden drie Kerkraadse clubs op het hoogste voetbalniveau.

1954-1961[bewerken]

In 1954 werd in Nederland de voetbalbond de NBVB opgericht. Enkele Heerlense zakenmensen en geldschieters namen het initiatief tot de oprichting van semi-profclub Rapid '54. De club had geen stadion, waardoor ze zijn thuiswedstrijden speelde in het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide. De nieuwe club kaapte bij Bleijerheide de beste spelers weg. De KNVB zag de bui snel hangen en bereikte na enkele maanden een overeenstemming met de NBVB. Op 4 november 1954 werd via een communiqué bekendgemaakt dat de twee partijen tot overeenstemming waren gekomen. Rapid '54 speelde uiteindelijk 11 duels in de competitie van de NBVB, waarbij plaats 5 van de 10 werd behaald. De voetbalbonden probeerden de clubs van beide competities zoveel mogelijk samen te voegen. Op 14 november fuseerden om die reden Rapid '54 en Juliana. De fusieclub kreeg de naam Rapid Juliana Combinatie, kortweg Rapid JC. Het zwaar gehandicapte Bleijerheide fuseerde met SV Kerkrade en zo ontstond Roda Sport.

In de 1e klasse A eindigde Roda Sport negende en in de 1e klasse C deed Rapid JC het uitstekend door achter PSV als 2e te eindigen. In het seizoen 1955/1956 werden 2 hoofdklassen in het leven geroepen. In de hoofdklasse A eindigde Roda Sport als 14e en in de hoofdklasse B werd Rapid JC 2e achter USV Elinkwijk. Via een beslissingswedstrijd bereikte Rapid de kampioenscompetitie. Daarin maakte de club korte metten met achtereenvolgens Elinkwijk, Sparta Rotterdam en NAC Breda, waardoor Rapid JC het landskampioenschap won. In 1959 eindigde Rapid JC nogmaals op een tweede plek in de Eredivisie.

1962-1979[bewerken]

In het seizoen 1961/1962 eindigde Rapid JC in de Eredivisie op de laatste plaats en degradeerde het, waardoor in juni 1962 de laatste voetbalfusie plaatsvond in Kerkrade. Aangezien Roda Sport al jaren in de 2e divisie speelde, werd besloten tot het samengaan van beide clubs. De fusieclub kreeg de naam Roda JC en begon in het seizoen 1962/1963 in de 1e divisie. Het optreden van Roda JC in dat seizoen eindigde in een debacle. De overgebleven spelers van Rapid JC en Roda Sport bleken niet in staat zich in de 1e divisie te handhaven en na 30 wedstrijden eindigde Roda JC met 16 punten op de laatste plaats en degradeerde naar de 2e divisie.

Tussen 1964 en 1969 kwamen twee clubs uit de Oostelijke Mijnstreek uit in de 2e divisie: SV Limburgia en Roda JC. In de strijd om sponsoren, en daarmee betaald voetbal, trok Roda JC aan het langste eind. In 1967 werden de 2 tweede divisies samengevoegd en werd de 1e divisie uitgebreid met 5 clubs. Roda JC handhaafde zich in de middenmoot van de 2e divisie. In 1971 werd de 2e divisie opgeheven, waardoor enkel de ere- en eerste divisie overbleven. Roda JC eindigde in het eerste seizoen op de 4e plaats. Een jaar later werd Roda JC na 38 duels met 53 punten kampioen van de eerste divisie en promoveerde het naar de eredivisie.

In het seizoen 1973/74 handhaafde Roda JC zich in de Eredivisie door de laatste competitiewedstrijd 0-0 te spelen tegen Ajax. Doelman Bram Geilman tikte in de slotfase van de wedstrijd een zoevend schot van Johan Neeskens uit de linkerbovenhoek, waardoor het Eredivisieschap van de Kerkraadse club werd verlengd. Uit 34 duels had Roda JC namelijk 22 punten behaald, waardoor het met NAC op een gedeelde vijftiende plaats eindigde. In het seizoen 1974/75 deed Roda JC eindelijk van zich spreken en eindigde op de ranglijst op de achtste plaats. In 1975/76 en 1976/77 nestelde de club zich zelfs in de subtop door op de zevende respectievelijk de vijfde plaats te eindigen. In 1976/77 scoorde Roda JC 53 goals in de Eredivisie en kreeg er 35 tegen. In 1975/76 bereikte Roda JC voor het eerst de bekerfinale tegen PSV. Na verlenging won PSV de finale met 1-0. Desondanks kreeg Roda JC een ticket voor het Europacup II-toernooi 1976/77.

Het seizoen 1978/79 was het beste seizoen in deze periode. Het team met trainer Bert Jacobs leek in de competitie op een regelrechte sensatie af te stevenen. Tussen 12 november 1978 en 8 december 1978, en tussen 4 maart 1979 en 9 april 1979, bezette Roda JC de eerste plaats. In de tussenliggende periode, 9 december 1978 tot en met 3 maart 1979, nam Roda JC de tweede plaats in, vlak achter de latere kampioen Ajax. Door de strenge winter was er een lange winterstop tussen de twee seizoenhelften. De competitie werd pas ruim anderhalve maand later dan gebruikelijk hervat, op 3 maart 1979. Tussen half april en half mei 1979 viel Roda JC steeds meer terug. Half juni 1979 eindigde Roda JC als vijfde, achter de toenmalige traditionele top vier uit de periode 1976-1982: Ajax, Feyenoord, PSV en AZ'67. Roda JC scoorde uiteindelijk 58 goals en kreeg er 33 tegen. Bekende Roda JC-spelers uit dit seizoen waren Leo Ehlen, Eugene Hanssen, Sten Ziegler, Theo de Jong, Adrie Koster, Dick Nanninga en Pierre Vermeulen.

Handelshuis[bewerken]

Begin jaren tachtig raakten makelaar en projectontwikkelaar Theo Pickeé en textielhandelaar Nol Hendriks verbonden aan de club. Met hun investeringen wist de club in de jaren tachtig en tachtig het ene na het andere talent binnen te loodsen en met winst door te verkopen. Dit leverde de club een aantal deelnames aan Europese toernooien op. Na het Bosman-arrest kreeg de club te maken met nieuwe spelregels op het gebied van spelerscontracten. Spelers waarvan het contract was afgelopen, konden niet meer met winst worden doorverkocht. Roda JC bleef echter vasthouden aan het principe van het doorverkopen van spelers met winst. Men gaf structureel meer geld uit dan er binnen kwam, met het idee het ontstane begrotingstekort met de verkoop van spelers op te vullen. Naarmate financiële klappers uitbleven, groeide de schuld de club gestaag.

Fusieperikelen in 2009[bewerken]

Na een aantal mislukte pogingen[1] pleitte de Limburgse gouverneur Léon Frissen in 2008 voor een fusie tussen Roda JC, MVV Maastricht en Fortuna Sittard. Op 3 februari 2009 werd na maanden overleg en een advies van de stuurgroep "Topvoetbal in Limburg" bekendgemaakt dat de bestuurders van Fortuna Sittard en Roda JC overeenkwamen dat de twee clubs vanaf het seizoen 2009/2010 zouden fuseren tot Sporting Limburg. Dit onder hevig protest van de aanhang van beide clubs. Voordat de fusie kon doorgaan, moest de Stichting Roda JC wel nog haar goedkeuring verlenen. Op 8 april 2009 ketste deze fusie echter af door het ontbreken van financiële steun van de provincie Limburg.[2]

Wederopbouw[bewerken]

In de aanloop naar het fusie-overleg was Roda JC op financieel gebied ver afgegleden. De club ging dan wel zelfstandig verder, maar zij balanceerde op de rand van de afgrond. Dit was reden voor toenmalig directeur Martin van Geel om met de gemeente Kerkrade in overleg te gaan over een lening aan de club. Één van de voorwaarden die de gemeente Kerkrade stelde was een naamsverandering van Roda JC naar Roda JC Kerkrade. In het seizoen 2010/11 is de nieuwe clubnaam in gebruik genomen.[3] Met deze lening was het gevaar echter niet geweken: de club moest zijn begroting op orde zien te krijgen om aan de eisen voor een nieuwe proflicentie te voldoen. Door een vordering met de gemeente Kerkrade werd de proflicentie van Roda JC Kerkrade op het laatste moment gered.[4]

Degradatie naar de eerste divisie[bewerken]

Roda JC eindigde in het seizoen 2013/14 op de achttiende en daarmee laatste plaats in de eredivisie, één punt achter N.E.C.. Daardoor degradeerde de club na 41 seizoenen voor het eerst in zijn bestaan naar de Eerste divisie. Op de slotdag won Roda JC weliswaar met 0-1 van en bij Go Ahead Eagles, maar doordat N.E.C op datzelfde moment 2-2 speelde tegen Ajax was de degradatie een feit.

Op 5 mei 2014 maakte Roda JC bekend dat Marcel van den Bunder bij Roda JC vertrok, nadat de raad van commissarissen en het stichtingbestuur het vertrouwen in hun algemeen directeur hadden opgezegd. Een van de voorstanders van het ontslag was oud-sponsor Nol Hendriks, die bij een vertrek van Van den Bunder wederom geld zou willen steken in de gedegradeerde Kerkraadse club.[5] De voltallige raad van commissarissen (RvC) van Roda JC heeft hierna om een bevestiging gevraagd van het vertrouwen in de RvC als toezichthoudend orgaan. Omdat het stichtingsbestuur opteerde voor een nieuwe start voor Roda JC kon dat vertrouwen niet worden bevestigd, waarop de leden van de RvC hun posities ter beschikking hebben gesteld en met onmiddellijke ingang zijn afgetreden.[6]

Eerste divisie[bewerken]

In de eerste wedstrijd van het seizoen 2014-2015 boekte Roda JC Kerkrade een 3-2-overwinning op het eveneens gedegradeerde RKC Waalwijk. De eerste nederlaag (3-0) was uit bij FC Volendam.

Erelijst[bewerken]

Eredivisie

Hoogst geëindigde positie: tweede 1995

Eerste divisie (1x)

Kampioen: 1973

KNVB beker (2x)

Bekerwinnaar: 1997, 2000
Verliezend finalist: 1976, 1988, 1992, 2008
Seizoen Tegenstander Uitslag Plaats Datum
1976 PSV 0-1 Stadion Feijenoord, Rotterdam 7 april
1988 PSV 2-3 Koning Willem II Stadion, Tilburg 12 mei
1992 Feyenoord 0-3 Stadion Feijenoord, Rotterdam 10 mei
1997 Sc Heerenveen 4-2 Stadion Feijenoord, Rotterdam 8 mei
2000 NEC 2-0 Stadion Feijenoord, Rotterdam 21 mei
2008 Feyenoord 0-2 Stadion Feijenoord, Rotterdam 27 april

Johan Cruijff Schaal

Verliezend finalist: 1997, 2000

Europees voetbal[bewerken]

Roda JC speelde tot dusverre 42 Europese wedstrijden, 14 in de Europa Cup 2, 22 in de UEFA Cup en 6 in de Intertoto. Het resultaat was 15 overwinningen, 8 gelijke spelen en 19 nederlagen. Mede door de 10-0 zege op Hapoel Beer Sheva in 1997 is het doelsaldo wel positief.

De meest gedenkwaardige Europese zege behaalde Roda op donderdag 28 februari 2002 in San Siro tegen grootmacht AC Milan. In de Italiaanse modestad verslaat Roda JC Milan met 0-1. In de 70e minuut van de wedstrijd deed Mark Luijpers het Roda-vak ontploffen van vreugde. Na de 0-1 nederlaag in het Parkstad Limburg Stadion, door een buitenspelgoal van José Mari, was de stand weer gelijkgetrokken. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd haalde arbiter Stark uit Duitsland zich de woede van het Roda-legioen op de hals door Regilio Vrede de rode kaart te tonen. In de zinderende verlenging houdt Roda met 10 man stand tegen de 11 Milanezen. In de beslissende strafschoppenserie komt Roda zelfs aan de leiding. De volgende ronde ligt voor Roda JC binnen handbereik, maar Tom Soetaers, Mark Luijpers en Eric van der Luer falen. Het enige wat overblijft voor Roda JC is de herinnering aan de overwinning. Deze wedstrijd was tevens voor Roda JC het laatste wapenfeit in Europa.

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Europese wedstrijden van Roda JC Kerkrade voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

1976/77, 1988/89, 1997/98
1990/91, 1995/96, 1996/97, 1999/00, 2000/01, 2001/02
1980, 1984, 2004, 2005

Stadions[bewerken]

Kaalheide[bewerken]

Het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide te Kerkrade is het stadion waarin Roda JC tot en met het seizoen 1999/00 zijn wedstrijden speelde. Het stadion bood in zijn hoogtijdagen plaats aan 25.000 toeschouwers. Nadien werd de capaciteit kleiner door de bouw van extra zittribunes en de strengere veiligheidsmaatregelen. Op 14 mei 2000 was de 3-2-overwinning tegen AZ de laatste officiële wedstrijd die Roda JC in het stadion speelde. Het stadion wordt nu gebruikt als atletiekcomplex, maar naast het stadion liggen trainingsvelden voor de club.

Parkstad Limburg Stadion[bewerken]

Parkstad Limburg Stadion bij nacht

Het huidige stadion van Roda JC heet Parkstad Limburg Stadion (PLS) en heeft een capaciteit van 19.500 overdekte zitplaatsen, 2500 business seats en 24 skyboxen. Roda JC speelt er vanaf het seizoen 2000/01 zijn thuiswedstrijden. De Zuidtribune is na het overlijden van oud-voorzitter Theo Pickeé naar hem vernoemd en de Westtribune heet de Koempeltribune vanaf het seizoen 2014/15.[7]

Begroting[bewerken]

Roda JC stond bekend om het efficiënt besteden van geld. Ondanks dat Roda in het seizoen 2008/2009 een begroting van €12.000.000,- heeft, de dertiende begroting van de Eredivisie, doet Roda vaak mee in de subtop. In 2008/2009 steeg de begroting ten opzichte van het seizoen 2007/2008 met €300.000,-.

In het seizoen 2009/2010 moest de begroting met 3 miljoen achteruit. Aangezien dit door Roda JC een te grote achteruitgang werd bevonden, heeft de club besloten de begroting met slechts 1,5 miljoen te verlagen; de rest zou binnengehaald moeten worden via sponsors en verkoop van spelers.

Supporters[bewerken]

Stadion van binnen

In de begindagen van de club was Kaalheide de thuisbasis van Roda JC. Aanvankelijk konden supporters vrij rondlopen. Toen er in de jaren 70 hekken verrezen tussen de vakken, konden supporters niet meer van vak naar vak lopen. De fanatieke supporters verkozen de overdekte staantribune aan de noordkant van het stadion als hun staanplaats. Op de ouderwetse, sfeervolle staantribune werd regelmatig een fakkel of een honderdduizendklapper afgestoken. Kaalheide werd een berucht stadion waar spelers, bestuurders en supporters naar elkaar luisterden.

Sinds de verhuizing naar het Parkstad Limburg Stadion in 2000 is de fanatiekere supportersschare achter de goal op de Westtribune te vinden. De kloof tussen bestuurders en fans nam toen ook toe. De grote ommekeer kwam echter begin 2009: nadat de achteraf mislukte fusie met Fortuna Sittard werd aangekondigd, barstte de bom. Enkele bestuursleden stapten op na aanhoudende bedreigingen, de rest volgde toen bekend werd dat de Stichting Roda JC haar steun voor een fusieclub introk.[8] De supportersschare kreeg weer meer zeggenschap en met de hulp van de fans werd een nieuw bestuur samengesteld.

Er is een "vriendschapsband" tussen supporters van Alemannia Aachen en Roda JC Kerkrade. Zo bezoeken fans van beide clubs regelmatig elkaars wedstrijden.[9]

Prestaties[bewerken]

Resultaten 1963-2014
16
3
4
5
4
5
4
9
5
4
1
15
8
8
5
6
5
7
11
9
6
9
11
5
4
15
5
5
10
9
11
6
2
4
6
14
5
8
4
13
6
6
8
9
8
9
16
9
6
10
16
18
63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14
Eredivisie
Eerste Divisie
Tweede Divisie
NB. Het betreft hier de officiële eindstanden dus ná eventuele herschikking als gevolg van de play-offs

Vrouwenvoetbal[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Roda JC (vrouwenvoetbal) voor het hoofdartikel over deze voetbalclub

Roda JC nam alleen in het seizoen 2008/09 deel aan de Eredivisie voor vrouwen[10] waarin het afgetekend op de laatste plaats eindigde. Door de financiële situatie werd het vrouwenelftal aan het einde van het seizoen opgeheven.[11]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties