FC Groningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
FC Groningen
Euroborg121210.png
Naam Football Club Groningen
Bijnaam Trots van het Noorden
Opgericht 16 juni 1971
Plaats Vlag Groningen (gemeente) Groningen
Stadion Euroborg
Capaciteit 22.550
Complex Trainingscomplex Noord-Nederland
Voorzitter Vlag van Nederland Bert Middel
Eigenaar FC Groningen Beheer BV
Algemeen directeur Vlag van Nederland Hans Nijland
Manager Vlag van Nederland Jaap Kruizenga
Technisch directeur Vlag van Nederland Henk Veldmate
Trainer Vlag van Nederland Erwin van de Looi
Assistent Vlag van Nederland Dick Lukkien
(Hoofd)sponsor Essent
Begroting 18 miljoen[1]
Competitie Eredivisie
Website http://www.fcgroningen.nl
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
geldig voor 2014/2015
Icoontje huidige resultaten FC Groningen in het seizoen 2014/15
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

FC Groningen is een voetbalclub uit de stad Groningen. De FC werd opgericht op 16 juni 1971 en kwam voort uit de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV). In het bestaan van de club was een faillissement soms nabij maar de vereniging geldt de laatste jaren als een stabiele organisatie die tot de subtop van Nederland behoort. De clubkleuren zijn gebaseerd op de kleuren van de stad Groningen: groen en wit. De thuiswedstrijden werden tot 2006 gespeeld in het Oosterparkstadion, en sinds januari 2006 in de Euroborg. Op de UEFA ranglijst van de beste clubs in Europa stond FC Groningen in 2012 op de 144ste plaats.[2]

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van FC Groningen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ontstaan in 1971 en zware jaren (1971-1982)[bewerken]

GVAV was in de jaren zestig een redelijke middenmoter in de Eredivisie. De punten werden vooral behaald in het eigen Oosterparkstadion en af en toe ook daarbuiten. Legendarisch was de 0-1 overwinning tegen Ajax in het seizoen 1966/1967 met doelman Tonny van Leeuwen in een heldenrol. Tegen het einde van de jaren zestig begon GVAV af te glijden, hetgeen uiteindelijk in 1970 leidde tot degradatie. Het laatste en allesbeslissende duel in dat seizoen tegen DOS werd met 0-1 verloren, waar een gelijkspel voldoende was geweest voor lijfsbehoud. In het volgende seizoen 1970/71 werd GVAV tweede in de Eerste divisie en promoveerde opnieuw naar de eredivisie. Direct na de promotie werd FC Groningen opgericht als opvolger van GVAV. De amateurafdeling van GVAV bleef bestaan en ging zelfstandig verder. FC Groningen werd vanaf 1971 de profclub voor de gehele stad, met een tenue in de stadskleuren: groen en wit. Meteen na de oprichting werd de club zwaar getroffen door het overlijden van doelman Tonny van Leeuwen als gevolg van een verkeersongeluk. Op 24 oktober 1971 won de club haar eerste wedstrijd: een uitwedstrijd bij Vitesse werd met 1-2 gewonnen. In het seizoen 1973/74 volgde na een 1-2 nederlaag tegen PSV op de laatste wedstrijddag opnieuw degradatie. Hierna volgden een aantal moeilijke jaren. In seizoen 1979/80 bereikte de club onder trainer Theo Verlangen en zijn assistent Henk Nienhuis uiteindelijk opnieuw promotie naar de Eredivisie, omdat ze kampioen van de Eerste divisie was geworden. Verlangen en Nienhuis hadden dat seizoen de beschikking over onder meer de gebroeders Ronald en Erwin Koeman, Jan van Dijk en doelpuntenmaker Peter Houtman.

Succesvolle jaren en vrije val (1982-2002)[bewerken]

Door de aanjager Jan van Dijk en het talent van Ronald en Erwin Koeman werd in het seizoen 1982-83 voor het eerst Europees voetbal bereikt. Dat was in het laatste seizoen van trainer Theo Verlangen bij FC Groningen. In het eerste UEFA-cupseizoen was Han Berger trainer. Er werd onder andere gewonnen van het veel sterker geachte Atlético Madrid. In de daaropvolgende ronde speelde het elftal tegen Internazionale. Thuis won Groningen met 2-0. De return in Bari werd met (5-1) verloren.

Het volgende UEFA-cupseizoen was 1986 - 1987. De terugwedstrijd in de 1e ronde tegen het Ierse Galway United werd niet in het stadion in Galway gespeeld, maar in het enige tientallen kilometers ten westen daarvan gelegen dorpje Carraroe. Trainer was Rob Jacobs. Onder de spelers van FC Groningen waren Peter Houtman, René Eijkelkamp en John de Wolf. De club overleefde de eerste ronde, en ook de tweede ronde, tegen het Zwitserse Xamax Neuchatel, kwam de ploeg door. FC Groningen strandde in de 3e ronde toen het over twee wedstrijden niet bleek opgewassen tegen het Portugese Vitória Guimarães.

Onder leiding van Hans Westerhof trad Groningen in 1988 aan tegen oude bekende Atlético Madrid, en won opnieuw. Thuis werd het 1-0 en uit was een 2-1 nederlaag voldoende voor plaatsing voor de tweede ronde. In de tweede ronde werd Servette Genève verslagen, waarna FC Groningen in de derde ronde sneuvelde tegen het veel sterkere VfB Stuttgart, dat onder leiding stond van trainer Arie Haan. In hetzelfde seizoen werd de finale van de KNVB beker bereikt, waarin werd verloren van PSV. In 1989 vond ook de zwartgeldaffaire plaats. De FIOD beschuldigde FC Groningen ervan tussen 1984 en 1988 loonbelasting te hebben ontdoken. Voormalig voorzitter Renze de Vries werd veroordeeld tot een straf.

In het seizoen 1989 - 1990 speelde FC Groningen voor de Europacup II. De 1e ronde kwamen ze door ten koste van het Deense Ikast FS. In de 2e ronde werd de club uitgeschakeld door Partizan Belgrado uit toenmalig Joegoslavië. Ondanks de uitschakeling leverde het dubbele treffen wel wat op, namelijk de transfer van Milko Ðurovski van Partizan naar FC Groningen. Bij Partizan speelde hij in Groningen de sterren van de hemel in een spectaculaire wedstrijd, die door Groningen met 4-3 gewonnen werd. In de terugwedstrijd kon FC Groningen het echter niet redden.

Het seizoen 1990-91 was waarschijnlijk het meest succesvolle seizoen tot nu toe van FC Groningen. Na dat seizoen ging het echter bergafwaarts met de prestaties van de club en in seizoen 1997-98 degradeerde Groningen na 18 jaar op het hoogste niveau te hebben gespeeld. Twee jaar later promoveerde FC Groningen weer terug naar de eredivisie.

Van handhaving naar subtopper onder Jans (2002-2010)[bewerken]

Op 22 oktober 2002 volgde Ron Jans de ontslagen Dwight Lodeweges op als trainer van FC Groningen. Bij het aantreden van Jans speelde FC Groningen in de eredivisie, maar bungelde het onderaan de ranglijst. Vanaf het seizoen 2004/2005 wist Jans met Groningen de weg naar boven te vinden. Tot en met 2005 speelde FC Groningen zijn wedstrijden in het Oosterparkstadion in de Oosterparkwijk. Op 7 januari 2006 werd de Euroborg, het nieuwe stadion, geopend met een testwedstrijd tegen BV Veendam. Deze werd door FC Groningen met 5-0 gewonnen. De tweede wedstrijd die in de Euroborg werd gespeeld was de officiële feestelijke opening tegen sc Heerenveen en werd met 2-0 gewonnen.

Hetzelfde seizoen (2005/2006) werd FC Groningen vijfde en wist zich te kwalificeren voor de UEFA Cup voor het seizoen 2006/2007. In de UEFA Cup werd FC Groningen gekoppeld aan Partizan Belgrado. De eerste wedstrijd in Belgrado werd met 4-2 verloren. In de thuiswedstrijd werd vervolgens met 1-0 gewonnen. De 1-0 was niet genoeg voor de groepsfase van de UEFA Cup. Ook in het seizoen daarna wist FC Groningen zich te plaatsen voor Europees voetbal maar na twee wedstrijden tegen Fiorentina wist het de groepsfase niet te bereiken. Wel wist FC Groningen in Florence een strafschoppenserie af te dwingen.

In de seizoenen hierna heeft Groningen stabiel gevoetbald, mede door het beleid van Ron Jans, die voor hij aan zijn baan bij Groningen begon, nog nooit eerder hoofdtrainer was geweest in het betaalde voetbal. Door Jans was Groningen een stabiele middenmoter geworden. Op 23 oktober 2008 was Ron Jans officieel de langstzittende trainer van FC Groningen . Theo Verlangen was tot dan toe de langstzittende trainer. Hij was 6 jaar trainer van FC Groningen, van 1 juli 1977 tot 30 juni 1983. Op 11 november 2009 gaf Jans echter te kennen zijn contract niet te zullen verlengen, omdat hij toe zou zijn aan een nieuwe ervaring.

Nieuwe ambities na jaren van vaste waarde (2010-heden)[bewerken]

In 2010 werd Pieter Huistra aangesteld als nieuwe hoofdcoach van FC Groningen. Onder Huistra beleefde Groningen de beste eerste seizoenshelft in de geschiedenis van de club. Na 19 speelronden ging Groningen de winterstop in op een derde plaats met 37 punten. Onder Huistra werd FC Groningen bekend als een voor eigen publiek lastig te bespelen tegenstander. In 10 thuiswedstrijden werd er "slechts" eenmaal gelijk gespeeld. Alle andere wedstrijden werden gewonnen en Groningen stond halverwege het seizoen in de top van de Eredivisie. Na de winterstop volgde echter een moeilijke periode waarin een einde kwam aan de goede reeks thuiswedstrijden. Uiteindelijk behaalde FC Groningen de play-offs, die het niet wist te winnen.

In het seizoen 2011/12 werd er slecht gestart. FC Groningen wist in de eerste wedstrijden wel te scoren, maar gaf in de tweede helft de winst vaak weg. Op de laatste dag van de transferperiode, 31 augustus 2011, werd Tim Matavž verkocht aan PSV. FC Groningen moest noodgedwongen snel een vervanger vinden en trok David Texeira aan. Op 11 oktober 2011 gaf directeur Nijland aan binnen vijf jaar de begroting te willen opschroeven naar 25 miljoen.[3] FC Groningen presteerde thuis goed tegen de grotere clubs. Zo werd er met 1-0 gewonnen van Ajax, werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente en boekte het tegen Feyenoord een 6-0-overwinning. Op 20 november 2011 speelde FC Groningen het 100ste reguliere eredivisieduel in de Euroborg; de wedstrijd tegen VVV Venlo werd met 2-1 gewonnen. In de tweede seizoenshelft kon de lijn niet worden doorgetrokken en het seizoen kende een slecht vervolg. Zo behaalde de club de minste competitiepunten van alle eredivisionisten en eindigde op een teleurstellende 14de plaats in de eredivisie. Als gevolg hiervan werd Huistra op 10 mei 2012 ontslagen als coach. Op 23 mei 2012 werd bekend dat Robert Maaskant de nieuwe trainer zou worden.[4] Het seizoen onder trainer Maaskant werd getypeerd door kleine relletjes en opstootjes binnen en rondom de club. Op 11 maart werd naar buiten gebracht dat Maaskant na één seizoen alweer zou vertrekken.[5] Op 4 april werd bekendgemaakt dat assistent-trainer Erwin van de Looi zijn taken ging overnemen, met ingang van het seizoen 2013/2014 .[6] Het seizoen onder bewind van Van de Looi begon voortvarend en kende daarna een mindere fase. De eindfase van de competitie was echter zeer succesvol. Het seizoen werd met 6 competitie-overwinningen op rij afgesloten waardoor Groningen een clubrecord boekte en op de 7e plek eindigde. Hierdoor kon het meedoen aan de play-offs voor Europees voetbal. In de eerste wedstrijden werd er thuis en uit afgerekend met Vitesse waarna het in de finale AZ trof. In Alkmaar werd er niet gescoord, thuis werd er met 3-0 gewonnen. Europees voetbal werd gehaald en het eerste seizoen onder Van de Looi was een succes.[7]

Clubcultuur[bewerken]

[bewerken]

Logo van FC Groningen op sjalen.
Muurschilderingen van Fransen en Robben in de Euroborg.

Toen GVAV in 1971 FC Groningen werd, kwam er ook een nieuw logo. Er werd aan de supporters gevraagd om ideeën en suggesties in te zenden. Uiteindelijk deden er zo'n 600 deelnemers mee en kon er gekozen worden uit meer dan 1000 ontwerpen. De creatie van de op dat moment 21-jarige Reint Rozema werd uiteindelijk gekozen als beste ontwerp. Rozema had de letter G van Groningen terug laten komen in het logo, de letter G doet denken aan het hexagon op een voetbal. In het eerste seizoen stond de letter G in het logo op de achtergrond afgebeeld, met op de voorgrond een Pegasus en daaronder de clubnaam. Door onder andere klachten van supporters werd het paard al snel verwijderd. Sindsdien bestaat het huidige logo met de groene cirkel.

Clublied[bewerken]

Laat ons weer eens juichen is de titel van het clublied.

Mascotte[bewerken]

De officiële mascotte van FC Groningen is de ijsbeer Groby. Groby is elke thuiswedstrijd aanwezig op het veld van de Euroborg waar hij het publiek begroet.

Open dag[bewerken]

Elk jaar wordt in en rond de Euroborg een open dag gehouden om het seizoen te openen. Hoogtepunt van de open dag is de spelerspresentatie op het hoofdveld van FC Groningen. Daarnaast zijn er op het terrein rond de Euroborg diverse stands, optredens en clinics. Op de open dag van 2011 kwamen zo'n 25.000 mensen af.[8]

Rivalen[bewerken]

De grootste rivaal van FC Groningen is sc Heerenveen. De wedstrijden tegen die club, ook wel de Derby van het Noorden genoemd, staan bekend als beladen. In het verleden, in de tijd van het Oosterparkstadion, was ook FC Twente een grote rivaal van FC Groningen. Bij de wedstrijden tegen Twente ontstonden vaak rellen.

(Muzikale) rituelen tijdens thuiswedstrijden[bewerken]

Bij alle thuiswedstrijden van FC Groningen keert een aantal nummers terug:

Vaste nummers bij thuiswedstrijden
Opkomst warming-up: Soca Boys: El Tropican
Einde warming-up: Bryan Adams: We're gonna win
Tijdens opstelling: Van McCoy: African Symphony'
Voor opkomst spelers: Laat ons weer eens juichen (clublied)
Voor opkomst spelers: Drumm Boys: Ritmo de Loco's
Tijdens opkomst spelers: Van Halen: Jump
Bij een doelpunt: Pé en Rinus: Grunnigs Laid
In de pauze tijdens Shoot-Out: The Soup: Hmhmhm
Begin tweede helft: DJ Goldfinger: Koning Voetbal
Einde wedstrijd: Tekielja: Wie holn van ons Grunn

Supporters[bewerken]

Toeschouwersaantal gemiddeld per wedstrijd[bewerken]

Een overzicht van het aantal toeschouwers gemiddeld per wedstrijd vanaf 2000:

11.696
12.210
12.004
11.998
11.915
15.258#
19.240
19.367
21.898
21.831
21.978
22.032
21.124
19.879
00/01 01/02 02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14
stadion Oosterpark
Euroborg
#Beide stadions
*nog bezig

Z-side[bewerken]

Z-side in de Euroborg

Supportersvereniging Z-side Groningen (kortweg Z-side) is de harde kern van de FC Groningen-supporters.

De Z-side is eind jaren 70 - begin jaren 80 opgericht en is voor zover bekend de eerste en bekendste fanatieke aanhang van FC Groningen. De vereniging is vernoemd naar de tribune aan de kant van de Zaagmuldersweg, waaraan het voormalige Oosterparkstadion lag, en waar zich in de jaren 80 en 90 een grote groep fanatieke supporters verzamelde om hun club aan te moedigen.

In het Oosterpark was de aanwezigheid van de Z-side achter het doel bijna niet weg te denken. Naast de ondersteuning voor de club en de spelers was er ook veel onenigheid. De woordenwisselingen die de Z-side had waren meestal met het bestuur en de lokale media. Onvrede die ontstond over bepaalde besluiten van het bestuur of berichten in het nieuws met een negatieve lading hadden soms als gevolg dat leden van de Z-side pamfletten met teksten gingen verspreiden of spandoeken maakten. In 1982 werd er in het voormalige Oosterparkstadion een kooi achter het doel geplaatst die ervoor moest zorgen dat participanten en leden van de Z-side zich beter zouden gaan gedragen. In de media staat de Z-side bekend als een een fanatieke aanhang. Pé Daalemmer & Rooie Rinus hebben er in 1983 het Z-side-lied over geschreven.

Een relatief jonge groep supporters is Groningen Fanatics, ontstaan op 2 maart 2003 als afsplitsing van de Supportersvereniging FC Groningen. Aan het begin van het seizoen 2008/2009 heeft deze groep zich georganiseerd in de vorm van een stichting. In de Euroborg staan de Z-side en de Groningen Fanatics bij elkaar op de Tonny van Leeuwen Tribune, ook wel Noordcurve genoemd, omdat de tribune zich bevindt aan de Noordkant van het stadion.

Selectie 2014/2015[bewerken]

Nr. Nationaliteit Naam Geboortedatum Bij club sinds Contract tot
Keepers
01 Vlag van Nederland Nederland Sergio Padt 6 juni 1990 2014 2017
26 Vlag van Nederland Nederland Peter van der Vlag 5 december 1977 2014 2015
Verdedigers
2 Vlag van Nederland Nederland Johan Kappelhof 5 augustus 1990 2011 2017
3 Vlag van Brazilië Brazilië Eric Botteghin 31 augustus 1987 2013 2016
4 Vlag van Nederland Nederland Martijn van der Laan 29 juni 1988 2014 2018
5 Vlag van Nederland Nederland Lorenzo Burnet 11 januari 1991 2011 2016
15 Vlag van Nederland Nederland Nick Bakker 21 juli 1992 2012 2015
33 Vlag van Nederland Nederland Hans Hateboer 9 januari 1994 2014 2017
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Nederland Maikel Kieftenbeld 26 juni 1990 2010 2016
8 Vlag van Nederland Nederland Michael de Leeuw 7 oktober 1986 2012 2016
10 Vlag van Nederland Nederland Tjaronn Chery 4 juni 1988 2013 2016
11 Vlag van Slowakije Slowakije Albert Rusnák 7 juli 1994 2015 2018
16 Vlag van Nederland Nederland Hilal Ben Moussa 22 mei 1992 2012 2015
18 Vlag van Nederland Nederland Henk Bos 12 november 1992 2012 2015
20 Vlag van Nederland Nederland Yoell van Nieff 17 juni 1993 2012 2015
21 Vlag van Zweden Zweden Rasmus Lindgren 29 november 1984 2013 2016
22 Vlag van Zweden Zweden Simon Tibbling 7 september 1994 2015 2019
23 Vlag van Nederland Nederland Nick van der Velden 16 december 1981 2013 2015
24 Vlag van Nederland Nederland Tom Hiariej 25 juli 1988 2007 2017
Aanvallers
7 Vlag van Nederland Nederland Jarchinio Antonia 27 december 1990 2014 2017
9 Vlag van Nederland Nederland Danny Hoesen 15 januari 1991 2014 2018
19 Vlag van Zweden Zweden Dino Islamovic 17 januari 1994 2014 2016
36 Vlag van Nederland Nederland Género Zeefuik 5 april 1990 2012 2016
14 Vlag van Nederland Nederland Mimoun Mahi 13 maart 1994 2014 2017

Staf[bewerken]

Naam Geboortedatum Functie
Erwin van de Looi 25-02-1973 Hoofdtrainer/coach
Dick Lukkien 28-03-1972 Assistent-trainer
Marcel Groninger 19-08-1970 Assistent-trainer
Sierd van der Berg 13-02-1973 Keeperstrainer
Jan Arend Vredeveld 02-05-1969 Fysiekstrainer
Bas Roorda 13-02-1973 Teammanager
Frank Baarveld 31-01-1954 Clubarts
Stijn de Bruijn 05-11-1980 Sportarts

Organisatie[bewerken]

Bestuurders[bewerken]

FC Groningen is ondergebracht in een besloten vennootschap. Enig aandeelhouder is FC Groningen Beheer BV.

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Directie
Hans Nijland Vlag van Nederland Nederland Algemeen Directeur 14 september 1996
Commercieel Manager 1 juni 1996
Robbert Klaver Vlag van Nederland Nederland Commercieel Directeur 1 februari 2012
Manager commerciële zaken 1 februari 2008
Raad van Commissarissen
Bert Middel Vlag van Nederland Nederland Voorzitter 1 juli 2013
Edward Wielens Vlag van Nederland Nederland Commissaris 22 juni 2012
Wim van de Weijer Vlag van Nederland Nederland Commissaris 29 augustus 2003
Wim Entzinger Vlag van Nederland Nederland Commissaris 9 januari 2007
Arie Wink Vlag van Nederland Nederland Commissaris 9 december 2009
Management
Peter Jeltema Vlag van Nederland Nederland Manager technische zaken 2014
Jaap Kruizenga Vlag van Nederland Nederland Manager facilitaire zaken 2002
Marc-Jan Oldenbandringh RA Vlag van Nederland Nederland Manager financiële zaken 2012

Erelijst[bewerken]

Grotere prijzen[bewerken]

1979/80
(tweede plaats (1): 1998/99)
(Verliezend finalist (1): 1989)

Kleinere toernooien[bewerken]

2006 en 2008

In Europa[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Europese wedstrijden van FC Groningen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Groningen speelt sinds 1967 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

1989/90
1983/84, 1986/87, 1988/89, 1991/92, 1992/93, 2006/07, 2007/08
1967, 1969, 1995, 1996, 1997
2014/2015

Resultaten betaald voetbal 1971 - heden[bewerken]

12
13
18↓
2
4
8
6
2
1↑
15
7
5
7
5
4
13
11
6
9
3
5
12
14
13
9
10
17↓
2
3↑
14
15
15
13
12
3
(5)
6
(8)
8
(7)
7
(6)
9
(8)
6
(5)
14
7
(7)
5
(7)
72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14
Eredivisie*
Eerste divisie
↓ degradatie
↑ promotie

* Officiële eindstand, inclusief eventuele playoff. Indien de club aan de playoffs heeft meegedaan staat de stand na de reguliere competitie tussen haakjes.

Bekende oud-spelers (inclusief GVAV)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van spelers van FC Groningen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Overige Nederlandse internationals met een FC Groningen- of GVAV-verleden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van spelers van FC Groningen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

FC Groningen per seizoen[bewerken]


Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties