SBV Vitesse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vitesse
GelreDome2014.jpg
Naam Stichting Betaald Voetbal Vitesse
Bijnaam Vites, Hollywood aan de Rijn
Opgericht 14 mei 1892
Plaats Vlag Arnhem Arnhem
Stadion GelreDome
Capaciteit 25.500[1][2]
Complex Papendal
Voorzitter Vlag van Nederland Bert Roetert
Eigenaar Vlag van Rusland Aleksandr Tsjigirinski
Algemeen directeur Vlag van Nederland Joost de Wit[3]
Technisch directeur Vlag van Nederland Mohammed Allach
Trainer Vlag van Nederland Peter Bosz
Assistent Vlag van Nederland Hendrie Krüzen
Vlag van Nederland Rob Maas
Vlag van Nederland Raimond van der Gouw
Clubtopscorer Vlag van Nederland Jan Dommering (155 goals)
(Hoofd)sponsor Vlag van Verenigd Koninkrijk Truphone
Begroting €30 miljoen[4]
Competitie Vlag van Nederland Eredivisie
Vlag van Nederland KNVB beker
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Icoontje huidige resultaten Seizoen 2014/15
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Vitesse is een Nederlandse betaald voetbalorganisatie uit de Gelderse hoofdstad Arnhem die in het jaar 1892 werd opgericht. Daarmee is de club de oudste voetbalclub van de Nederlandse profclubs in de Eredivisie. Vitesse staat in de UEFA ranglijst voor beste clubs van Europa anno 2015 op de 164ste plaats met 10.129 punten. Sinds 22 oktober 2013 is de Russische ondernemer Aleksandr Tsjigirinski eigenaar van de club.[5][6] Net als tussen 1990 en 2002 hoort de club sinds seizoen 2011/2012 opnieuw bij de (sub)top van Nederland.

De traditionele uitrusting van Vitesse bestaat uit een verticaal gestreept geel-zwart shirt, gebaseerd op de kleuren van de provincie Gelderland. De Arnhemmers spelen hun thuiswedstrijden in GelreDome. Tussen september 1950 en december 1997 was stadion Nieuw-Monnikenhuize de thuisbasis van de club. Sinds het seizoen 1989/'90 verblijft Vitesse onafgebroken in de Eredivisie.

Het eerste elftal staat in het seizoen 2014/'15 onder leiding van Peter Bosz die wordt geassisteerd door Hendrie Krüzen, Rob Maas, John Lammers en keeperstrainer Raimond van der Gouw.

Inhoud

Geschiedenis

1887 - 1891 Arnhemsche cricket- en voetbalvereeniging Vitesse

De eerste wortels van Vitesse dateren van het jaar 1887 toen de Arnhemsche cricket- en voetbalvereeniging Vitesse werd opgericht.[7] Deze vereniging is opgericht door een groep jonge mannen, dat al op de jeugdige leeftijd cricket speelde op de Rijnkade. In het eerste jaarverslag van de Nederlandse Voetbal en Atletiek Bond, over het seizoen 1889/'90, wordt melding gemaakt van het toetreden van twaalf nieuwe clubs waaronder het Arnhemse Vitesse. De clubnaam Vitesse is bedacht door de jongens in het huis van oprichter en speler Frits Couvée, aan de Parkstraat 84 in het Spijkerkwartier. Een Nederlandse of Engelse benaming wilden ze niet, door de wat elitaire invloed zochten de jongens het in de Franse termen. In het Franse woord ‘Vitesse’, dat in het Nederlands ‘snelheid’ betekend, hebben de jongens een geschikte naam voor hun nieuwe club gevonden.

Het 'oude' Vitesse werd na een kleine vijf jaar in november 1891 weer opgeheven omdat de vereniging niet langer kon beschikken over een speelveld; in Klarenbeek werd een wielerbaan aangelegd op het tot dan toe gebruikte terrein. Het zou echter niet lang duren tot een heroprichting van Vitesse.

1892 - 1922 Kampioen van het oosten

Vitesse anno 1894

Vitesse wordt op 14 mei 1892 (her-)opgericht als cricketclub. De oprichters zijn afkomstig uit de gegoede stand en konden zich veroorloven duur cricketmateriaal aan te schaffen. Als speellocatie worden de weilanden aan de noordzijde van Arnhem nabij de Molenbeekstraat uitgekozen. Op 18 juni 1892 wordt de eerste officiële cricketwedstrijd gespeeld in Barneveld; tegen de Kostschool van oom Kreiken volgt een overwinning met 31 runs. Op 10 september 1892 besluit het bestuur om naast cricket ook weer voetbal te gaan spelen, met als belangrijkste argumenten dat cricket niet zo makkelijk te leren is als voetbal en de kosten van het cricketmateriaal. Op het terrein van de IJsclub achter de boulevard Heuvelink wordt zomers cricket gespeeld en voetbal in de lente en de herfst. Gedurende de winter van 1893/'94 speelt Vitesse op een veld binnen de Planten- en Vogeltuin en op een weide in het Bronbeek Park. Twee jaar lang speelde Vitesse alleen vriendschappelijke wedstrijden, totdat in 1894 de Gelderse competitie van de Nederlandse Voetbal Bond (NVB) van start gaat. Met het spelen van competitievoetbal komt het spelen van cricket ten einde.

Vanaf december 1894 huurt Vitesse de Paasweide aan de overkant van de Rijn als wedstrijdveld. Hier speelt Vitesse in 1895 ook de eerste internationale voetbalwedstrijd, tegen Maidstone uit Engeland. In 1895 en 1896 wordt Vitesse kampioen van de Gelderse competitie; promotie volgt naar de Eerste klasse Oost die in het leven werd geroepen. In de zomer van 1896 verlaat de club de Paasweide voor het middenterrein van Klarenbeek's wielerbaan; deze wielerbaan wordt in 1898 gesloopt waardoor meer ruimte voor het voetbal ontstaat. Sportief gaat het Vitesse goed, met het behalen van het kampioenschap in de Eerste klasse Oost in 1897, 1898, 1903, 1913, 1914 en 1915, waarmee ze zich vanaf 1898 plaatsen voor de nationale kampioenscompetitie. Het kampioenschap werd echter niet behaald en men moest genoegen nemen met vijf tweede plaatsen. In deze periode had Vitesse de beschikking over topspelers zoals Willem Hesselink en Just Göbel die ook actief waren in het Nederlands elftal. In 1914 werd Sutcliffe de eerste buitenlandse trainer.

Vitesse anno 1897 met het vroegere blauw-witte tenue. Staand v.l.n.r.: Van Rossum, Rein Hendriks, Herman Hesselink, Roqué, Jager, Piet Hendriks, Meihuizen. Zittend v.l.n.r.: d'Arnaud Gerkens, Jacobsen, Lutjens, Willem Hesselink
Vitesse poserend na het behalen van het Kampioenschap van het Oosten in 1913
Elftalfoto uit 1914, waarin Vitesse het Nederlands kampioenschap op een haar na miste

Op 31 mei 1914 komt Vitesse nog het dichtst bij een kampioenschap van Nederland. In een strijd met Willem II en HVV gaat Vitesse na 3 van de 4 wedstrijden met 6 punten aan de leiding. De beslissende wedstrijd werd de uitwedstrijd in Den Haag tegen de nummer twee HVV, dat aan een kleine zege genoeg zou hebben voor het kampioenschap. 2000 meegereisde Vitesse-supporters zagen hun club in de eerste helft op voorsprong komen door Willem Hesselink. In de tweede helft bracht Guus de Serière de spanning terug in de wedstrijd door een gelijkmaker te produceren. Bij deze gelijke stand mocht Lex Staal even later een strafschop nemen, de aanvoerder van Vitesse faalde echter door de bal over de lat te schieten. De 1-1 stand hield lang aan, waardoor een kampioenschap steeds dichterbij kwam voor de Arnhemmers. Dezelfde Guus de Serière gooide echter roet in het eten door slechts één minuut voor het laatste fluitsignaal uit een rebound de beslissende treffer te maken voor HVV.[8]

Elftalfoto uit 1917 op de toenmalige thuisbasis Klarenbeek

Door de Eerste Wereldoorlog zag de NVB geen mogelijkheid om een normale competitie te organiseren; in plaats van in klassen werden de clubs in het seizoen 1914/1915 door nood ingedeeld in groepen. Vitesse was zoals alle Oostelijke clubs ingedeeld in groep A. Door gebrek aan concurrentie sloot Vitesse met gemak de groep winnend af, waarna het voor het Nederlands kampioenschap twee wedstrijden tegen Sparta, de winnaar van groep B, mocht spelen. Na een 2-1 zege in Arnhem volgde een 1-4 nederlaag in Rotterdam; een beslissingswedstrijd was noodzakelijk. Sparta won op 6 juni 1915 op Amsterdams terrein overtuigend met 3-0, waardoor Vitesse wederom een kampioenschap misliep.

In 1915 huurt Vitesse een stuk land van de gemeente Arnhem waarbij de gemeente zorgt voor de aanleg van een nieuwe speelveld. Vervolgens wordt het clubhuis en de tribune van Klarenbeek naar het nieuwe onderkomen overgeplaatst. Op 26 september 1915 vindt de opening van stadion Monnikenhuize plaats met een wedstrijd tegen Noordelijke Zwaluwen, een duel dat eindigt in 3-3.

Na het seizoen 1914/1915 kende Vitesse een terugval, en werd er 5 seizoenen lang tegen degradatie gestreden. Ondanks een opleving in het seizoen 1920/1921, waarin een vierde plaats werd behaald, gebeurde op 30 april 1922 het onvermijdelijke: Vitesse degradeerde na 25 jaar verblijf uit de eerste klasse.

1922 - 1954 Wisselend succes

Vitesse in 1926, v.l.n.r.: De Natris, Gerritsen, De Boer, Zeger Vaags, scheidsrechter De Wolf, Tap, Gresnich, Horsten, Mulder. Zittend: Bokhoven, Hendriks en Spanjaard.
Vitesse 60 jaar

Vitesse hoefde niet lang te wachten op een rentree in de eerste klasse, na het kampioenschap van de Tweede Divisie B won Vitesse ook haar beiden promotiewedstrijden tegen Rigtersbleek, de kampioen van de tweede klasse C. Onder de Engelse trainer Robert William Jefferson presteerde Vitesse tussen 1924 en 1927 goed met een achtereenvolgens 3e, 4e en 5e eindranking in de eerste klasse en in 1927 haalde Vitesse zelfs de bekerfinale, die zij echter met 1-3 verloor van VUC. Jeffersons vertrek voor aanvang van het seizoen 1927/1928 kwamen de resultaten niet ten goede. In 1928 speelt speelt Vitesse internationale wedstrijden tegen Wimbledon uit Engeland en Club Francais uit Frankrijk. Vitesse bivakkeerde de seizoenen erna weer in de onderste regionen van de competitie, waar het in het seizoen 1930/1931 zelfs ternauwernood ontsnapte aan degradatie. Aan de hand van de Duitse trainer Heinrich Schwarz krabbelde Vitesse weer langzaam omhoog. De coach gaf veel jeugdige spelers een kans die later uitgroeiden tot voor Vitesse belangrijke spelers, zoals Kees Meeuwsen, Jan Dommering en Johan Ricken. In het seizoen 1932/1933 eindigde Vitesse 3e en ook het daaropvolgende seizoen werd met de 5e plaats een prima resultaat behaald. In 1935 ging het echter weer mis; Vitesse degradeerde na een dramatisch seizoen, mede door het overlijden van speler Piet Tonneman, naar de tweede klasse.

In de jaren daarop maakte Vitesse door onder andere de Tweede Wereldoorlog een sportief mindere periode mee die tot 1946 zou duren. Het lukte Vitesse maar niet om te promoveren. Vier keer eindigde de club als tweede (1936, 1937, 1939 en 1942), twee keer als derde (1938 en 1940) en in 1941 en 1944 wist Vitesse na het kampioenschap haar promotiewedstrijden niet te winnen. Door de operatie Market Garden is het veld totaal vernield. Kort na de bevrijding brandt ook het clubhuis nog eens af, zodat de spelers zich moeten omkleden in de kelderruimte van de familie Heyneker, die tegenover het stadion woont en in de garage van de familie Dorpmans. Pas in het seizoen 1945/1946, het jaar na de bevrijding, werd Vitesse kampioen van de Tweede Divisie om vervolgens ook de promotie-competitie winnend af te sluiten. In 1948 besluit de gemeenteraad een nieuw stadion voor Vitesse te bouwen. Het nieuwe stadion wordt gebouwd aan de noordkant van de Monnikensteeg. Gepland zijn een hoofdveld en twee bijvelden. Bij de bouw van het stadion wordt handig gebruikgemaakt van de hoogteverschillen. Zo wordt er in de noordwest hoek van het veld boven op een helling de kleedkamers en clubhuis gebouwd. Om vanuit de kleedkamers het hoofdveld te betreden moet er via een spelerstrap afgedaald worden. In anderhalf jaar wordt het stadion gebouwd.

Op 10 april 1950 vindt er ongeluk plaats op Monnikenhuize. Voor de promotiewedstrijd tegen Rheden worden er diverse noodtribunes geplaatst. Twee tribunes waren niet opgewassen door de vele bezoekers en is uiteindelijk ingestort. Er vallen veel gewonden, maar desondanks gaat de wedstrijd gewoon door. Vitesse wint met 3-1 en promoveert naar de eerste klasse. De jonge spelers van Vitesse deden goed mee in de Eerste Klasse. In deze periode behaalden Sjaak Alberts en Wim Hendriks het Nederlands Elftal.

Op 3 september 1950 opent burgemeester Matser stadion Nieuw Monnikenhuize officieel.

In het seizoen 1952/1953 pakte Vitesse zelfs de titel in de Eerste Klasse B. In de wedstrijden die er op volgden voor het kampioenschap kwamen de spelers van trainer Jan Zonnenberg echter wat te kort. In 1952 vierde Vitesse haar 60 jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan vond een evenement plaats in het Musis Sacrum met orkest. De hele week werden er diverse activiteiten gehouden in Arnhem, onder andere een erewedstrijd tegen Royal Daring FC Brussel.

1954 - 1984 Eerste decennia betaald voetbal

In 1965 t/m 67' is Frans de Munck actief als speler, en vanaf 1972 t/m 74' als trainer

Doordat de KNVB wilde vasthouden aan het amateurisme vertrokken veel spelers uit de Eerste Klasse naar het buitenland, aangezien het verder in Europa allang was toegestaan om spelers te betalen. Ook vertrokken er veel spelers naar de nieuw opgerichte Nederlandse Beroeps Voetbal Bond (NBVB), die in de zomer van 1954 een eigen competitie begonnen. Dit was ook het geval bij Vitesse, er vertrokken 7 spelers naar De Graafschap die toen voor de NBVB uitkwamen. Deze leegloop van spelers van de vaderlandse competitie had als gevolg dat het niveau schrikbarend daalde. Hierdoor kon de KNVB niet anders dan ook betalingen toe te staan. Op 27 augustus 1954 besloot het bestuur van Vitesse betaald voetbal te gaan spelen. Deze periode was voor Vitesse geen makkelijke periode. Trainer Joseph Grüber sleepte de club door deze moeilijke periode heen. Deelname aan de hoofdklasse in het seizoen 1955/1956 was een mooi resultaat.

Op 2 september 1956 werden de Eredivisie en de Eerste divisie in het leven geroepen. De eindstand bepaalde dat Vitesse in de Eerste divisie mocht uitkomen. In het seizoen 1959/1960 was de deelname aan de promotiewedstrijden het hoogtepunt. In 1962 werd Vitesse terug gezet naar de Tweede Divisie omdat men met één Eerste Divisie wilde gaan spelen in plaats van twee. Na de terugkeer van trainer Grüber in 1964 ging het sportief weer beter. In 1966 werd het kampioenschap van de Tweede Divisie behaald en volgde er promotie naar de Eerste divisie. Door een gelukkig toeval promoveerde Vitesse zelfs in 1971 naar de Eredivisie. Vitesse profiteerde van het feit dat ADO en Holland Sport fuseerden tot FC Den Haag, waardoor er een plek vrijkwam in de Eredivisie. Het verblijf duurde echter slechtst één jaar: Vitesse eindigde op de 18e en tevens laatste plek door maar 17 punten te halen, evenveel als de nummer 17 FC Volendam, wiens doelsaldo echter beter dan dat van Vitesse was.

Diverse keren nam Vitesse deel aan de nacompetitie, maar promotie zat er niet in. In 1977 werd onder leiding van trainer Henk Wullems en mede dankzij spelers zoals Herman Veenendaal, Henk Bosveld, Bosko Bursać en Peter Boeve het kampioenschap van de Eerste divisie behaald. Drie seizoenen verbleef Vitesse in de Eredivisie tussen half 1977 en half 1980, waarna het in 1980 degradeerde naar de Eerste divisie.

1984 - 2000 De opmars

Stadion Nieuw-Monnikenhuize

Vanaf 1982 liep het tussen de voorstanders van het betaald voetbal en de leden, die het opnamen voor de amateurs en de jeugd niet goed. In 1984 werd de vereniging onder de leiding van voorzitter Karel Aalbers opgedeeld in separate eenheden voor amateursport en betaald voetbal. Zo ontstond op 15 juni 1984 Stichting Betaald Voetbal Vitesse voor de professionals, en de vereniging Vitesse 1892 voor de amateurs. De nieuwe betaald voetbal stichting had een moeilijke start. Het seizoen 1984/1985 was financieel en sportief een van de moeilijkste uit de geschiedenis. Daarna herstelde Vitesse zich. In de seizoenen 1985/1986 en 1987/1988 bereikte Vitesse de nacompetitie, maar promotie zat er nog niet in. Onder het bewind van trainer Bert Jacobs behaalde Vitesse grote successen. In het seizoen 1988/1989 werd Vitesse kampioen van de Eerste Divisie en was promotie naar de Eredivisie een feit. Die gebeurtenis werd groots gevierd op de Korenmarkt. Op 1 juli 1990 heeft de betaald voetbal stichting Vitesse haar naam gewijzigd in "Stichting Betaald Voetbal Vitesse". Na het seizoen van 1989/90 werd Vitesse tijdens het VVCS-gala in Den Haag gekozen tot de beste Nederlandse ploeg van het jaar.

Met spelers als Rick Hilgers, Bart Latuheru, Hans van Arum en Theo Bos bereikte men het seizoen daarop als promovendus de bekerfinale, waarin het verloor van PSV. Ook werd de vierde plaats behaald in de Eredivisie, waardoor Vitesse in het seizoen 1990/1991 voor het eerst UEFA-Cup voetbal mocht spelen. Het werd duidelijk dat stadion Nieuw-Monnikenhuize niet meer voldeed aan de eisen. Aalbers kwam met plannen voor de bouw van een nieuw stadion voor Vitesse in Arnhem-zuid. In 1994 wordt de milieuvergunning na lange strijd goedgekeurd door de Raad van State en kan er met de bouw worden begonnen. In het seizoen 1997/1998 eindigt Vitesse met een recordaantal van 70 punten op de derde plaats en spits Nikos Machlas wint met 34 competitiedoelpunten de Gouden Schoen.[9] In de negentigste minuut van de UEFA Cup wedstrijd tegen Sporting Clube de Braga gaan de lichten van Monnikenhuize plotseling uit. Vitesse staat dan met 2-0 voor en moet nog officieel een halve minuut spelen. Het publiek op de tribunes viert feest met aanstekers in de lucht. Na dertien minuten gaat het licht weer aan en wordt de wedstrijd hervat. Ruim na de officiële speeltijd krijgt Vitesse een benutte penalty tegen.

Op 12 juli 1996 werd de eerste paal in de grond geslagen in een weiland aan de Batavierenweg, ten zuiden van de Rijn. Op diezelfde dag werd de officiële naam voor het komende complex gepresenteerd: GelreDome. Het project had daarvoor al verschillende werknamen gekend, waaronder Eurodrome, Akzodrome (naar het chemieconcern AkzoNobel, dat zich in 1994 echter terugtrok als naamgever) en Het Gelders Stadion. Op 25 maart 1998 werd het stadion met een capaciteit van 25.000 zitplaatsen met een lichtshow feestelijk geopend. Kort daarna speelde Vitesse er zijn eerste wedstrijd: NAC Breda werd met 4-1 naar huis gestuurd. Eerste doelpuntenmaker werd Dejan Curović, die ook al het laatste doelpunt in Nieuw-Monnikenhuize maakte. Het eerste seizoen kwamen er gemiddeld 21.000 toeschouwers naar de wedstrijden, tegen 8.000 in het vorige stadion. Deze aantallen liepen in de daaropvolgende seizoenen nog verder op, tot 24.000 in 2000.

Vitesse gaat door in Bremen door een 3-3 gelijkspel.

Vooral dankzij de individuele klasse van Nikos Machlas die in het seizoen 1998/'99 18 keer het net wist te vinden in de Eredivisie, eindigde Vitesse op een vierde plek. Dat was nét niet voldoende voor een ticket voor de Champions League. In 1999/'00 was Vitesse nog nooit zo dichtbij voor een ticket voor de Champions League. FC Utrecht-speler Arnold Bruggink scoorde in de allerlaatste minuut van het seizoen PSV naar de derde plek van de Eredivisie. Dat gaf PSV recht op een Champions League-plek in plaats van Vitesse.

Tot en met seizoen het 2001/2002 eindigde Vitesse altijd bij de eerste zes en werd er negen maal deelgenomen aan het UEFA-Cup toernooi, waarin Vitesse memorabele wedstrijden heeft gespeeld tegen onder andere Real Madrid, Internazionale, Werder Bremen en Liverpool. Trainers van naam werden naar Arnhem gehaald zoals Herbert Neumann, Leo Beenhakker en Artur Jorge. Er werden diverse spelers uitgenodigd voor het Nederlands Elftal.

2000 - 2010 Een zware periode

Na het seizoen 2000/2001 kwam er een einde aan een fantastische periode voor Vitesse, zowel sportief als financieel. Op 15 februari 2000 werd voorzitter Aalbers afgezet wegens vermoedelijke fraude.[10][11][12][13] Na zijn vertrek rezen de schulden tot grote hoogte, tijdens het bewind van Aalbers waren deze schulden (tegenvallende transferinkomsten, bouw van duur stadion) nog niet aan het licht gekomen.[14][15][16] Mede door de hulp van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland werd Vitesse gered van een faillissement en werd een licentie voor betaald voetbal ternauwernood behouden. De financiële perikelen kwamen de resultaten op het veld niet ten goede: Vitesse streed in twee cruciale jaren (2002/2003 en 2003/2004) tegen degradatie, wat wel eens funest kon zijn voor de club.

Sportief kwam Vitesse de seizoenen erna in een rustiger vaarwater, financieel echter nog niet. Op 3 maart 2008 besloot de leiding van de Arnhemse club om surseance van betaling aan te vragen bij de rechtbank in Arnhem.[17] Vitesse voelde zich genoodzaakt om dit te doen, nadat de gemeente Arnhem weigerde vrijwillig deel te nemen aan een crediteurenakkoord en Vitesse zonder de sanering van een schuld van € 27 miljoen vreesde voor haar voortbestaan. Uiteindelijk ging de gemeente op 17 maart tóch overstag met 23 stemmen voor en 15 tegen.[18] Doordat de andere 61 crediteuren al ingestemd hadden kon Vitesse de schuld nu saneren.

Vitesse wilde na de deal met de schuldeisers een nieuwe start maken en een einde maken aan deze rumoerige periode waarin Vitesse ook wel gekscherend FC Hollywood aan de Rijn genoemd werd. Dit was ook een van de redenen waarom Vitesse voor het seizoen 2008/2009 Aad de Mos verving voor de meer rustige en minder opvallende trainer Hans Westerhof.[19] Ondanks de hoge verwachtingen van zowel de beleidsbepalers als de supporters liep deze periode uit op een deceptie. Na een half seizoen stond Vitesse onder Westerhof met slechts 15 punten in de onderste regionen van de Eredivisie. Op 30 december 2008 besloot de clubleiding in te grijpen door trainer Hans Westerhof te ontslaan, mede door een meningsverschil over hoe het tij te keren.[20] Op 3 januari 2009 kwam naar buiten dat oud-speler en -aanvoerder Theo Bos per direct was aangesteld als hoofdtrainer van de club.[21]

In november 2008 verkreeg Maasbert Schouten, destijds eigenaar van Vitesse-sponsor AFAB, 20% van de aandelen van Vitesse. Nadat Vitesse een lening van Schouten medio 2009 niet kon terugbetalen, kwam Schouten feitelijk in het bezit van alle aandelen Vitesse; de overdracht van deze laatste aandelen werd pas in het derde kwart van 2010 geëffectueerd én wereldkundig.[22][23]

2010 - heden: Vitesse in buitenlandse handen

Eredivisie-topscorer 2012/13 Wilfried Bony

Op 16 augustus 2010 maakte de club bekend dat de Georgische ondernemer Merab Zjordania 100 procent aandeelhouder wordt van Vitesse. Het zogenaamde gouden aandeel blijft uit handen van de Georgiër, om zo de identiteit (waaronder naamgeving, clubkleuren en vestigingsplaats) van Vitesse te waarborgen.[22] In een interview verklaart Zjordania dat hij kan rekenen op de financiële steun van miljardair Aleksandr Tsjigirinski. De nieuwe eigenaar wil binnen drie jaar met de Arnhemse club meespelen om het landskampioenschap, aangeduid als Project 2013. Voor dit project zal niet alleen in het eerste elftal worden geïnvesteerd, maar ook in de trainingsaccommodatie.[24] Na het seizoen 2010/'11 wordt de doelstelling om mee te spelen in de top van de Eredivisie bijgesteld tot het jaar 2014.[25] Op 25 januari 2012 begint de bouw van het nieuwe trainingscomplex en exact een jaar later wordt het gebouw opgeleverd.[26][27]

Sinds de overname is het een komen en gaan van trainers bij de club. Op 21 oktober 2010 ontsloeg Vitesse diens trainer en clubicoon Theo Bos, vanwege de magere resultaten en een teleurstellende 16e plaats.[28] Bos werd na een interim-periode onder Hans van Arum en Raimond van der Gouw vervangen door de Spaanse Albert Ferrer.[29] Na teleurstellende resultaten wordt het contract van Ferrer aan het einde van het seizoen niet verlengd, en treedt oud-Vitessenaar John van den Brom als vervanger aan.[30][31] Van den Brom behaalde met Vitesse in mei 2012 Europees voetbal, door de Play-offs winnend af te sluiten. De club keert terug op het Europese podium na een afwezigheid van 10 jaar. Op 30 mei 2012 vertrekt Van den Brom per direct naar RSC Anderlecht mede door een conflict tussen hem en clubeigenaar.[32]

Op 1 juli 2012 werd trainer Fred Rutten gepresenteerd.[33] Onder Rutten beleefde Vitesse een turbulent maar vooral een succesvol seizoen. Zo blijft Vitesse voor het eerst negen Eredivisie-wedstrijden ongeslagen vanaf de seizoensstart. Voorafgaand aan de Europese wedstrijd tegen Lokomotiv Plovdiv op 26 juli 2012 wordt de ernstig zieke Theo Bos, Mister Vitesse, een hart onder de riem gestoken door de Zuid-tribune om te dopen tot de Theo Bos Zuid-tribune.[34] Helaas overlijd Bos op 28 februari 2013 op 47-jarige leeftijd.[35] Rugnummer 4 zal voor altijd blijven toebehoren aan Theo Bos en wordt niet langer gedragen. In april 2013 vierde Vitesse de officiële opening van de nieuwe trainingsaccommodatie op Papendal.

April 2013 vierde Vitesse de officiële opening van de nieuwe trainingsaccommodatie

Met een vierde plaats heeft Vitesse onder Rutten haar doel bereikt voor het seizoen 2012/'13, namelijk directe plaatsing voor Europees voetbal. Wilfried Bony is topscorer van de Eredivisie met 31 doelpunten; hij is na Nikos Machlas de tweede topscorer die Vitesse in deze competitie heeft voortgebracht. Theo Janssen speelt zijn 233e Eredivisiewedstrijd voor Vitesse, een evenaring van het clubrecord van Theo Bos. Na afloop van de wedstrijd wordt het elftal gehuldigd voor het behaalde seizoensresultaat. Bony werd uitgeroepen tot beste voetballer van de Eredivisie en is daarmee de winnaar van de Nederlandse Gouden Schoen 2012/'13. Marco van Ginkel werd gekozen tot talent van het jaar in de Eredivisie. Na het einde van het seizoen heeft Rutten de club laten weten niet in te gaan op het voorstel om zijn contract in Arnhem te verlengen. Volgens Rutten is er geen conflict tussen hem en clubeigenaar Zjordania, maar blijkt dat hun visies te ver uiteen lopen.

Rutten werd vervangen door oud Vitesse-speler Peter Bosz, die overkomt van Heracles Almelo.[36] Bosz kent in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer net als Rutten een onrustig seizoen. De vriendschap tussen Zjordania en Chelsea-baas Roman Abramovitsj was nog nooit zo zichtbaar geweest als in de zomer van 2013. Zo krijgt Vitesse zes voetballers van de Engelse topclub Chelsea te leen; in de eerste drie seizoenen na de overname waren dat er telkens niet meer dan drie geweest. Voor Vitesse is de samenwerking met Chelsea meer dan welkom, vanwege de beperkingen van het Financial Fair Play van de UEFA. Clubs mogen in drie seizoenen in totaal 45 miljoen verlies maken en Vitesse blijft maar net onder dat bedrag, mede dankzij de transferopbrengsten van Wilfried Bony en Marco van Ginkel. Op 22 oktober 2013 werd bekend dat Merab Zjordania zijn aandelen van Vitesse heeft verkocht aan de Russische Aleksandr Tsjigirinski, reeds financieel partner van de club.[37] In november pakt Vitesse met zeer aanvallend voetbal voor het eerst sinds 18 augustus 2006 de koppositie van de Eredivisie en voor het eerst sinds 19 november 2000 na een volledige speelweek.[38] Precies halverwege het seizoen, na 17 speelronden, was Vitesse koploper en daarmee herfstkampioen. In de laatste wedstrijd voor de winterstop kwam Ajax na een gelijkspel van Vitesse langszij en voert met 37 punten op doelsaldo de ranglijst aan. Bosz gaat succesvol en met veel vertrouwen de winterstop in een gaat met de club naar een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Er ontstond veel kritiek en onrust nadat bekend werd dat speler Dan Mori de VAE niet in mocht vanwege zijn Israëlisch paspoort. Volgens Vitesse hadden ze de garantie gekregen dat Mori het land wel in mocht, maar een dag voor vertrek hoorden ze dat dat toch niet het geval was. Vitesse besloot desondanks naar de VAE te gaan. Hiertegen kwam felle kritiek, onder andere van enkele leden van de Tweede Kamer[39], maar ook vanuit het buitenland. Vitesse gaf als reden aan als ze besloten hadden niet te gaan, dat de voorbereiding op de tweede seizoenshelft verloren zou gaan. Daarnaast had Vitesse volgens eigen zeggen niet kunnen afzeggen vanwege verplichtingen met de clubs Wolfsburg en HSV, voor het spelen van oefenwedstrijden. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken stelde dat hij Vitesse graag bijgestaan in een poging speler Dan Mori mee te krijgen naar het trainingskamp, maar dat de club niet tijdig de hulp van het ministerie had ingeroepen.[40] Op 11 januari bood Vitesse excuses aan aan iedereen die zich getroffen voelde in de affaire rondom Mori.[41]

Groot spandoek voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Ajax (2013/14)

Na de onrustige winterstop kent Vitesse ook een matige tweede seizoenshelft en valt de ploeg terug van een gedeelde eerste plaats, aanvankelijk naar de vierde plaats. In april worden de laatste kaarten voor de thuiswedstrijd tegen Ajax verkocht, waardoor GelreDome met 25.500 toeschouwers is uitverkocht.[42] Sinds de wedstrijd tegen Feyenoord op 19 oktober 2002 waren er niet meer zoveel toeschouwers geweest.

Op 29 november 2014 speelt Vitesse haar 1000e Eredivisie-wedstrijd

Uiteindelijk eindigt Vitesse het reguliere competitieseizoen op de zesde plaats, waardoor Vitesse deelneemt aan de play-offs tegen FC Groningen om nog kans te maken op Europees voetbal. Vitesse verliest de eerste wedstrijd uit met 1-0 en de return met 1-4. Vitesse dat lange tijd onder leiding van Bosz meedeed in de strijd om de landstitel, staat aan het einde van het seizoen dus met lege handen.

Op 1 mei 2014 werd bekend dat de internationale telecomprovider Truphone de nieuwe hoofdsponsor van Vitesse wordt. Volgens bronnen van De Gelderlander ontvangt Vitesse naar verluidt de komende drie seizoenen jaarlijks een kleine 10 miljoen euro van Truphone.[43] Chelsea eigenaar Roman Abramovitsj heeft 23,3 procent van de aandelen van het bedrijf in handen.

Bij de aanstelling van Mohammed Allach als technisch directeur in 2013, kreeg hij de opdracht mee de academie en de scouting een nieuw leven in te blazen. Dit is mede ingegeven door de regels van het Financial Fair Play waarbij Vitesse financieel gezond moet worden. Oud-spelers van de club werden uitgekozen om diverse functies te bekleden binnen de Vitesse Voetbal Academie. Allach ontwikkelde samen met trainer Bosz een meerjarenplan voor de club waarbij de Academie toonaangevend moet worden, de scouting onder leiding van Marc van Hintum en Theo Janssen een impuls krijgt en een aanvallende speelstijl leidend is voor alle elftallen binnen Vitesse. Bij Vitesse wel De Arnhemse school genoemd, verwijzend naar De Hollandse school. In het nieuwe beleid zou Vitesse in de toekomst minder afhankelijk moeten worden van Chelsea door het aantal huurlingen van deze club uit Londen te minimaliseren.[44]

In het seizoen 2014/'15 begon Vitesse niet zo voortvarend als in het voorafgaande seizoen: Vitesse werd vaak geprezen in de media als de beste voetballende ploeg van de Eredivisie[45], maar de club bezette in de winterstop slechts de 10e positie van de Eredivisie-ranglijst.

In de 14e speelronde van het seizoen 2014/15 speelde Vitesse haar 1000e Eredivisie-wedstrijd, thuis tegen Go Ahead Eagles. Vitesse is de 14e club die deze mijlpaal heeft behaald.[46]

Prestaties en resultaten

Clubprestaties

Competitie Winnaar
Aantal Jaren
Nationaal
Gelderse Competitie NVB 2x 1895, 1896
Eerste Klasse Oost 7x 1897, 1898, 1903, 1913, 1914, 1915, 1953
Tweede Klasse Oost 5x 1923, 1941, 1944, 1946, 1950
Eerste Divisie 2x 1977, 1989
Tweede Divisie 1x 1966
Promotie Eredivisie 1x 1971
KNVB-Beker.png KNVB beker 0x verliezend finalist: 1912, 1927, 1990
Internationaal
11x deelname (40 wedstrijden): UEFA Cup / UEFA Europa League 0x deelnames: 1990, 1992, 1993, 1994, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2012, 2013

Individuele prestaties

Competitie Winnaar
Aantal Jaren Speler
Nationaal
Topscorer Eerste Divisie 2x 1974, 1983 Herman Veenendaal (23 goals), Remco Boere (27 goals)
Topscorer Eredivisie 2x 1998, 2013 Nikos Machlas (34 goals), Wilfried Bony (31 goals)
Nederlandse Gouden Schoen 2x 1990, 2013 Edward Sturing, Wilfried Bony
Johan Cruijff Prijs 1x 2013 Marco van Ginkel
Gelders voetballer van het jaar 3x 2010, 2013, 2014 Piet Velthuizen, Marco van Ginkel, Davy Pröpper
Internationaal
ESM Gouden Schoen 1x 1998 Nikos Machlas (34 goals)

Competitieresultaten

1rightarrow blue.svg Zie ook: Statistieken van SBV Vitesse
Resultaten 1894-1954
1
1
1
1
3
4
4
5
1
2
2
4
6
5
2
5
3
6
1
1
1
6
7
8
8
8
4
10
1
5
3
4
5
8
6
8
9
6
3
5
10
2
2
3
2
5
1
2
4
1
1
10
11
3
1
9
5
1
6
95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 46 47 48 49 50 51 52 53 54
Eerste Klasse¹
Tweede Klasse Oost²
Gelderse Competitie NVB
Noodcompetitie N Oost
 • ¹ Tot en met 1950 werden de divisies onderverdeeld in districten (Vitesse was actief in district Oost) en in het seizoen 1950/1951 tot en met 1953/1954 in divisie A en B; Vitesse speelde in die periode in de Eerste Klasse B.
 • ² Er waren drie Tweede Klasse Oost (A, B en C), Vitesse zat in de seizoenen 1940/1941 tot en met 1943/1944 en in het seizoen 1949/1950 in C en zat in de andere seizoenen in B.
 • Tijdens de mobilisatie en bezetting wordt er in het seizoen 1939/1940 een regionale noodcompetitie gespeeld met tegenstanders uit verschillende klassen.
 • Door de Tweede Wereldoorlog speelde Vitesse in het seizoen 1944/1945 geen wedstrijden in competitieverband.
Resultaten 1954-heden
8 C
15 A
7 B
5 A
10 B
2 A
4 A
10 A
6 A
9 B
4 A
1 A
8
5
3
7
3
18
3
2
3
5
1
9
14
17
8
8
10
11
17
8
7
9
1
4
5
4
4
4
6
5
5
3
4
4
6
5
14
16
7
10
10
12
10
14
15
6
4
8
55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14
Eredivisie
Eerste divisie
Tweede divisie
Hoofdklasse
Eerste klasse

N.B. Het betreft hier de officiële eindstanden, dus na eventuele herschikking als gevolg van de play-offs. In het seizoen 2013/14 stond Vitesse na de reguliere competitie op de 6e plaats, in 2011/12 op de 7e plaats, in seizoen 2006/07 op de 12e plaats en in seizoen 2005/06 op de 11e plaats.

Vitesse in het bekertoernooi

1rightarrow blue.svg Zie Vitesse in het bekertoernooi voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vitesse heeft zich sinds het eerste Nederlandse bekertoernooi in 1899 drie keer weten te plaatsen voor de finale; elk van de drie wedstrijden ging verloren.

De eerste finale werd op 26 mei 1912 gespeeld tegen Haarlem te Amsterdam. Haarlem trok aan het langste eind door met 2-0 te overwinnen.

In het seizoen 1926/1927 haalde Vitesse onverwachts voor de tweede keer de eindstrijd. De finale ging wederom verloren; VUC was met 1-3 te sterk, op Monnikenhuize in Arnhem, waarbij Vitesse-speler Jan de Natris bij een 1-1 stand een penalty miste.

De tot op het heden laatste keer dat Vitesse de finale wist te behalen was in het seizoen 1989/1990. Op 25 april 1990 in De Kuip verloor Vitesse met 1-0 van PSV, mede omdat PSV-keeper Hans van Breukelen in de blessuretijd van de wedstrijd een penalty wist te keren van John van den Brom.

Finales om de KNVB beker

Seizoen Tegenstander Uitslag Plaats Datum
1912 HFC Haarlem 0-2 Amsterdam 26 mei
1926 VUC 1-3 Monnikenhuize, Arnhem 19 juni
1990 PSV Eindhoven 0-1 Stadion Feijenoord, Rotterdam 25 april

Vitesse in Europa

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Europese wedstrijden van SBV Vitesse voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

SBV Vitesse speelt in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

Bekertoernooi Deelname in seizoenen:
Europa League 2012/13, 2013/14
UEFA Cup 1990/91, 1992/93, 1993/94, 1994/95, 1997/98, 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2002/03
Zomer Cup 1978/79

UEFA Ranking

In de UEFA Ranking wordt het puntentotaal (twee per overwinning, één voor elk gelijkspel plus eventuele bonuspunten voor het bereiken van bepaalde fases in een toernooi) van de afgelopen vijf seizoenen bij elkaar opgeteld, waar dan vervolgens een ranglijst van gemaakt wordt. Deze lijst wordt gehanteerd bij lotingen van de voorrondes en groepsfases van de UEFA Champions League en de UEFA Europa League.

Club Ranking na het seizoen 2013/2014

Nr. Club Punten 2013
153 Vlag van Rusland FC Sibir Novosibirsk 10.899 Gedaald
154 Vlag van Rusland FC Amkar Perm 10.899 Gedaald
155 Vlag van Nederland Vitesse 10.862 Gedaald
156 Vlag van Zwitserland FC St. Gallen 10.645 Gestegen
157 Vlag van Rusland Krylia Sovetov Samara 10.399 Gedaald
 • Volledige lijst[47]

Accommodaties

GelreDome vanaf de buitenzijde.
Grasmat vanaf de buitenzijde.
GelreDome vanaf de binnenzijde.

Vitesse beschikt over twee verschillende complexen. De thuiswedstrijden worden sinds 1998 ten zuiden van de Rijn gespeeld in GelreDome en er wordt aan de noordwest-rand van Arnhem getraind op Papendal, waar begin 2013 een nieuw trainingscomplex in gebruik is genomen.

Thuisstadion: GelreDome

Het huidige stadion waarin Vitesse haar thuiswedstrijden speelt, heet GelreDome. Het stadion ligt in de Arnhemse wijk Malburgen. Het beschikt tegenwoordig over 25.500 zitplaatsen (waarvan 100 rolstoelplaatsen) en had een status van 4 UEFA sterren. GelreDome is onder andere gastheer geweest van drie wedstrijden van het EK 2000. Het stadion heeft een uitschuifbare grasmat, die als er niet wordt gevoetbald naar buiten wordt geschoven zodat het gras in optimale staat blijft. Ook zit er een dak op het stadion dat dicht gaat bij slecht weer. Er zijn 49 skyboxen waar 12 mensen per skybox kunnen zitten. Het Home of History biedt een kijkje in het inmiddels lange verleden van de club.

Op 25 maart 1998 speelde Vitesse, na een spectaculaire openingsceremonie, voor 26.600 toeschouwers haar eerste competitiewedstrijd tegen NAC Breda. Na 4 minuten en 45 seconden maakte de Servische spits Dejan Čurović het allereerste doelpunt in GelreDome. Vitesse won deze eerste wedstrijd uiteindelijk met 4-1. Hierop volgde een ongeslagen reeks in het thuisstadion van 18 wedstrijden. Het was Fortuna Sittard die op 6 maart 1999 met een 1-2 zege een einde maakte aan Vitesse's ongeslagen status in GelreDome.

Vanaf de oefenwedstrijd tegen Bayer 04 Leverkusen op 27 juli 2013 werd de onderste ring van de Oost-tribune van GelreDome weer opengesteld; deze was sinds 2005 niet meer in gebruik geweest.

Overzicht wedstrijdaccommodaties Vitesse sinds 1892

Stadion Periode Capaciteit
IJsclub Boulevard Heuvelink 1892 t/m 1894 -
Landgoed Bronbeek[48] 1893 -
Paasweide 1894 t/m 1896 -
Klarenbeek 1896 t/m 1915 10.000
Monnikenhuize 1915 t/m 1950 7.500
Nieuw-Monnikenhuize 1950 t/m 1997 tussen de 12.000 en 18.000
GelreDome 1998 t/m heden 25.500 (bij concerten maximaal 34.000)

Gemiddeld toeschouwersaantal 1984-heden

Deze grafiek laat zien hoeveel supporters de thuiswedstrijden van Vitesse gemiddeld bezochten. Duidelijk zichtbaar is wanneer Vitesse het oude stadion Nieuw-Monnikenhuize verliet en intrek nam in GelreDome: het gemiddeld toeschouwersaantal steeg met zo'n 300% na de gereedkoming van de bouw van het stadion in de winter van 1998.

2.412
2.111
1.944
1.611
3.994
8.900
6.973
6.606
6.859
6.944
6.937
7.000
7.287
13.789
23.080
25.097
26.007
24.756
22.959
18.973
18.770
19.489
20.179
19.844
17.876
16.985
15.081
17.588
18.462
19.002
84/85 85/86 86/87 87/88 88/89 89/90 90/91 91/92 92/93 93/94 94/95 95/96 96/97 97/98 98/99 99/00 00/01 01/02 02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14
Eredivisie
Eerste Divisie
Trainingscomplex Vitesse op Nationaal sportcentrum Papendal
Trainingsvelden

Trainingscomplex: Papendal

Het Nationaal Sportcentrum Papendal ligt in de Veluwse bossen bij Arnhem en is de trainingslocatie van Vitesse; het is tevens de wedstrijdlocatie van de jeugdteams. Nationaal Sportcentrum Papendal is een dochterorganisatie van NOC*NSF en heeft hier tevens het kantoor gevestigd. Het trainingscomplex is eigendom van Vitesse.

De voormalige accommodatie van Vitesse op Papendal De Slenk was al jaren verouderd en aan vervanging toe, maar tot 2010 leek het erop dat Vitesse nog wel even kon wachten op een nieuwe trainingsaccommodatie. Na de overname door Jordania kreeg de club de middelen om een nieuw onderkomen op Papendal op te zetten; volgens Vitesse was een nieuw complex van levensbelang voor het leveren van topprestaties. Van de gemeente kreeg de club eind 2011 een gedoogvergunning, waardoor de bouw van het nieuwe complex in januari 2012 van start kon gaan. In de zomer van 2012 zijn er twee trainingsvelden vervangen en voorbereid op veldverwarming en werd er een nieuw kunstgrasveld aangelegd. In februari 2013 betrok Vitesse het moderne trainingscomplex en in april werden de deuren officieel geopend. Het nieuwe complex heeft vier verdiepingen waarvan één onder de grond, en is uitgerust met moderne faciliteiten. Het trainingscomplex heeft een tribune met 550 zitplaatsen bij het hoofdveld, waar de beloften hun wedstrijden spelen. Het sportcomplex van de Arnhemse voetbalclub telt zeven velden en een modern trainingscomplex.

Fanshop: Mijn Vitesse

Sinds het najaar van 2012 heeft Vitesse een eigen shop, genaamd Mijn Vitesse in de binnenstad van Arnhem. De shop zit in de Jansbinnensingel en grenst aan het Jan Dommeringpad, deze naam verwijst echter naar de gelijknamige vader van de oud-voetballer en topscorer aller tijden Jan Dommering.[49] Verder heeft Vitesse nog een fanshop in het GelreDome, deze is alleen met wedstrijddagen geopend. In het centrum bij Station Velperpoort opent Vitesse in 2015 een eigen tankstation. Van iedere liter die getankt wordt, gaat er één eurocent naar de Vitesse Voetbal Academie.

Communicatiemiddelen

De regionale Omroep Gelderland, RTV Arnhem en Kanaal13 brengen wekelijks nieuws over Vitesse naar buiten. Ook zijn er regelmatig achtergronditems en interviews te zien op de zenders. Daarnaast wordt er in een groot aantal regionale bladen, waaronder De Gelderlander, regelmatig aandacht besteed aan de club.

Vitesse heeft ook een eigen radiostation dat vooralsnog alleen via internet wordt uitgezonden. De zender wordt verzorgd door vrijwilligers, in samenwerking met het bedrijf dat al jaren de communicatie voor de club regelt. "Vitesse Dichtbij" het televisiekanaal van Vitesse bestaat uit wedstrijdbeelden, interviews en sfeerverslagen. Deze uitzendingen worden iedere week uitgezonden op Fox Sports Eredivisie, Omroep Gelderland, Kanaal13 en op YouTube.

Magazine "Mijn Vitesse" komt acht maal per seizoen uit en wordt gratis thuisgestuurd naar alle seizoenkaarthouders en sponsoren van de club. Na afloop van een speeldag heeft Vitesse op haar officiële website de foto's van de wedstrijd en interviews afgenomen na de wedstrijden dezelfde dag online. De media-afdeling van de club zorgt bij thuiswedstrijden tevens voor een sfeerverslag van de ontmoeting in de vorm van een samengevatte video.

Maatschappelijk

Vitesse heeft binnen de regio Arnhem een belangrijk ontwikkelde maatschappelijke positie, getuige het grote aantal sociale projecten waar het aan deelneemt. Voorbeelden van deze projecten zijn: Vitesse in de wijk en Playing for Success. Ook organiseert de club actieve toernooien waar mensen met een beperking met spelers en staf van de eerste selectie in een team spelen.

Clubcultuur

Clubliederen

Het officiële clublied van Vitesse is Geel en Zwart zijn onze kleuren, geschreven en ingezongen door Emile Hartkamp.


Geel en Zwart zijn onze kleuren

Als de velden goed zijn en de bal die rolt.

Gaan wij er met z'n allen tegenaan. Dan komt de echte club er aan. Die laat ons niet in 't hempie staan. Wij zijn dan als Vites niet te verslaan.

refrein: Geel en Zwart zijn onze kleuren. Daar kan je echt niets mee gebeuren. In onze stad al aan de Rijn. Daar moet je echt Vitessenaar zijn. Want dat is toch zo fijn.

Geef elkaar nu allemaal maar eens de hand. Met voetballen wil niemand trammelant. Leut en pret dat is zo fijn. En om Vitessenaar te zijn. Ja daarvoor moet je bij ons cluppie zijn.

refrein (2x)

In de jaren 60 had Vitesse een andere clublied. Bouw mee aan een steengoed Vites!, geschreven door Pieter Nulden en ingezongen door Henk Bleker & Enka Harmonie. Tientallen jaren is Geel en Zwart zijn onze kleuren het officiële clublied, maar het oude clublied is nog steeds te horen in het stadion.


Bouw mee aan een steengoed Vites!

Gaan we zondags naar het voetbalveld

ook al gaat dat soms thuis met geweld. Krijgen we meestal de kriebeltjes van binnen, Zou Vitesse weer gaan winnen. Daar komen de gasten en dan ons elftal, De eerste fluit....Daar gaat de bal.

Hup maar jongens geef ze voetballes. Want zo bouw je aan een goed Vites. Laat ze maar zien dat wij beter kunnen Hun geen tegenpuntje gunnen. Want jullie zijn voor ons Arnhem het idool Daar gaat de bal...Hoera een goal.

refrein: Als Vites aan winst gaat bouwen, zijn de jongens niet te houwen. Dan zingen wij in koor: Neem de bal maar op de slof en geef hem door. Als Vites aan winst gaat bouwen, Laat die knapen dan maar sjouwen. Ja dan zingt het legioen:Zet'm op, want geel-zwart moet naar de top.

refrein (2x)


Andere Vitesse-gerelateerde nummers:

 • Bert Jacobs en spelers - Vitesse Vitesse
 • Jofele Japie & de Beunhazen - Ernemse volkslied
 • Henk Bleker & Enka Harmonie - Bouw mee aan een steengoed Vites!
 • Jacky Brady - De Droom (voor de opening van GelreDome geschreven)
 • Status Quo - Daar zijn de Boys in geel en zwart
 • Status Quo - What Ever You Want (opkomsttune)
 • Emile Hartkamp - Nummer 4 (Afscheidslied voor Theo Bos)
 • Emile Hartkamp - Theo heeft een Vitesse hert (voor de terugkeer van Theo Janssen geschreven)
 • Pennywise - Bro Hymn (Algemene Goaltune)
 • Duhh Jefro's - hè Jij Vitessemix
 • Emile Hartkamp - Come on Vites
 • Leon & Lexie feat. Isira Mustamu - Arnhem Is De Stad

Vitesse was één van de eerste clubs in Nederland met muziek in het stadion en goaltunes. In het begin werden hiervoor cassettebandjes gebruikt. Sinds de opening van GelreDome hebben diverse spelers hun eigen goaltune gehad; enkele voorbeelden hiervan zijn:

Speler Goaltune
Nikos Machlas Sirtaki - Mikis Theodorakis
Gert Claessens België - Het Goede Doel
Wilfried Bony Daddy Cool - Boney M.

Vlag van Arnhem
Vlag van Gelderland

Het eerste logo van Vitesse was een schildvormig figuur. In het midden lag een diagonale scheidingslijn tussen het linker gele vlak en het rechter zwarte vak. In het linker vak stond diagonaal "avc Vitesse" geschreven en in het rechter vlak "1892", het oprichtingsjaar van de club. Het oude logo werd vervangen in 1984, het jaar waarin de wegen van de BVO-tak en de amateur-tak zich scheidden. De amateur-tak behield het logo met beperkte wijziging, SBV Vitesse kreeg een nieuw logo.

Het nieuwe logo van de BVO uit 1984 is wederom een schildvormig figuur, deze heeft echter rechte lijnen aan zowel de bovenkant als aan de zijkanten van het logo. Bovenin staat met dikke witte hoofdletters Vitesse. Onder de naam staat een dubbelkoppige adelaar, met linker- en rechterhelft gespiegeld. Ook de kleuren zijn gespiegeld, wat links geel is is zwart rechts en andersom. Deze dubbelkoppige adelaar is ook terug te vinden in het wapen van Arnhem. In het midden van het logo is een voetbal gepositioneerd.

In het najaar van 2011 is een nieuwe versie van het logo in gebruik genomen; in totaal zijn er 13 wijzigingen doorgevoerd.[50] Zo is onder andere de symmetrie van de adelaar verbeterd, de zwarte buitenrand vervangen door een witte, de twee 'S'-en in de naam minder dik gemaakt, de voetbal aangepast qua uiterlijk en stand, schaduwwerking is toegevoegd en (indien de context het toelaat) is het jaar van oprichting als tekst EST. 1892 onder het logo te lezen.

Tenue en clubkleuren

Vanaf 1901 in het geelzwart

Van het seizoen 1894/1895 tot en met het seizoen 1899/1900 speelde Vitesse in een wit tenue met een diagonale blauwe baan, verwijzend naar de stadskleuren van Arnhem. De spelers die niet met een blauw-wit tenue kwamen opdagen, werden door de club een boete van 50 cent opgelegd. Op 27 augustus 1900 werd in de bestuursvergadering besloten de clubkleuren te wijzigen in geel en zwart. Toenmalig voorzitter Chris Engelberts stelde deze wijziging voor met als argument dat Vitesse zich bij de beste clubs van Gelderland mocht scharen en zij in de Gelderse hoofdstad gevestigd was, waardoor zij ook het recht zou hebben om de kleuren van Gelderland te mogen dragen. Na dit voorstel werd besloten om voortaan te gaan spelen in shirts met zes geel-zwarte blokken. In 1907 werd dit shirt vervangen voor het huidige geel-zwarte shirt met geel-zwarte banen, nadat Vitesse deze kreeg geschonken van een donateur.

Op 28 juni 2013, voorafgaand aan het seizoen 2013/2014, presenteerde Vitesse haar nieuwe uittenue; een wit shirt met één blauwgekleurde verticale baan, verwijzend naar - net zoals het allereerste tenue van Vitesse in het seizoen 1894/1895 - de stadskleuren van gemeente Arnhem. Daarnaast ontstond er veel ophef over de aanvankelijke plannen voor een nieuw thuisshirt. Commercieel directeur Peter Gansler pleitte namelijk voor een 'moderner shirt' en wilde zo af van het 106-jaar oude ontwerp met de verticale strepen. Over dit idee ontstond niet alleen veel ophef in de media, maar ook onder de supporters bracht het veel teweeg - de Supportersvereniging Vitesse greep in. Vitesse-vedette Theo Janssen daarentegen bracht begrip op voor een nieuw ontwerp en noemde het vooral gunstig voor de merchandising van Vitesse. Janssen: Traditie en cultuur moet je wel een klein beetje bewaken, maar je moet ook mee in het proces van deze tijd.[51] Op 11 mei 2013 reageerde Vitesse door middel van een officieel statement via de website, waarin werd uitgelegd dat Vitesse graag luistert naar haar supporters.[52] De plannen werden teruggedraaid en het traditionele shirt werd behouden.

Op 18 maart 2014 kondigde Vitesse aan een overeenkomst te hebben bereikt met het Italiaanse kledingmerk Macron. De partijen sloten een contract af voor vijf seizoenen, waarmee Macron het record van langstlopende kledingsponsor van Vitesse verbrak. Het ontwerp van het shirt is ontworpen in samenwerking met de Supportersvereniging en het Stichtingbestuur van Vitesse, resulterend in een 'unieke collectie' exclusief voor de Arnhemse club.[53][54]

Overzicht van de uniformen van Vitesse door de geschiedenis heen:

Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
19e eeuw
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
19e eeuw
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Jaren 40
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Jaren 70
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Jaren 80
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
21e eeuw

Tenue in het seizoen 2014/'15:

Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
thuis
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
uit

Shirt- en kledingsponsors

In de eerste eeuw van zijn bestaan maakte Vitesse geen gebruik van shirtsponsoring. Vanaf het seizoen 1982-1983 prijkt echter steevast de naam van de hoofdsponsor op het shirt.

Periode Shirtsponsor Kledingsponsor
1982/1983 Vlag van Japan AKAI Vlag van Duitsland Adidas
1983/1984 Vlag van Nederland Oad Reizen
1984/1985
1985/1986 Vlag van Nederland Spitman
1987/1988 Vlag van Nederland Schoenenreus
1988/1989
1989/1990 Geen shirtsponsor Vlag van Denemarken Hummel
1990/1991 Vlag van LuxemburgVlag van Nederland RTL 4 Vlag van Verenigd Koninkrijk Bukta
1991/1992 Vlag van Nederland BFI & Vlag van Nederland PTT Telecom Vlag van Italië Diadora
1992/1993 Vlag van Nederland Spaarenergie
1993/1994 Vlag van NederlandNUON Vlag van Verenigd Koninkrijk Umbro
1994/1995
1995/1996
1996/1997
1997/1998 Vlag van Italië Lotto
1998/1999
1999/2000 Vlag van Duitsland Uhlsport
1e helft 2000/2001
2e helft 2000/2001 Vlag van Nederland ATAG
2001/2002 Geen shirtsponsor
1e helft 2002/2003 Vlag van Nederland Hubo & Vlag van Nederland Big Boss
2e helft 2002/2003 Vlag van Nederland Bavaria Malt & Vlag van Nederland SBS 6
2003/2004 Vlag van Nederland Sunweb
2004/2005 Vlag van Nederland AFAB
2005/2006 Vlag van Nederland Quick
2006/2007 Vlag van Italië Legea
2007/2008
2008/2009
1e helft 2009/2010 Vlag van Nederland Klupp
2e helft 2009/2010 Vlag van Nederland Zuka.nl
1e helft 2010/2011
2e helft 2010/2011 Geen sponsor,
goed doel:
Vlag van Nederland Spieren voor Spieren
2011/2012 tot 13 okt.
2011/2012 vanaf 13 okt. Vlag van Nederland Simpel.nl
2012/2013 Geen shirtsponsor Vlag van Verenigde Staten Nike
1e helft 2013/2014
2e helft 2013/2014 Vlag van Nederland Youfone
2014/2015 Vlag van Verenigd Koninkrijk Truphone & Vlag van Nederland Smipe Vlag van Italië Macron[55]
2015/2016
2016/2017
2017/2018 n.n.b.
2018/2019 n.n.b.
Supportershome van Supportersvereniging Vitesse

Aanhang

Vitesse verkoopt de laatste jaren maximaal 15.000 seizoenkaarten terwijl het stadion een capaciteit voor ruim 25.000 toeschouwers heeft. Gemiddeld kwamen er in de laatste drie seizoenen iets meer dan 18.000 toeschouwers naar de thuiswedstrijden in GelreDome, bij goed bezochte wedstrijden loopt het aantal bezoekers op tot boven de 22.000.

Het grootste gedeelte van de Vitesse-aanhang komt uit de Stadsregio Arnhem Nijmegen. De fans van Vitesse buiten Arnhem wonen verspreid door Nederland, bijvoorbeeld in de regio's Utrecht, Den Bosch en Apeldoorn. Net over de grens in Duitsland wonen ook supporters die Vitesse bezoeken.[56] De fanatieke supporters zijn verzameld op de "Theo Bos Zuid-tribune".

Supportersvereniging

De officiële onafhankelijke Supportersvereniging Vitesse is opgericht in 1992 en verbonden aan voetbalclub Vitesse. Het aantal leden van de vereniging is de afgelopen jaren gegroeid tot ongeveer 3000. Ook het aantal vrijwilligers dat de vereniging draaiende houdt is, mede door deze groei, opgelopen tot ruim 100. De Supportersvereniging Vitesse geeft tevens zes maal per jaar een clubblad onder de naam Zwart op Geel uit. Redacteuren bij dit blad kennen een officiële status bij de club.

Naast de Supportersvereniging zijn er ook andere organisaties waarin Vitesse-supporters zich verenigen, zoals het Supporterscollectief de Aftrap, VIVO (Vitesse is van ons) en Vak113. Deze verenigingen zorgen voor sfeer in het stadion met onder meer grote spandoeken en andere sfeeracties.

Mascotte

Vito op het veld in GelreDome

Vito

Op 1 augustus 1999, tijdens de Open Dag van Vitesse, is de Vitesse Kids Club voor het eerst officieel van start gegaan. De Kids Club bleek een groot succes: binnen twee maanden tijd bestond zij al uit meer dan 5500 leden.[57] De Kids Club is bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie 0-14 en organiseert activiteiten (zoals rondleidingen, persconferenties met de spelers en prijsvragen) die alleen bedoeld zijn voor de leden. Daarbij mogen iedere thuiswedstrijd andere leden hand in hand met een speler uit het eerste het veld oplopen. De mascotte van de Kids Club is Vito, een witte arend met een Vitesse-shirtje en -petje. Vito is naast zijn activiteiten bij de Kids Club ook bij iedere thuiswedstrijd van Vitesse aanwezig als extra steun. In 2005 werd Vito door de lezers van de Voetbal International en de VI for Kids en de bezoekers van de website VI.nl verkozen tot Mascotte van het Jaar, Vito was daarmee de allereerste mascotte die deze prijs in de wacht sleepte. In 2012 werd Vito's uiterlijk gemoderniseerd.

Hertog II na een vlucht door GelreDome in november 2012

Hertog

Op 28 augustus 2008 maakte Vitesse bekend dat zij vanaf het nieuwe seizoen een nieuwe mascotte kon verwelkomen in de vorm van een Afrikaanse vechtarend. In navolging van bijvoorbeeld Benfica wordt de arend voor iedere thuiswedstrijd in GelreDome even losgelaten, om na een paar rondjes weer terug te keren naar zijn trainer. De arend bezit veel symboliek. Zo werd hij gehaald als een kuiken en ziet men de groei die de jonge arend zal gaan doormaken ook voor ogen bij Vitesse. De kracht en sterkte van de later imposante vogel moet synoniem staan voor de kracht en sterkte van het elftal op het veld. Vitesse heeft van nature al een link met de arend, deze vogel staat immers zowel in het stadswapen van Arnhem als in het logo van Vitesse. Op 29 augustus 2008 werd de arend voor het eerst gepresenteerd aan het publiek, de vogel kon door zijn jonge leeftijd nog niet vliegen.

Supporters konden via de website van Vitesse stemmen op een naam voor de arend. Men kon kiezen uit de volgende namen: Ares, Aro, Hertog, Karel, Victar en Victorio. Voor aanvang van de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam op 20 september 2008 werd bekendgemaakt dat de vogel de naam Hertog zal gaan dragen, afgeleid van de vroegere Hertog van Gelre en de personificatie van kracht.[58] Vitesse kon echter maar kortstondig genieten van het nieuwe boegbeeld; Hertog overleed op 7 oktober 2009 door aspergillose, een schimmelinfectie bij roofvogels.[59]

Op 31 januari 2010 werd de opvolger van Hertog aan het publiek gepresenteerd, genaamd Hertog II. Hertog II is een Noordelijke Amerikaanse zeearend, een wijfje met een bruin jeugdverenkleed; rond het 6e levensjaar zal de Hertog zijn volwassen zwart met witte verenkleed krijgen.[60]

Open dag

Publiek bij de "eerste training" op 23 juni

Elk jaar komen duizenden mensen naar de traditionele open dag in de Arnhemse binnenstad om het seizoen te openen. Op het Marktplein bij de Provinciehuis, waar het hoofdpodium staat, vindt een doorlopend programma plaats met activiteiten en optredens voor de supporters. Het hoogtepunt van de dag is de spelersopkomst met onder ander de nieuwe aanwinsten van de club.

Sinds het seizoen 2013/2014 gaat Vitesse een week lang de regio in. De Vitesse-spelersbus verplaatst zich elke dag naar een andere plek in Gelderland. Tijdens de Fanweek beweegt Vitesse zich in de stadsregio en tussen haar supporters. Elke dag wordt op een andere locatie een geel-zwart feestje georganiseerd. Bijvoorbeeld in de Arnhemse dierentuin of in een wijk. De Fanweek wordt op de laatste dag afgesloten met activiteiten voor supporters op het voorterrein van stadion GelreDome en een oefenwedstrijd tegen een buitenlandse club.

Ook een traditie van Vitesse is de eerste feestelijke training van het seizoen. Net als voorgaande jaren wordt het seizoen groots afgetrapt met duizenden supporters. Geheel in stijl verschijnt de selectie in het nieuwe thuistenue van het nieuwe seizoen rond op het hoofdveld van het trainingscomplex. Direct na de training lopen alle spelers en staf leden een rondje om het veld. Voor iedereen is er dan de mogelijkheid om foto’s te maken en handtekeningen te vragen aan de spelers.

Ieder jaar zijn er voor de leden van de Vitesse Kids club de feestelijke Kids Club dag in het GelreDome. Er vindt de hele dag een doorlopend programma plaats met activiteiten en optredens voor de jonge supporters. Ook de selectiespelers zijn deze hele middag van de partij om met iedereen op foto te gaan en handtekeningen te geven aan de fans.

Airborne Herdenking

Sfeeractie met de Airbore wedstrijden.

Jaarlijks, in of rond de periode van 17 tot 25 september, staat een van de thuiswedstrijden van Vitesse in het teken van de Airborne-herdenking van de Slag om Arnhem uit 1944. De Vitesse-supporters en de club eren de Veteranen, waarbij de oud-strijders worden uitgenodigd om de wedstrijd bij te wonen. Voorafgaand aan het duel worden sfeeracties georganiseerd met doeken en vlaggen en in de rust treden doedelzakspelers, zoals de traditie inmiddels is. De spelers van Vitesse spelen ook met een speciaal shirt tijdens de wedstrijd, met een Airborne-badge waarop een strijder op een paard wordt afgebeeld.

In het seizoen 2012/2013 trad Vitesse in het Airborne-duel tegen Heracles Almelo aan in een speciaal verticaal gestreept shirt met de Airborne-kleuren maroon-rood en blauw in plaats van de gebruikelijke gele en zwarte strepen. In het midden op de borst prijkte de Airborne-badge en op de rugzijde van het shirt de tekst "No Bridge Too Far" - refererend aan een uitspraak van Luitenant-generaal Frederick Browning en tevens het boek en de film A Bridge Too Far over de Slag van Arnhem. Ook in het seizoen 2013/2014 speelde Vitesse in een maroon-rood en blauw gestreept shirt. De Airborne-badge werd verplaatst van de borst naar de linkerarm, de tekst 'No Bridge Too Far' werd achterwege gelaten.

De in augustus 2014 overleden veteraan Johnny Peters, die jarenlang de Airborne-wedstrijden bezocht, groeide uit tot het icoon van deze speciale wedstrijden. Bekendheid kreeg Peters toen hij in de wedstrijd tegen Heracles Almelo (seizoen 2012/2013) oog in oog stond met aanvoerder Guram Kashia. De Georgiër overhandigde zijn Airborne-shirt aan Peters en bracht een saluut uit, dit gebeurde wederzijds.[61] Het gebaar van Kashia werd in de daaropvolgende Airborne-wedstrijd tegen PEC Zwolle (seizoen 2013/2014) geëerd door het sfeerteam van de Supportersvereniging Vitesse, die een spandoek van twaalf bij acht meter maakte met daarop zowel Kashia als veteraan Peters afgebeeld.[62][63]

In 2014 is de 70e herdenking van de slag om Arnhem. Om dit te herdenken speelt Vitesse de uitwedstrijden van het seizoen 2014/2015 in een Airborne-tenue. Het tenue is in de Airborne-kleuren en het shirt beeldt een silhouet van de John Frostbrug af.[64] Op Woensdag 26 november 2014 is er een docu over Vitesse en Airborne te zien op Fox Sports Eredivisie, genaamd "Veteranen van Vitesse". Alle Airborne-activiteiten zijn, vanuit het oogpunt van de veteranen, samengevat in een uur durende documentaire.

Gelderse Derby

Vitesse's aartsrivaal is NEC uit Nijmegen. Vitesse-supporters spreken niet over N.E.C. maar over nek. Nijmegen wordt door de supporters ook wel met ODW aangeduid wat staat voor Over De Waal. De wedstrijden tussen deze clubs worden dan ook de derby van het oosten genoemd, maar ook De Gelderse Derby. Het is in de publieke beleving een botsing tussen het sierlijke en elegante voetbal van Vitesse en de strijdlust van NEC. Daarnaast is het een botsing van de twee grootste steden van Gelderland: de zelfbewuste uitstraling van de hoofdstad strijdt tegen de Nijmeegse volksmentaliteit.

Door de rivaliteit zijn er in het verleden vaak rellen geweest. Deze rellen stammen uit de jaren negentig. Voorheen was louter sprake van animositeit. Na de opkomst van Vitesse onder leiding van Karel Aalbers, die niet naliet te melden dat in de regio slechts plaats was voor één club, sloeg die animositeit om in agressie. Ook door de komst van Merab Zjordania zijn de verhoudingen niet beter geworden tussen de beide ploegen, met als dieptepunt toen Vitesse in het seizoen 2011/2012 met 0-1 won in Nijmegen, braken er grote rellen uit tussen NEC-'fans' en de politie. Tijdens de play-offwedstrijd in Arnhem in datzelfde seizoen waren opnieuw NEC-'fans' betrokken bij een incident. Een deel van de fans hadden direct na de wedstrijd een veiligheidsdeur geforceerd en probeerden uit het uitvak te breken. NEC-doelman Babos moest eraan te pas komen om het publiek tot kalmte te brengen en in het uitvak te houden. Voor de gemeenten Arnhem, Nijmegen en de politie waren deze ongeregeldheden door de NEC-aanhang genoeg om vlak voor de eerstvolgende ontmoeting (in het seizoen 2012/2013, Vitesse - NEC) te dreigen om voortaan geen uitpubliek meer toe te staan bij wedstrijden tussen NEC en Vitesse als er nog een keer ongeregeldheden kwam. Dit leidde weer tot veel woede bij de Vitesse-aanhang, dat zich in die jaren niet schuldig had gemaakt aan ongeregeldheden en de NEC-aanhang dat de problemen veroorzaakte dan al wel in Arnhem op bezoek was geweest, maar de Vitesse-aanhang vervolgens niet naar Nijmegen mocht komen terwijl zij dan geen schuld zouden hebben. De wedstrijd verliep, mede door de afgetekende 4-1 winst voor Vitesse, rustig en bleven fans van beiden clubs welkom bij uitwedstrijden.

Voor de supporters van NEC kan een overwinning op de Arnhemse aartsrivaal een slecht seizoen deels nog goedmaken, de beste ploeg van het seizoen verdient dan ook de zogenaamde titel De Nummer 1 van Gelderland. De eerste competitiewedstrijd tussen Vitesse en NEC werd gespeeld op 18 maart 1923 in Nijmegen. Vitesse won die wedstrijd met 1-2 door twee doelpunten van Gerrit Langeler.

Andere rivalen zijn De Graafschap, FC Twente en de traditionele top drie (Ajax, Feyenoord en PSV). Wedstrijden tegen De Graafschap zijn doorgaans beladen omdat ook dit een Gelderse derby is. Deze wedstrijd leeft vooral bij de supporters van De Graafschap. Hoewel de Doetinchemse-supporters Vitesse meer als rivaal beschouwen dan andersom zijn deze duels altijd beladen: twee fanatieke supportersgroepen staan tegenover elkaar, en wedstrijden waar aan beide kanten strijd geleverd wordt zijn eerder regel dan uitzondering.

Behalve NEC en De Graafschap heeft Vitesse nog een aantal andere rivalen in zijn verleden gekend. Onder andere met FC Wageningen, Arnhemse Boys, VV Rheden, Go Ahead Eagles en Quick Nijmegen heerste in het verleden enige spanningen. De derby's met Quick groeide uit tot de meest bezochte wedstrijden in het oosten van Nederland, waar het voetbal vanaf 1894 in een stroomversnelling kwam.

Derby's vanaf 1977/'78:[65][66]

1977/1978

 • Vitesse - NEC 3-2
 • NEC - Vitesse 0-3

1978/1979

 • Vitesse - NEC 0-1
 • NEC - Vitesse 4-1

1979/1980

 • Vitesse - NEC 0-0
 • NEC - Vitesse 1-0

1983/1984

 • Vitesse - NEC 3-1
 • NEC - Vitesse 2-0

1984/1985

 • Vitesse - NEC 0-4
 • NEC - Vitesse 2-0

1986/1987

 • Vitesse - NEC 1-1
 • NEC - Vitesse 2-2

1987/1988

 • Vitesse - NEC 3-3
 • NEC - Vitesse 1-0

1988/1989

 • Vitesse - NEC 1-1
 • NEC - Vitesse 2-1

1989/1990

 • Vitesse - NEC 0-0
 • NEC - Vitesse 0-4

1990/1991

 • Vitesse - NEC 0-0
 • NEC - Vitesse 0-2

1993/1994

 • Vitesse - NEC 1-0
 • NEC - Vitesse 3-1

1994/1995

 • Vitesse - NEC 2-0
 • NEC - Vitesse 0-1

1995/1996

 • Vitesse - NEC 2-2
 • NEC - Vitesse 0-1

1996/1997

 • NEC - Vitesse 0-1
 • Vitesse - NEC 1-1

1997/1998

 • NEC - Vitesse 0-2
 • Vitesse - NEC 2-1

1998/1999

 • Vitesse - NEC 1-0
 • NEC - Vitesse 3-1

1999/2000

 • Vitesse - NEC 5-1
 • NEC - Vitesse 1-0

2000/2001

 • Vitesse - NEC 2-2
 • NEC - Vitesse 4-1

2001/2002

 • Vitesse - NEC 2-1
 • NEC - Vitesse 1-0

2002/2003

 • Vitesse - NEC 1-1
 • NEC - Vitesse 2-0

2003/2004

 • Vitesse - NEC 2-2
 • NEC - Vitesse 2-0

2004/2005

 • Vitesse - NEC 1-0
 • NEC - Vitesse 1-1

2005/2006

 • Vitesse - NEC 1-1
 • NEC - Vitesse 1-0
 • NEC - Vitesse 1-2 (play-offs)
 • Vitesse - NEC 0-0 (play-offs)

2006/2007

 • Vitesse - NEC 1-1
 • NEC - Vitesse 1-0
 • NEC - Vitesse 0-2 (play-offs)
 • Vitesse - NEC 1-0 (play-offs)

2007/2008

 • Vitesse - NEC 1-0
 • NEC - Vitesse 1-0

2008/2009

 • NEC - Vitesse 3-1
 • Vitesse - NEC 0-0

2009/2010

 • Vitesse - NEC 2-2
 • NEC - Vitesse 2-1

2010/2011

 • NEC - Vitesse 0-0
 • Vitesse - NEC 2-1

2011/2012

 • NEC - Vitesse 0-1
 • Vitesse - NEC 0-1
 • NEC - Vitesse 3-2 (play-offs)
 • Vitesse - NEC 2-0 (play-offs)

2012/2013

 • Vitesse - NEC 4-1
 • NEC - Vitesse 2-1

2013/2014

 • NEC - Vitesse 2-3
 • Vitesse - NEC 1-1

Clubgegevens

Functie Naam Sinds
Eigenaar
Eigenaar Vlag van Rusland Aleksandr Tsjigirinski 22-10-2013
sponsoren / partners
Hoofdsponsor Vlag van Verenigd Koninkrijk Truphone
rugsponsor Vlag van Nederland Smipe
Kledingsponsor Vlag van Italië Macron
Partner Vlag van Nederland Koninklijke Burgers' Zoo
Partner Vlag van Nederland Connexxion
Partner Vlag van Nederland Menzis
Partner Vlag van Nederland Only for Men
Partner Vlag van Nederland Virtuoos
Partner Vlag van Nederland Unica Schutte ICT
Partner Vlag van Nederland Willemsen De Koning
Partner Vlag van Nederland Zijm
Partner Vlag van Europa Inmotiotec
Partner Vlag van Nederland Gemeente Arnhem
Partner Vlag van Nederland GelreDome
Stichtingsbestuur
Voorzitter Vlag van Nederland Kees Bakker
Vlag van Nederland Albert van 't Blik
Vlag van Nederland Henk Parren
Raad van commissarissen
Voorzitter Vlag van Nederland Bert Roetert
Vlag van Nederland Kees Bakker
Vlag van Duitsland Evgeny Merkel
Raad van Advies
Vlag van Nederland Cor Guijt
Vlag van Nederland Jan Snellenburg
Bestuur Business Club Vitesse
Voorzitter Vlag van Nederland Peter van Bussel
Penningmeester Vlag van Nederland Metin Durmus
Bestuurslid Vlag van Nederland Metin Durmus
Bestuurslid Vlag van Nederland Albert van ’t Blik
Bestuurslid Vlag van Nederland Marieke de Boer
Bestuurslid Vlag van Nederland Antoine van Dalen
Bestuurslid Vlag van Nederland Edwin Vonk
Bestuurslid Vlag van Nederland Frank van Eldik
Aantal Business Club leden Circa 350 leden
Managementteam
Algemeen directeur Vlag van Nederland Joost de Wit 16-05-2013
Technisch directeur Vlag van Nederland Mohammed Allach 01-10-2013
Financieel manager Vlag van Nederland Pascal van Wijk 01-02-2004
Toezichthouder Vlag van Rusland Marina Granovskaia 10-12-2013
Hoofdscouting Vlag van Nederland Marc van Hintum 01-07-2014
Scouting Vlag van Servië Bosko Bursać
Scouting Vlag van Nederland Sonny Bosz
Scouting Vlag van Nederland Theo Janssen 01-07-2014
Scouting Vlag van Nederland Janus van Gelder 01-07-2014
Manager Communicatie, persvoorlichter Vlag van Nederland Rob de Leede, Wiebe Nelissen
Technische staf
Hoofdtrainer Vlag van Nederland Peter Bosz 20-06-2013
Assistent-trainer Vlag van Nederland Hendrie Krüzen 20-06-2013
Assistent-trainer Vlag van Nederland Rob Maas 01-07-2014
Keeperstrainer Vlag van Nederland Raimond van der Gouw 22-06-2009
Specialistentrainer Vlag van Nederland Theo Janssen 01-07-2014
Spitsentrainer Vlag van Nederland John Lammers 24-01-2014
Videoanalist Vlag van Nederland Erwin Koenis
Trainer beloftenteam Vlag van Nederland John Lammers 24-01-2014
Ass. trainer beloftenteam Vlag van Nederland Edward Sturing
Ass. trainer beloftenteam Vlag van Nederland Kevin Moeliker
Teammanager beloftenteam Vlag van Nederland Toon Hendriks
Fysiotherapeut Vlag van Nederland Jos Kortekaas 01-07-2012
Fysiotherapeut beloftenteam Vlag van Nederland Jasper Steens
Fysiotherapeut beloftenteam Vlag van Nederland Frank Nab
Loop- en coördinatietrainer Vlag van Nederland Terry Peters 01-07-2012
Masseur Vlag van Nederland Mark Hendriks
Masseur, medisch verzorger beloftenteam Vlag van Nederland Rob Lagé
Clubarts Vlag van Nederland Leo Heere 01-07-2013
Dokter Vlag van Nederland Casper Alferink
Materiaalverzorger Vlag van Nederland Marco Kamphuis 01-07-2008
Materiaalverzorger Vlag van Nederland Chris van Dee
Materiaalverzorger beloften Vlag van Nederland Frits Hartemink
Teammanager Vlag van Nederland Mirjam Clifford
Vitesse Voetbal Academie
Hoofd Opleidingen Vlag van Nederland Gerry Hamstra 22-06-2009
Trainer Vitesse O19 Vlag van Nederland Joseph Oosting
Trainer Vitesse O17 Vlag van Nederland Kevin Moeliker
Trainer Vitesse O16 Vlag van Nederland Remco van der Schaaf
Trainer Vitesse O15 Vlag van Nederland Ruud Knol
Trainer Vitesse O14 Vlag van Nederland Michael Jansen
Trainer Vitesse O13 Vlag van Nederland Leo van de Kraats
Trainer Vitesse O12 Vlag van Nederland Jos Dietrich
Trainer Vitesse O11 Vlag van Nederland Harry Rutgers
Trainer Vitesse O10 Vlag van Nederland Bart van Rooijen
Assistent-trainer O19 / O16 Vlag van Nederland Patrick Ax
Assistent-trainer O19 Vlag van Nederland Nicky Hofs
Assistent-trainer O17 Vlag van Nederland Leon Hese
Assistent-trainer O17 Vlag van Nederland Jan van Norel
Assistent-trainer O15 Vlag van Nederland Rob Wegerif
Assistent-trainer O14 Vlag van Nederland Bart van Rooijen
Assistent-trainer O10 Vlag van Nederland Mark van Petersen
Hoofd Jeugdscouting Vlag van Nederland Toon Hartemink 22-06-2009
Prestatie- en talentencoördinator Vlag van Nederland Edward Sturing 01-07-2014
studie- en maatschappelijke coördinator Vlag van Nederland Wim Jansen 01-07-2014

Selectie 2014/2015

Nr. Naam Eredivisie Europees Beker Play-offs Totaal Contract Seizoen Vorige club Debuut Vitesse
W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg
Keepers
48 Vlag van Nederland Jeroen Houwen 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2015 2e Vitesse Voetbal Academie -
1 Vlag van Nederland Eloy Room 60 0 0 0 11 0 0 0 71 0 2015 7e Vlag van Nederland Go Ahead Eagles (verhuurd) 8 maart 2009
22 Vlag van Nederland Piet Velthuizen 216 0 6 0 12 0 6 0 240 0 2016 9e Vlag van Spanje Hércules CF 31 december 2006
Verdedigers
35 Vlag van MarokkoVlag van Nederland Rochdi Achenteh 33 0 0 0 4 0 1 0 38 0 2016 2e Vlag van Nederland PEC Zwolle 23 februari 2014
40 Vlag van Nederland Kevin Diks 16 0 0 0 4 0 0 0 20 0 2018 1e Vitesse Voetbal Academie 24 augustus 2014
23 Vlag van Nederland Jan-Arie van der Heijden 118 4 6 1 12 1 5 0 141 6 2015 4e Vlag van Nederland Ajax 20 augustus 2011
37 Vlag van Georgië Guram Kashia Aanvoerder 145 11 6 0 14 1 5 0 170 12 2016 5e Vlag van Georgië FC Dinamo Tbilisi 18 september 2010
15 Vlag van Nederland Arnold Kruiswijk 14 0 0 0 2 0 0 0 16 0 2017 1e Vlag van Nederland sc Heerenveen 10 augustus 2014
3 Vlag van Israël Dan Mori 15 1 0 0 6 0 2 0 23 1 2015 3e Vlag van Israël Bnei Jehoeda Tel Aviv 16 september 2012
2 Vlag van Brazilië Wallace Oliveira dos Santos 15 1 0 0 1 0 0 0 16 1 2015 1e Vlag van Engeland Chelsea FC (gehuurd) 10 augustus 2014
Middenvelders
25 Vlag van Nederland Gino Bosz 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2015 2e Vitesse Voetbal Academie 3 oktober 2014
20 Vlag van MarokkoVlag van Nederland Zakaria Labyad 39 9 0 0 2 1 2 0 43 10 2015 2e Vlag van Portugal Sporting Lissabon (gehuurd) 18 januari 2014
5 Vlag van Nederland Kelvin Leerdam 46 10 2 0 5 0 2 0 55 10 2017 2e Vlag van Nederland Feyenoord 1 augustus 2013
6 Vlag van Engeland Josh McEachran 9 0 0 0 2 0 0 0 11 0 2015 1e Vlag van Engeland Chelsea FC (gehuurd) 24 augustus 2014
18 Vlag van Zimbabwe Marvelous Nakamba 2 0 0 0 0 0 0 0 2 0 2018 1e Vlag van Frankrijk AS Nancy 27 september 2014
10 Vlag van Nederland Davy Pröpper 128 15 5 0 15 3 5 1 153 19 2017 6e Vitesse Voetbal Academie 17 januari 2010
7 Vlag van Nederland Marko Vejinović 58 12 1 0 7 1 2 0 68 13 2017 2e Vlag van Nederland Heracles Almelo 1 augustus 2013
Aanvallers
14 Vlag van ZwedenVlag van Nigeria Abiola Dauda 16 6 0 0 2 0 0 0 18 6 2017 1e Vlag van Servië Rode Ster Belgrado 16 augustus 2014
9 Vlag van Servië Uroš Đurđević 20 1 0 0 1 0 0 0 21 1 2018 2e Vlag van Servië FK Rad 7 februari 2014
30 Vlag van Ecuador Renato Ibarra 101 6 6 0 10 3 5 1 122 10 2016 4e Vlag van Ecuador Club Deportivo El Nacional 27 november 2011
11 Vlag van Oekraïne Denys Oliynyk 26 3 0 0 2 1 0 0 28 4 2016 1e Vlag van Oekraïne Dnipro Dnipropetrovsk 10 augustus 2014
8 Vlag van Georgië Valeri Qazaishvili 62 11 2 0 7 1 1 0 72 12 2018 4e Vlag van Georgië Sioni Bolnisi 27 november 2011
27 Vlag van Burkina Faso Bertrand Traoré 37 12 0 0 3 3 2 0 42 15 2015 2e Vlag van Engeland Chelsea FC (gehuurd) 26 januari 2014
Nr. Naam W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg Contract Seizoen Vorige club Debuut
Competitie Europa Beker Overig Totaal
Bijgewerkt tot en met 21 maart 2015
1rightarrow blue.svg Zie ook: Vitesse in het seizoen 2014/15

Verhuurd

Speler Club Verhuur tot
Vlag van Duitsland Robin Gosens Vlag van Nederland FC Dordrecht 30 juni 2015

Vitesse Voetbal Academie

Marco van Ginkel
Theo Janssen
Davy Pröpper

Naast het eerste elftal kent Vitesse ook een voetbalacademie die een belangrijke functie heeft bij de doorstroom van nieuwe talenten. Bekende exponenten zijn onder andere Alexander Büttner, Kevin Diks, Marco van Ginkel, Theo Janssen, Nicky Hofs, Davy Pröpper, Piet Velthuizen, Stijn Schaars, Roy Makaay en Ricky van Wolfswinkel. De academie loopt van de D- tot de A-jeugd. De voetbalacademie heeft vanaf haar eerste beoordeling het maximale aantal van vier sterren toegewezen gekregen namens de KNVB.

Het beloftenelftal, ook wel Jong Vitesse genoemd, staat los van de academie. Het team staat momenteel onder leiding van John Lammers en Frank Berghuis en speelt - zoals de rest van de jeugd - de wedstrijden doorgaans op Papendal in Arnhem.

Historie

Vanaf 1 juli 1984, toen de wegen van de BVO-tak en de amateurtak scheidden, heeft Vitesse een eigen jeugdopleiding gehad.[67] De Vitesse Voetbal Academie bestond tot de jaren negentig uit slechts één jeugdteam, de A1. Begin jaren negentig kwam daar een B-elftal bij, midden jaren negentig volgden de C-junioren en in 2001 werd met de D1 het eerste pupillenelftal gelanceerd. De jeugdopleiding floreerde het meest in de periode eind jaren negentig tot en met het begin van het nieuwe millennium, waarin de opleiding tot een van de beste van Nederland werd gerekend. Verschillende jeugdelftallen wisten de landstitel te bemachtigen, zo ook de A1 in het seizoen 1998/1999. Een logisch gevolg is dat veel jeugdspelers uit de lichting van die periode doorgestroomd zijn naar het profvoetbal.

De voor Vitesse financieel lastige periode die begon in 2000 had ook gevolgen voor de jeugdopleiding. Er werd flink gesneden in de jeugdopleiding wat de prestaties niet ten goede kwam. Vitesse begon zijn Voetbal Academie met de Apeldoornse club AGOVV, en was na Voetbalacademie FC Twente de tweede officieel opgerichte samenvoeging van twee jeugdopleidingen in het Nederlandse betaald voetbal. Vitesse/AGOVV is een aparte vereniging met een eigen licentie, vanaf het begin af aan. Op 17 augustus 2005 werd de vereniging opgericht door de besturen van Vitesse en AGOVV. De nieuwe vereniging kende een nieuw shirt, een eigen logo en nieuwe jeugdelftallen. Vanaf het begin af aan had de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie een eigen tenue. Het shirt is wit met daarop de Gelderse vlag, als symbool voor de beste jeugdopleiding van die provincie. De broek en de kousen zijn tevens wit. De kleding wordt, evenals bij de teams van Vitesse, geleverd door Klupp. Sinds het seizoen 2009-2010 wordt in geel-zwarte shirts met enkel het Vitesse-logo erop, dus zonder het AGOVV-logo. De voormalige Vitesse Voetbal Academie had het hoogste aantal waarderingssterren van 4, wat door de KNVB ook direct werd verleend aan de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie. In 2007/2008 promoveerde Vitesse/AGOVV naar de Eredivisie voor A-junioren. Het verblijf in de Eredivisie was van korte duur, want het seizoen daarna degradeerde Vitesse/AGOVV als nummer 13 weer terug naar de Eerste divisie, het hield alleen De Graafschap A1 achter zich. In het seizoen 2009-2010 werd Vitesse/AGOVV A1 kampioen van de eerste divisie en keerde het direct weer terug op het hoogste niveau. In 2013 ging AGOVV failliet en daardoor stopte per direct ook de gezamenlijke jeugdopleiding. Vanaf het seizoen 2013/2014 verdwijnt de naam Vitesse/AGOVV definitief en spelen de elftallen weer onder de naam van Vitesse. Op 28 april 2014 werd jong Vitesse in Dordrecht kampioen van de Beloftendivisie A. Jong Vitesse slaagde er niet in om zich landskampioen bij de beloften te kronen. In De Kuip werd het landelijke kampioensduel met Jong Feyenoord/Excelsior verloren met 3-1.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Vitesse Voetbal Academie

Voormalige jeugdspelers

Het uiteindelijk doel van een jeugdopleiding is natuurlijk de doorstroming naar het eerste van Vitesse. In de loop der jaren zijn er tamelijk veel jeugdspelers doorgedrongen tot de A-selectie, waarmee de jeugdopleiding zijn vruchten heeft afgedragen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van spelers die het profvoetbal gehaald hebben en één of meerdere jaren in de jeugdopleiding van Vitesse gespeeld hebben.[68]

Jong Vitesse

De selectie van Jong Vitesse in het seizoen 2014/15 staat in de onderstaande tabel. Bij de wedstrijden in de beloftencompetitie en -beker kan deze selectie worden aangevuld met spelers uit het eerste elftal die weinig of geen speeltijd in de eigen competitie gehad hebben.

Selectie Jong Vitesse 2014/2015¹

Naam Positie
Jovie Munter Aanvaller
Kai Huisman Aanvaller
Anil Mercan Aanvaller
Louisben Jagt Aanvaller
Amine Ennali Aanvaller
Arahak Koryan Aanvaller
Wouter Dronkers Keeper
Jeroen Houwen Keeper
Mo Osman Middenvelder
Ewout Gouw Middenvelder
Elmo Lieftink Middenvelder
Joris Klein-Holte Middenvelder
Tristan Berghuis Middenvelder
Sven van Doorm Middenvelder
Marijn de Kler Verdediger
Tim Linthorst Verdediger
Abdel Metalsi Verdediger
Julian Lelieveld Verdediger
Wellington Verloo Verdediger

¹per wedstrijd aangevuld met bankzitters uit de hoofdmacht die niet gespeeld hebben

Samenwerkingsverbanden

De Vitesse Voetbal Academie werkt samen met het ROC RijnIJssel, Beekdal Lyceum, VMBO 't Venster en het Topsport Talent school, die nauw samen werkt met het CTO Papendal en het Olympisch Netwerk Gelderland. Samen met deze scholen kan de Vitesse Academie de jeugd een zo breed mogelijke opleidingen aanbieden die studie en topsport willen combineren.

Daarnaast werkt Vitesse op verschillende gebieden met andere clubs uit het binnen- en buitenland samen. Het meest uitgesproken is de samenwerking van Vitesse en de Vitesse Voetbal Academie met tien convenantclubs uit de regio; deze clubs zijn:

Convenantclub Plaats
AGOVV Vlag van Nederland Apeldoorn
vv DOVO Vlag van Nederland Veenendaal
DTS Ede Vlag van Nederland Ede
DVS '33 Vlag van Nederland Ermelo
DVV Duiven Vlag van Nederland Duiven
ESA Rijkerswoerd Vlag van Nederland Arnhem
1. FC Kleve Vlag van Duitsland Kleef
RODA '46 Vlag van Nederland Leusden
SML Vlag van Nederland Arnhem
SV Spero Vlag van Nederland Elst

De betaald voetbalclubs waar Vitesse mee samenwerkt zijn:

Club Plaats
Chelsea FC Vlag van Engeland Londen
FC Flora Tallinn Vlag van Estland Tallinn
Clube Atlético Paranaense[69] Vlag van Brazilië Curitiba
FC Dordrecht Vlag van Nederland Dordrecht
Anorthosis Famagusta Vlag van Griekenland Larnaca

Door de intensieve samenwerking met Chelsea zijn er verschillende spelers uitgeleend aan Vitesse:

Nationaliteit Speler Seizoen
Vlag van Kroatië Matej Delač 2010 - 2011
Vlag van Servië Slobodan Rajković 2010 - 2011
Vlag van Servië Nemanja Matić 2010 - 2011
Vlag van Mexico Ulises Dávila 2011 - 2012
Vlag van Tsjechië Tomáš Kalas 2011 - 2013
Vlag van Nederland Patrick van Aanholt 2011 - 2014
Vlag van Frankrijk Gaël Kakuta 2012 - 2013
Vlag van Chili Cristián Cuevas 2013 - 2013
Vlag van Engeland Sam Hutchinson 2013 - 2013
Vlag van Ghana Christian Atsu 2013 - 2014
Vlag van Brazilië Lucas Piazon 2013 - 2014
Vlag van Burkina Faso Bertrand Traoré 2014 - heden
Vlag van Brazilië Wallace Oliveira dos Santos 2014 - heden
Vlag van Engeland Josh McEachran 2014 - heden

Maar ook andersom gaan er spelers van Vitesse naar Chelsea. Op 5 juli 2013 tekende Marco van Ginkel een vijfjarig contract bij Chelsea.

Amateurvereninging Vitesse 1892

1rightarrow blue.svg Zie Vitesse 1892 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Arnhemse Voetbal- en Cricketclub (AVC) Vitesse 1892 was een amateurvoetbalvereniging uit Arnhem. De club was gerelateerd aan de betaald voetbalvereniging: in 1984 splitste de proftak zich af en ging verder onder de naam SBV Vitesse.

Op 19 maart 2009 besloot het bestuur vanwege schulden en gebrek aan perspectief te stoppen met de vereniging. De club werd failliet verklaard.

Vitesse Legends

Een team van oud-spelers van Vitesse die ouder zijn dan 35 jaar speelt als gelegenheidsteam jaarlijks wedstrijden van het Oude Garde toernooi, waar verschillende betaald voetbal organisaties meedoen met oud-elftal spelers. De vereniging is opgericht op 8 juni 1999. Ook speelt het team wedstrijden op uitnodiging, bijvoorbeeld bij een jubileum van een club uit het land. Oud-Vitesse onderleiding van Toon Hartemink, Rene Eijer, Toon Hendriks en Wim Janssen wordt wisselend vertegenwoordigd door spelers als Roberto Straal, Glenn Helder, Edward Sturing, Martin Laamers, Huub Loeffen, René Eijer, Hans van Arum, John van den Brom, Bennie Hofs, Frans Thijssen, Arco Jochemsen, Nicky Hofs, Michael Jansen, Pieter Collen, Philip Cocu, Theo Janssen, Marc van Hintum, Erwin van de Looi, Patrick Ax, Bart Latuheru en vele anderen. Veel leden van deze vereniging zijn betrokken bij de huidige organisatie van Vitesse. Bijvoorbeeld als host of scout.

Vitesse-trainers vanaf 1914

Afbeelding Naam Land van herkomst Begin periode Einde periode
Player chadwick.jpg Edgar Chadwick / John Sutcliffe Vlag van Engeland Engeland 1914 1915
Replace this image male.png Mac Pherson Vlag van Engeland 1919 1920
Replace this image male.png Charles Griffith Vlag van Engeland Engeland 1920 1922
Replace this image male.png Jan van Dort / Bram Evers Vlag van Nederland Nederland 1922 1923
Replace this image male.png Jan van Dort Vlag van Engeland Engeland 1923 1924
Replace this image male.png Robert William Jefferson Vlag van Engeland Engeland 1924 1927
Replace this image male.png Heinrich Schwarz Vlag van Duitsland Duitsland 1927 1936
Replace this image male.png Gerrit van Wijhe Vlag van Nederland Nederland 1936 1938
Replace this image male.png Gerrit Horsten Vlag van Nederland Nederland 1938 1939
Replace this image male.png Gerrit Horsten / Ben Tap Vlag van Nederland Nederland 1939 1943
Replace this image male.png Gerrit Horsten / Jacques Piederiet / Jan Zonnenberg Vlag van Nederland Nederland 1943 1944
Replace this image male.png Gerrit Horsten / Jacques Piederiet Vlag van Nederland Nederland 1945 1946
Replace this image male.png George Roper Vlag van Engeland Engeland 1946 1947
Replace this image male.png Arie van der Wel Vlag van Nederland Nederland 1947 1948
Replace this image male.png Jan Zonnenberg Vlag van Nederland Nederland 1948 1954
Replace this image male.png Joseph Gruber Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1954 1957
Replace this image male.png Louis Pastoors Vlag van Nederland Nederland 1957 1960
Replace this image male.png Branco Vidovic Vlag van Joegoslavië 1960 1962
Replace this image male.png Jan Zonnenberg Vlag van Nederland Nederland 1962 1964
Joseph Gruber (1963).jpg Joseph Gruber Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1964 1966
Frans de Munck 1955.jpg Frans de Munck Vlag van Nederland Nederland 1966 1969
Cor Brom (1979).jpg Cor Brom Vlag van Nederland Nederland 1969 1972
Frans de Munck 1955.jpg Frans de Munck Vlag van Nederland Nederland 1972 1974
Ned Bulatović (1966).jpg Ned Bulatović Vlag van Joegoslavië 1974 sept. 1975
Replace this image male.png Jan de Bouter Vlag van Nederland Nederland 1975 apr. 1976
Ježek en Westerhof.jpg Clemens Westerhof Vlag van Nederland Nederland 1976 1976
Henk Wullems (1973).jpg Henk Wullems Vlag van Nederland Nederland 1976 1982
Leen Looijen.jpg Leen Looijen Vlag van Nederland Nederland 1982 feb. 1984
Replace this image male.png Henk Hofstee Vlag van Nederland Nederland 1984 1984
Ježek en Westerhof.jpg Clemens Westerhof Vlag van Nederland Nederland 1984 1985
Henk Bosveld (1968).jpg Janusz Kowalik / Henk Bosveld Vlag van Polen / Vlag van Nederland 1985 1986
Hans Dorjee (1982).jpg Hans Dorjee / Niels Overweg Vlag van Nederland Nederland 1986 1987
Hans Dorjee (1982).jpg Hans Dorjee Vlag van Nederland Nederland 1987 juli 1987
Niels Overweg (1975).jpg Niels Overweg Vlag van Nederland Nederland juli 1987 sept. 1987
Bert Jacobs (1983).jpg Bert Jacobs Vlag van Nederland Nederland 1987 1992
Replace this image male.png Herbert Neumann Vlag van Duitsland Duitsland 1992 1995
Replace this image male.png Ronald Spelbos Vlag van Nederland Nederland 1995 nov. 1995
Frans Thijssen (1979).jpeg Frans Thijssen Vlag van Nederland Nederland 1995 1996
Leo Beenhakker 20 02 2008 (1).jpg Leo Beenhakker Vlag van Nederland Nederland 1996 jan. 1997
Henk ten Cate.jpg Henk ten Cate Vlag van Nederland Nederland 1997 1998
Replace this image male.png Artur Jorge Vlag van Portugal Portugal 1998 okt. 1998
Replace this image male.png Herbert Neumann Vlag van Duitsland Duitsland 1998 okt. 1999
Jan Jongbloed 1978.jpg Edward Sturing / Jan Jongbloed Vlag van Nederland Nederland 1999 jan. 2000
Ronald Koeman (2014).jpg Ronald Koeman Vlag van Nederland Nederland 2000 dec. 2001
Replace this image male.png Edward Sturing Vlag van Nederland Nederland 2001 2002
Mike Snoei (1982).jpg Mike Snoei Vlag van Nederland Nederland 2002 maa. 2003
Replace this image male.png Edward Sturing Vlag van Nederland Nederland 2003 2006
Aad-de-mos.jpg Aad de Mos Vlag van Nederland Nederland 2006 2008
HansWesterhof by jmrobledo Ags.jpg Hans Westerhof Vlag van Nederland Nederland 2008 dec. 2008
Theo Bos 2011 1.jpg Theo Bos Vlag van Nederland Nederland 2009 okt. 2010
Albert Ferrer Liverpool vs Chelsea CL 08 cropped.jpg Albert Ferrer Vlag van Spanje Spanje 2010 2011
John van den Brom.jpg John van den Brom Vlag van Nederland Nederland 2011 2012
Fred Rutten1.JPG Fred Rutten Vlag van Nederland Nederland 2012 2013
Peter Bosz.png Peter Bosz Vlag van Nederland Nederland 2013 - heden

Statistieken

1rightarrow blue.svg Zie Statistieken van SBV Vitesse voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Eregalerij

De Oprichters

Op diverse plaatsen in Arnhem werd er gevoetbald. Op een van die plaatsen gebeurt dat door zestien scholieren van de HBS of van de Universiteit. De groepje jongeren spelen onder de naam Vitesse.

Het gaat om: Frans Dezentjé (voorzitter), Frits Couvéé (penningmeester), Dick Couvéé (secretaris), Rudy d'Arnoud Gerkens, Karel d'Arnoud Gerkens, Herman Hesselink, Willem Hesselink, Bernard Dezentjé, Elie Dezentjé, Edmond Dezentjé, Jan van der Zande, C. Piekema, E. Piekema, L. de Geer, B. Lauer en K. Fischer.

Henk Bosveld (r.) (1968)

Vitessenaar van de eeuw

Henk Charly Bosveld wordt in december 1999 zowel door De Gelderlander als de Arnhemse Courant verkozen tot Speler van de Eeuw, waarmee hij onder andere de nummer 2 John van den Brom achter zich wist te houden.[70] Helaas kon Bosveld deze eervolle uitverkiezing niet zelf meemaken; op 6 augustus 1998 was Bosveld plotseling overleden aan een hartinfarct. Mede door deze uitverkiezing heeft Bosveld een plaatsje gekregen in het Home of History van Vitesse en is hij de enige Vitesse-speler wiens foto siert op de Oost-promenade in GelreDome.

Op 17 augustus 2008 tijdens de Open Dag van Vitesse werd het boek Vitessenaar van de eeuw gepresenteerd, geschreven door René Bremer en Michel Bongers.[71] Dit eerbetoon aan Bosveld geeft middels 24 interviews een beeld over zijn persoon en tevens roemrijke verleden.

Mister Vitesse

1rightarrow blue.svg Zie ook: Theo Bos
Theo Bos in graffiti

Theo Bos, Mister Vitesse, speelde als verdediger zijn gehele carrière voor Vitesse. In totaal speelde Bos 369 competitiewedstrijden in 15 seizoenen, waarin hij negen keer een doelpunt maakte. Zijn debuut maakte hij op 31 augustus 1983 in tegen FC Wageningen en zijn laatste wedstrijd speelde hij op 25 maart 1998 tegen NAC Breda. Op 27 januari 1999 speelde Bos in de speciale afscheidswedstrijd tegen Schalke 04, samen met Edward Sturing die ook als voetballer afzwaaide.

Na zijn spelersloopbaan ging Bos als jeugdtrainer aan de slag bij Vitesse: hij heeft de B- en A-selectie en Jong Vitesse onder zijn hoede gehad. Ook was hij assistent-trainer van Ronald Koeman, Mike Snoei en Edward Sturing. Eind december 2008 werd Vitesse-trainer Hans Westerhof wegens tegenvallende prestaties ontslagen, waarna Bos op 3 januari 2009 hoofdtrainer van Vitesse werd. Hij bleef tot 21 oktober 2010 aan als trainer.

Vanaf 7 januari 2012 was hij uit de roulatie als trainer bij FC Dordrecht in verband met de constatering van alvleesklierkanker. Vitesse heeft op 26 juli 2012 bekendgemaakt de Zuid-tribune in GelreDome te vernoemen naar Theo Bos als steun tijdens zijn ziektebed. Op 28 februari 2013 overleed Theo Bos aan de gevolgen van zijn ziekte. Op 7 maart 2013 werd in GelreDome afscheid genomen van Bos. Ter ere van Mister Vitesse zal rugnummer 4 niet meer door Vitesse-spelers gedragen worden, het nummer waarmee Bos voor Vitesse speelde; de laatste speler die rugnummer 4 droeg was Jan-Arie van der Heijden.

Eredivisie Topscorers: Machlas & Bony

In het seizoen 1996/97 nam Vitesse de Griekse voetballer Nikos Machlas over van OFI Kreta. Zijn eerste seizoen verliep stroef in Gelderland en hij wist als spits slechts acht keer het net te vinden. Het seizoen daarna maakte hij grote indruk met een totaal van 34 doelpunten in 32 wedstrijden. Hiermee werd hij Europees topscorer en kreeg de ESM Gouden Schoen. Dit seizoen bleek achteraf het hoogtepunt in zijn carrière. Na zijn derde seizoen bij Vitesse waren diverse grote clubs voor hem in de markt. Onder andere Fiorentina en Arsenal hadden belangstelling. Tegen de zin van Karel Aalbers weigerde hij echter naar het buitenland te vertrekken en koos hij voor AFC Ajax. Ondanks een redelijk aantal doelpunten (38 in 74 wedstrijden) kon hij in Amsterdam zijn reputatie als goalgetter echter geen moment waarmaken.

Op 31 januari 2011 tekende Ivoriaan Wilfried Bony een contract voor 3,5 jaar bij Vitesse. Het transferbedrag bedroeg ongeveer 4 miljoen euro. Op 20 februari 2011 debuteerde hij voor Vitesse in de wedstrijd tegen De Graafschap, door een invalbeurt in de tweede helft als vervanger voor Marco van Ginkel. Bony stond nog geen 27 minuten op het veld, toen hij zijn eerste doelpunt maakte. Het seizoen daarna maakt hij een totaal van 12 doelpunten in 28 wedstrijden. Het seizoen daarna maakt hij grote indruk met een totaal van 31 doelpunten in 30 wedstrijden. Bony werd hierbij topscorer van de Eredivisie en werd voor zijn prestaties uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse Gouden Schoen 2012/'13. Op 11 juli 2013 werd bekend dat Bony een vierjarig contract tekent bij Swansea City, waarbij Vitesse een transfersom van 12 miljoen pond (14 miljoen euro) ontvangt. Met 20 doelpunten werd Bony topscorer in de Premier League over 2014. In januari 2015 tekende Bony een contract voor 4,5 seizoen bij Manchester City. Deze transfer leverde Vitesse naar verluidt een bedrag van enkele miljoenen euro op, door een afgesproken doorverkooppercentage bij de transfer naar Swansea.

Topscorer aller tijden

Jan Dommering was van 1929 tot 1936 en 1945 tot 1948 in het eerste elftal van Vitesse actief. Tijdens zijn studie in Frankrijk speelde hij voor FC Nice (1938 - 1939) Door de vele doelpunten die hij daar maakte als spits kreeg hij de bijnamen "La Tulipe" en "Le diable de Dommering". Door zijn 155 doelpunten is hij topscorer aller tijden van Vitesse.

Succeselftal '90

Bert Jacobs (midden)

Onder het bewind van trainer Bert Jacobs speelt Vitesse in het seizoen 1989/1990 voor het eerst in 10 jaar in de Eredivisie, na promotie als kampioen van de Eerste divisie. Vitesse houdt 18 keer de nul en krijgt 20 doelpunten tegen, beide zijn clubrecords in het competitievoetbal. Toen Jacobs Vitesse ging trainen, was de club slechts een middenmoter in de eerste divisie. Een jaar later kon heel Arnhem weer juichen, want in het eerste jaar eredivisie slaagde Jacobs en zijn mannen voor de derde keer in de clubhistorie de KNVB Beker finale te bereiken, die op 25 april 1990 tegen PSV Eindhoven gespeeld werd in De Kuip. Vitesse verliest de finale met 1-0. Stan Valckx scoort het enige doelpunt, door een penalty. In blessuretijd stopt PSV-keeper Hans van Breukelen een penalty van John van de Brom. In de Eredivisie eindigt Vitesse dit seizoen als 4e met 41 punten (in het "2 punten"-systeem). Vitesse plaatst zich daardoor voor de eerste keer in de clubhistorie voor Europees voetbal om de UEFA Cup. Na het seizoen van 1989/90 werd Vitesse tijdens het VVCS-gala in Den Haag gekozen tot de beste Nederlandse ploeg van het jaar. Het succeselftal bestond uit doelman Raimond van der Gouw, rechtsback Edward Sturing, laatste man Theo Bos, Frans Thijssen en linksback Arjan Vermeulen, terwijl het middenveld werd gevormd door Martin Laamers, John van den Brom en René Eijer. Voorin koos Jacobs doorgaans voor Rick Hilgers, Bart Latuheru en Hans van Arum, terwijl Jurrie Koolhof pinch-hitter was.

Gouden Vitessenaren

Naam Functie Sinds
Karel Aalbers Voorzitter en Grondlegger GelreDome 1989
Martin Esveld Teammanager, Stadionspeaker, Coördinator en Grondlegger Home of History. 2001
Cor Guijt Raad van Toezicht, Bestuurslid en Vriend van Vitesse 2003
Arent Jager Vriend van Vitesse 2003
Ton Ketting Manager 1986
Guus Kusse Bestuurslid 1998
Joop Mutgeert Bestuurslid 1989
Rein Papenburg Bestuurslid en Algemeen directeur 1998
Jan Snellenburg Bestuurslid en Vriend van Vitesse 1999
Tobias Swelheim Directeur hoofdsponsor Nuon 1997
Herman Veenendaal Speler, Bestuurslid en Vriend van Vitesse 1987
Johan Vink Raad van Toezicht 1998
Theo Bos Speler en Trainer 2000

Vitesse kent 90 Zilveren Vitessenaren, die veel voor Vitesse hebben ingezet. Enkele voorbeelden van Zilveren Vitessenaren zijn: Edward Sturing, John van den Brom, Chris de Vries, Bennie Hofs, Jan Streuer, Martin Laamers, Theo Janssen en vele andere.

Voorzitters/eigenaren

Willem Hesselink wordt door een kunstwerk herdacht

Vitesse heeft sinds de oprichting van de vereniging verschillende eigenaren en voorzitters gehad. De eerste voorzitter was een van de groep jonge oprichters Frans Dezentjé. Sinds 2013 is Bert Roetert voorzitter van de club. Tussen hen in hebben bekende namen zoals Karel Aalbers, Jan Konings, Jos Vaessen en later Merab Zjordania onder andere de club geleid.

Erevoorzitter Willem Hesselink

In 1962 wordt Willem Hesselink op zijn 89 jarige leeftijd benoemd tot erevoorzitter van Vitesse. Hesselink heeft ook een rijke verleden als voetballer bij de club. De bijnaam van Hesselink was Het Kanon, vanwege zijn snoeiharde schot. Met zijn oudere broer Herman Hesselink behoorde Willem Hesselink in 1892 tot een groep jonge oprichters van de Arnhemse voetbalclub Vitesse. Tot 1915 kwam hij met onderbrekingen voor het eerste elftal van deze ploeg uit. In 1898 speelde hij met Vitesse om het Nederlands landskampioenschap tegen RAP uit Amsterdam. Vanaf 1899 t/m 1908 maakte Hesselink verschillende uitstappen naar HVV uit Den Haag en Bayern München. Hij kwam ook tevens uit voor het Bondselftal, de voorloper van het Nederlands elftal. Rond 1908 keerde hij terug bij Vitesse. In 1915 stopte Hesselink met voetballen op het hoogste niveau. Daarna was hij actief als penningmeester en trainer van Vitesse en was van 1917 tot 1922 voorzitter van de club.

Voorzitter Karel Aalbers

Karel Aalbers

In 1985 was betaald voetbal zo goed als teneinde in Arnhem. Vanuit de gemeenteraad gingen er steeds meer stemmen op om de subsidiekraan richting Vitesse dicht te draaien. Op dat moment leerde iedereen in Nederland Karel Aalbers kennen. De juwelierszoon uit Velp, die een jaar eerder gestart was als voorzitter van Vitesse, ging eigenhandig met de pet rond in de omgeving. Het resultaat mocht er zijn, maar was bij lange na niet voldoende om de club te redden. Het elftal, bestaande uit louter semiprofs en dat kon rekenen op een belangstelling van gemiddeld circa 500 betalende supporters, was ten dode opgeschreven, ware het niet dat de gemeenteraad onder de indruk was van de dadendrang van de bedrijvige voorzitter en toch met één stem verschil, de club in leven liet. Vitesse kon blijven bestaan. Het gaf de voorzitter wat meer lucht om zijn toekomstdromen te verwezenlijken. Aalbers had de intentie om van Vitesse een stabiele topclub te maken en Europees voetbal te bereiken in Arnhem. Samen met NUON-Voorzitter van de raad van bestuur Tob Swelheim ging de provincieclub Vitesse van de onderste regionen van de eerste divisie, in tien jaar tijd naar een subtopper in de Eredivisie en werd het een miljoenenbedrijf dat zijn wedstrijden speelt in een megastadion. Voorzitter Aalbers schetste de vergezichten en Swelheim's NUON zorgde voor de financiering. Onder de twee heren kocht Vitesse veel dure spelers en werd GelreDome gebouwd. Dit stadion moest een grote inkomstenbron worden voor Vitesse, naast de wedstrijden van Vitesse moesten er ook veel andere evenementen worden gehouden. Hij zag het Gelredome niet als een stadion wat er eindelijk stond, maar als ‘een nieuw begin’. Wat hem betreft verrees er in Arnhem-Zuid een heel Vitesse wijk met hotels en Vitesse-winkels. Maar dat project is altijd in de koelkast gebleven. Na een succesvolle periode in de seizoenen 1997/1998 tot en met 2001/2002 (achtereenvolgens 3e, 4e, 4e, 6e en 5e) kwam er een einde aan het succes. Jarenlang konden Aalbers en Swelheim hun gang gaan, maar uiteindelijk riepen de toezichthouders van NUON hun beiden aan een halt toe. Na het zien van de cijfers van Vitesse eisen NUON commissarissen een directe vertrek van Aalbers vanwege vermoedelijke fraude. Op 15 februari 2000 wordt Aalbers definitief afgezet bij Vitesse en werd hij opgevolgd door oud-Sara Lee/Douwe Egberts-topman Jan Konings. Wegens het uitbetalen van portretrechten aan speler Nikos Machlas in het buitenland om belasting te ontwijken, werd Aalbers in 2005 veroordeeld tot een geldboete van €20.000 en twee maanden voorwaardelijk. Hij ging niet in hoger beroep. (Later werd Jorien van den Herik van Feyenoord in zijn hoger beroep vrijgesproken omdat hij niet kon weten dat de gekozen constructie niet mocht.) NUON stopt met onmiddellijke als hoofdsponsor en doet belangen in Vitesse over aan Stichten de Nabije Toekomst. Aalbers maakt bekend dat hij 25 getuigen zal oplaten roepen om duidelijk te maken dat er een heus campagne is gevoerd om zijn imago te besmeuren. Tob Swelheim kondigt niet veel later zijn vertrek aan bij de energiebedrijf. Na het vertrek van Aalbers en NUON rezen de schulden van de club tot grote hoogte, die zich in de seizoenen erop ook in de sportieve resultaten uitte. Oprichting Vrienden van Vitesse, groep van ongeveer 15 vermogende mensen uit omgeving Arnhem staan garant voor de begrotingstekort. Zelfs enkele bestuursleden: Cor Guijt, Herman Veenendaal en oud AKZO-directeurJan Snellenburg nemen de Vitesse-belangen over voor 5 miljoen gulden van NUON. Mede door de hulp van de Vrienden van Vitesse, de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland werd Vitesse gered van een faillissement en werd een licentie voor betaald voetbal ternauwernood behouden. Ondanks alles bleef Karel Aalbers geliefd bij het voetbalpubliek in Arnhem. Zijn naam werd nog jaren gescandeerd in het stadion.

Maasbert Schouten

In november 2008 verkreeg Maasbert Schouten, destijds eigenaar van AFAB, 20% van de aandelen van Vitesse. Nadat Vitesse een lening van Schouten medio 2009 niet kon terugbetalen, kwam Schouten feitelijk in het bezit van alle aandelen Vitesse; de overdracht van deze laatste aandelen werd pas in het derde kwart van 2010 geëffectueerd én wereldkundig. Met zijn bedrijf Afab was hij sinds medio 2004 hoofd- en shirtsponsor van de club. Ook volgde hij Kees de bakker op als preses van de RvC. "Het voorzitterschap van mij staat los van Afab. Dit doe ik op persoonlijke titel", zegt Schouten. Schouten keert jaarlijks terug in de Quote 500, de lijst van rijkste Nederlanders. Maar Schouten is niet van plan Vitesse over te nemen. Schouten heeft de voorbije periode ook zelf geïnvesteerd in Vitesse, maar hij wordt niet de verlosser die een grote zak met geld meebrengt. Schouten gaat wel sturing geven aan de commerciële afdeling van de financieel geplaagde club. Schouten bemoeide zich niet met de voetbaltechnische zaken. In de zomer van 2010 werd tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat het noodlijdende Vitesse voor een onbekend bedrag zou worden overgenomen door voormalig voetballer en voormalig voorzitter van de Georgische voetbalbond Merab Zjordania. Na de verkoop verklaarde Schouten in een interview met de Volkskrant sinds medio 2009 in het bezit te zijn geweest van 100% van de aandelen Vitesse.

Merab Zjordania

Merab Zjordania begon zijn loopbaan in de Georgische voetbalcompetitie. Van 1978 tot 1990 speelde hij onder meer bij Dinamo Tbilisi, Lokomotivi Tbilisi, Torpedo Koetaisi en Goeria Lantsjchoeti. In 1990 speelde hij op proef bij sc Heerenveen. Vervolgens vertrok hij naar IJsland om kort bij Stjarnan Garðabær te voetballen. Dinamo Tbilisi won in 1981 de Europa Cup II door in de finale in Düsseldorf met 2-1 te winnen van Carl Zeiss Jena, na in de halve finale eerst Feyenoord te hebben verslagen. Na beëindiging van zijn actieve voetballoopbaan werd Zjordania, in 1992, voorzitter bij zijn oude club Dinamo. Hij fungeerde ook als spelersmakelaar.

Toen Zjordania op 16 augustus 2010 Vitesse overnam, zat de club diep in de schulden. Hij nam die schulden over en trok spelers zoals Wilfried Bony aan. Geruchten gaan dat de Rus Roman Abramovich de grote man bij Vitesse is. De Georgiër zou in werkelijkheid slechts een stroman van de steenrijke voorzitter van Chelsea FC zijn. Zjordania zou de uithangbord en verantwoordelijke over de algemene zaken in Arnhem zijn. Abramovich zocht een satellietclub waar hij zijn Chelsea talenten kon stallen. De miljardair kon dat project niet financieren, aangezien hij reeds eigenaar was Chelsea. De UEFA staat niet toe dat iemand financieel of bestuurlijk participeert bij twee clubs. Daarom zorgt Abramovich's vrienden Zjordania en Tsjigirinski al vanaf 2010 voor de geldstroom naar Vitesse. Vitesse en Chelsea ontkennen tot de dag van vandaag over de grote invloed van de Rus.[72] Na een moeizame start zette Vitesse sportief de weg naar boven. In het eerste seizoen onder Zjordania ontliep Vitesse net (op doelsaldo) de play-offs voor degradatie en werd het 15e. De twee jaar erna behaalde de Arnhemse club Europees voetbal. In 2011/12 werd Vitesse 7e, vorig seizoen 4e en deed de ploeg zelfs lang mee om de titel. Door de grote link met Chelsea huurde Vitesse meerdere spelers van de Engelse topclub. Zjordania liet bovendien voor ongeveer 10 miljoen euro een supermodern trainingscomplex van internationale allure bouwen. In totaal werd in de 3 jaar onder Zjordania tussen de 50 en 100 miljoen euro in Vitesse geïnvesteerd. Op 10 december 2013 maakt Vitesse bekend dat Zjordania verdwijnt bij de club. De reden van het vertrek was het financiële wanbeleid onder Zjordania. De aandelen werden overdragen aan de Rus Aleksandr Tsjigirinski, die al vanaf 2010 de belangrijkste financier was van het project. Bert Roetert volgt hem als voorzitter van de Raad van Commissarissen op. Zjordania bleef verbitterd achter. Op 30 maart 2014 heeft Zjordania een stadionverbod van drie jaar opgelegd gekregen van Vitesse. Zjordania zou een woedeaanval hebben gehad en algemeen directeur Joost de Wit daarbij hebben bedreigd. Die laatste heeft aangifte gedaan bij de politie omdat hij zich niet veilig voelde. Uiteindelijk heeft Zjordania ingestemd met een taakstraf. In een interview met de Telegraaf haalt Zjordania hard uit naar het beleid van de voorbije maanden van zijn oude club met onder andere Chelsea. Volgens Zjordania dicteert Chelsea het beleid bij Vitesse. Zelfs zo zeer, dat de club uit Londen heeft bepaald dat Vitesse geen kampioen mag worden. Met een landstitel komen de belangen van Chelsea volgens de Georgiër te zeer in het gedrang. Verder sluit Zjordania een terugkeer als eigenaar in de toekomst zeker niet uit. De Raad van Commissarissen laat na de uitspraken van Zjordania in de media weten dat iedereen door Zjordania in de maling wordt genomen. 'Het competitie-element en de onvoorspelbaarheid zijn beginwaarden van sport. Net als elke club wil Vitesse zoveel mogelijk wedstrijden winnen en kampioen worden, met zo goed mogelijk spel. Ook bepalen wij zelf onze beleid, maar we maken wel graag gebruik van de samenwerking met Chelsea. We zijn baas in ons eigen huis.' Op 16 juli 2014 wordt er bekendgemaakt dat Marcell Ham adviseur van Zjordania 6,5 miljoen euro eist van de club. Hij heeft Vitesse voor de rechtbank gedaagd. Ham meent recht op dat geld te hebben vanwege een overeenkomst tussen hem en Zjordania. Ham zou kort nadat Georgiër Zjordania de aandelen van Vitesse in handen kreeg de overeenkomst hebben gesloten. Die behelsde dat ham voor onbepaalde tijd 35 procent van de transferopbrengsten van spelers zou krijgen. Volgens de advocaat van Vitesse is de overeenkomst niet geldig omdat alleen Zjordania als aandeelhouder heeft getekend. Vitesse wist niets van het bestaan af van de overeenkomst en niemand van de toenmalige clubleiding heeft zijn handtekening gezet. Het kort geding werd uiteindelijk door Vitesse gewonnen.

Aleksandr Tsjigirinski

Op 22 oktober 2013 werd bekend dat Zjordania zijn aandelen Vitesse verkocht heeft aan de Rus Aleksandr Tsjigirinski die reeds zijn financiële partner was. Onduidelijk is hoe Tsjigirinski, die anders dan Zjordania geen voetbalverleden heeft, te werk zal gaan. Jordania noemde zijn opvolger de grote financier van zijn plannen in Arnhem. ‘Als het nodig is, kan ik bij hem aankloppen’, zei Jordania in november 2010 in een exclusief interview met De Gelderlander. Alexander kreeg de leiding over bouwgigant ST Group, later omgedoopt tot Snegiri Development. De projectontwikkelaar is betrokken bij de bouw van enorme woon- en zakencomplexen, zoals City Palace in Moskou.Hij zou in Moskou een artsenopleiding hebben afgerond, maar ging als zakenman in de olie en vastgoed. Tsjigirinski is de man die Zjordania ooit voorstelde aan Roman Abramovitsj, de ook al steenrijke oliemiljardair, eigenaar van Chelsea en een goede vriend van Tsjigirinski. Abramovitsj heeft ook een aandeel (16 procent) in het vastgoedbedrijf Snegiri Development van Tsjigirinski. De Russische miljardair is de grote spil in het (Russische) Londense voetbalimperium, waartoe Chelsea FC, Vitesse en de door aardgasbedrijf Gazprom gesponsorde clubs toebehoren. Het Londense voetbalimperium heeft een slimme bedachte constructie om de FIFA, UEFA en de KNVB om de tuin te leiden. Zoals dat Tsjigirinski op papier eigenaar is van de Arnhemmers maar in werkelijkheid dat London de touwtjes in handen heeft. Tot de dag van vandaag is het nooit bewezen en bleef het altijd bij geruchten.

Internationals

Interland-recordhouder van Vitesse Just Göbel op 26 april 1914 voor aanvang van de interland Nederland - België (4 - 2)

Vitesse heeft in de loop der jaren verschillende spelers afgeleverd aan het Nederlands elftal; om precies te zijn: 22 spelers hebben minstens één interland gespeeld terwijl ze voor Vitesse uitkwamen. Aanvaller en tevens mede-oprichter van Vitesse Willem Hesselink was in 1905 de eerste speler die namens Vitesse voor Oranje mocht spelen. Marco van Ginkel is met zijn optreden tegen Duitsland op 14 november 2012 tot op heden de laatste Vitesse-speler in een Oranje-shirt. Recordhouder is keeper Just Göbel, tussen 1911 en 1919 eerste doelman van het Nederlands elftal, die al zijn 22 interlands namens Vitesse speelde.

Op 20 december 1989 speelde Nederland in de tweede helft met een recordaantal van drie spelers van Vitesse tegen Brazilië: Edward Sturing, Martin Laamers en Bart Latuheru. Hierdoor bestond de hele linkerzijde van Nederland uit spelers afkomstig van Vitesse.

Vitesse heeft ook niet-Nederlandse internationals in haar gelederen gehad zoals Matthew Amoah (Ghana), Wilfried Bony (Ivoorkust), Dejan Čurović (Joegoslavië), Mahamadou Diarra (Mali), Giovanny Espinoza en Renato Ibarra (Ecuador), Mike Havenaar (Japan), Dragoslav Jevrić (Joegoslavië), Guram Kashia (Georgië), Danko Lazović (Servië), Evgeniy Levchenko (Oekraïne), Nikos Machlas (Griekenland), Ștefan Nanu (Roemenië), Joaquín del Olmo (Mexico), Bob Peeters (België), Dejan Stefanović (Joegoslavië), Dalibor Stevanovič (Slovenië), Vladimir Stojković (Servië), Gill Swerts (België), Abubakari Yakubu en Christian Atsu (Ghana), Zakaria Labyad (Marokko), Marián Zeman (Slowakije), Bertrand Traoré en Mamadou Zongo (Burkina Faso).

Onderstaande spelers hebben tijdens hun loopbaan bij Vitesse één of meerdere wedstrijden gespeeld voor het Nederlands elftal.[73]

Vitesse-spelers in het Nederlands elftal

Periode Naam Interlands Gespeeld onder Vitesse
1905-1905 Willem Hesselink 1 1
1911-1919 Just Göbel 22 22
1920-1925 Jan de Natris 23 1
1923-1928 Gerrit Horsten 6 1
1952-1952 Sjaak Alberts 5 5
1952-1953 Wim Hendriks 3 3
1987-1994 Hans Gillhaus 9 2
1989-1990 Martin Laamers 2 2
1989-1989 Bart Latuheru 1 1
1989-1990 Edward Sturing 3 3
1990-1993 John van den Brom 2 2
1994-2004 Pierre van Hooijdonk 46 4
1995-1995 Glenn Helder 4 1
1996-2005 Roy Makaay 43 2
1996-1997 Ferdi Vierklau 2 2
1998-1998 Martijn Reuser 1 1
1998-2001 Marc van Hintum 8 8
1999-2001 Sander Westerveld 6 1
2001-2002 Victor Sikora 6 6
2006-2011 Theo Janssen 5 2
2009-2009 Piet Velthuizen 1 1
2012-Heden Marco van Ginkel 2 1
2013-Heden Patrick van Aanholt 2 2

Overige bekende en prominente namen

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van spelers van Vitesse
Nederlanders
Belgen
Brazilianen
Duitsers
Ghanezen
Serviërs
Spanjaarden
Overigen

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Vitesse verlaagt capaciteit stadion GelreDome naar 25.000 zitplaatsen, Gelderlander.nl, 28 december 2009
 2. Vitesse vs Ajax uitverkocht!, Vitesse.nl, 5 april 2014
 3. Joost de Wit algemeen directeur Vitesse, Vitesse.nl, 22 april 2013
 4. Vitesse in financieel opzicht nu vijfde club van Nederland, VI.nl, 5 september 2012
 5. In de media komen verschillende spellingen voor: Aleksandr Tsjigirinski, Alexander Chigirinsky en Alexandre Tchigirinski. De voornaamvarianten zijn achtereenvolgens Nederlands, Engels en Frans. Volgens de officiële transcriptie wordt de ч in Чигиринский in het Nederlands weergegeven als tsj, omdat dat een gelijkwaardige klank heeft. Fransen noteren die klank als 'tch' (Tchaikovski), Engelstaligen als 'ch' (church). De uitgang -ский voor de achternaam schrijven we in het Nederlands als -ski, Engelstaligen schrijven -ski of -sky. Vaak, maar niet altijd, hanteren overheden in voormalige Sovjetrepublieken de Franse transcriptie in het reispaspoort van hun burgers: Alexandre Tchigirinski (uitspraak: Aleksandr Tsjigirinski).
 6. Alexander Chigirinskiy (50) neemt aandelen Vitesse over, Vitesse.nl, 22 oktober 2013
 7. Arnhemsche cricket- en voetbalvereeniging Vitesse, Databank sport, Historici.nl
 8. Op een minuut na kampioen van Nederland (derde kopje) Vitesse Net
 9. Gouden Schoen - historie & informatie Napit.co.uk
 10. Aalbers moet bij Vitesse weg als voorzitter NRC Handelsblad 16-02-00
 11. 'Coup tegen voorzitter al in zomer beraamd' NRC Handelsblad 17-02-00
 12. 'Vitesse had binnen jaar tekort 30 mln NRC Handelsblad 18-02-00
 13. Rentree van Aalbers niet bespreekbaar NRC Handelsblad 23-02-00
 14. Tekorten Vitesse door transferbeleid NRC Handelsblad 22-02-00
 15. Miljoenenverlies voor Vitesse Utrechts Nieuwsblad 18-02-00
 16. Nuon-top ’huisbankier’ van Vitesse Utrechts Nieuwsblad 23-02-00
 17. Vitesse in Surseance De Gelderlander 03-03-08
 18. Gemeenteraad redt Vitesse De Gelderlander 17-03-08
 19. Volharding Vitesse trekt Westerhof over de streep Voetbal International 12-06-08
 20. Evaluatie bij Vitesse kost Westerhof zijn baan Voetbal International
 21. Theo Bos nieuwe trainer Vitesse, Volkskrant.nl, 3 januari 2009
 22. a b Vitesse heeft nieuwe eigenaar, Vitesse.nl, 16 augustus 2010
 23. 'Ik weet zeker dat het geld van Zjordania wit is', Volkskrant.nl, 4 september 2010
 24. 'Zjordania: Vitesse gaat meestrijden om titel' Volkskrant.nl, 16 januari 2011
 25. Vitesse nu 'in 2014 kampioen', Gelderlander.nl, 15 september 2011
 26. Vitesse presenteert: officiële start bouw trainingsaccommodatie Vitesse.nl, 25 januari 2012
 27. Oplevering trainingsaccommodatie Vitesse.nl, 25 januari 2013
 28. 'Vitesse ontslaat trainer Bos', NOS.nl, 21 oktober 2010
 29. Voormalig Barça-ster Ferrer nieuwe trainer Vitesse, VI.nl, 27 oktober 2010
 30. Vitesse en Ferrer gaan uit elkaar, Vitesse.nl, 22 juni 2011
 31. John van den Brom nieuwe trainer Vitesse, Vitesse.nl, 30 juni 2011
 32. John van den Brom vertrekt toch bij Vitesse, Vitesse.nl, 30 mei 2012
 33. Rutten definitief nieuwe trainer Vitesse NU.nl, geraadpleegd op 1 juli 2012
 34. Bekendmaking Theo Bos Tribune, Vitesse.nl, 27 juli 2012
 35. In memoriam: Theo Bos, 'Mister Vitesse', Vitesse.nl, 1 maart 2013
 36. Peter Bosz nieuwe hoofdtrainer Vitesse Vitesse.nl, 19 juni 2013
 37. Jordania verkoopt aandelen Vitesse, Omroep Gelderland, 22 oktober 2013
 38. Vitesse eindelijk weer koploper, NOS.nl (10 november 2013)
 39. Algemeen Dagblad, Politieke kritiek op "laf" Vitesse, 6 januari 2014
 40. Timmersmans had graag geholpen in Mori affaire
 41. Vitesse maakt excuses voor thuislaten Mori, AD, 11 januari 2014
 42. Vitesse vs Ajax uitverkocht!, Vitesse.nl (5 april 2014)
 43. Vitesse krijgt zo'n 10 miljoen per jaar van truphone
 44. Vitesse terug naar de Arnhemse roots, Voetbal International (5 maart 2015)
 45. 'Vitesse is op dit moment de beste voetballende ploeg van de Eredivisie'
 46. Jubilaris Vitesse heeft aartsrivaal NEC in het vizier, Voetbal International (28 november 2014)
 47. UEFA Team Ranking 2013, website Bert Kassies
 48. Bronbeek en Vitesse: beide stokoud, Sportgeschiedenis.nl, 6 maart 2013
 49. Mediaspektakel bij Vitesse, Vitesse.org / De Gelderlander (29 november 2012)
 50. Logo Vitesse in stilte aangepast - Weg met de rouwrand, Zwart op Geel - magazine van de officiële Supportersvereniging Vitesse, oktober 2012
 51. [1] De Telegraaf, 11 mei 2013
 52. [2] Vitesse.nl, 11 mei 2013
 53. [3]
 54. [4]
 55. Goal.com - Vitesse sluit deal met kledingsponsor Macron
 56. Voetbalkaart
 57. Vitesse Kids Club - Kids Club Dag Vitesse tijdens schoolvoetbal, Vitesse.nl, maart 2008
 58. Vitesse geeft zijn arend de naam Hertog De Gelderlander
 59. De Hertog - Wie ben ik Vitesse.nl
 60. Hertog II De Valk Roofvogels
 61. In Memoriam: Johnny Peters Vitesse.nl, 8 augustus 2014
 62. SV Sfeerteam maakt Airborne-spandoek Vitesse.org, 21 september 2013
 63. Mooi eerbetoon aan de veteranen Vitesse.org, 23 september 2013
 64. Vitesse presenteert Airborne-uittenue 2014/2015 Vitesse.nl, 3 augustus 2014
 65. Vitesse - NEC laatste jaren Voetbal International
 66. NEC - Vitesse de laatste jaren Voetbal International
 67. Historie jeugdopleiding van Vitesse Supporterssite Vitesse/AGOVV Voetbal Academie
 68. Lijst oud-spelers jeugdopleiding Supporterssite Vitesse/AGOVV Voetbal Academie
 69. Vitesse bezegelt samenwerking met Braziliaans Atlético Paranaense, Vitesse.nl, 20 november 2010
 70. Hall of Fame Vitesse, Henk 'Charly' Bosveld Vitesse.org, 7e kopje
 71. 'Angels' zijn trots op boek over Charly De Gelderlander 15-08-2008
 72. 'Vitesse is voor honderd procent eigendom van Abramovich', Voetbalzone.nl, 17 augustus 2010
 73. Totaal aantal caps Vitesse in het Nederlands elftal Voetbalstats.nl