BV De Graafschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Graafschap
De Vijverberg.JPG
Naam Betaald Voetbal De Graafschap
Bijnaam Superboeren, blauw-witte zebra's
Opgericht 1 februari 1954
Stadion De Vijverberg
Capaciteit 12.600[1]
Voorzitter Dick Chargois
Trainer Jan Vreman
(Hoofd)sponsor ATAG
Begroting € 4,5 miljoen
Competitie Jupiler League
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Tenue
Icoontje huidige resultaten Seizoen 2013/14
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De Graafschap is een voetbalclub uit Doetinchem die uitkomt in de Nederlandse Jupiler League. De club is opgericht op 1 februari 1954 onder leiding van dhr. Roodbergen.

Naar aanleiding van de Watersnoodwedstrijd en de weigering van de KNVB om het profvoetbal in te voeren, werd de 'wilde bond', NBVB opgezet. In deze bond zou profvoetbal gespeeld worden, waarvoor nieuwe clubs werden opgericht. In Doetinchem werd onder leiding van de heer Johan Roodbergen de club De Graafschap opgericht. De club zal spelen met een horizontaal blauw en wit gestreept shirt, een witte broeken en horizontale blauw en witte kousen. In Doetinchem was daarvoor nog nooit topvoetbal gespeeld. Toen de NBVB en KNVB fuseerden, trad De Graafschap alsnog toe tot de (prof)competitie. De Graafschap is de enige ploeg uit de NBVB die nog zelfstandig bestaat. Saillant detail is dat oprichter Roodbergen 'zijn' De Graafschap nooit zag spelen, daar de man nagenoeg blind was.

Bij de indeling in divisies kwam De Graafschap in de Eerste divisie terecht. In 1959 degradeerde de club naar de Tweede divisie. De club vocht zich terug en in 1973 werd voor het eerst de Eredivisie bereikt. Sindsdien speelde De Graafschap verschillende malen in zowel de Eredivisie als de Jupiler League. Hierdoor wordt De Graafschap samen met FC Den Bosch en FC Volendam gezien als 'de heen en weers', gezien het grote aantal promoties en degradaties door de jaren heen. Na het debuut van De Graafschap in de Eredivisie in het seizoen 73/74 volgden zeven degradaties en zes promoties.

De Graafschap werd nooit landskampioen en won nooit de nationale beker. Wel werd de ploeg in 1991, 2007 en 2010 kampioen van de Eerste Divisie. De hoogste Eredivisie klassering was de achtste plaats in het seizoen 1997/98 onder leiding van coach Fritz Korbach.

Eind 2013 werd bekend gemaakt dat De Graafschap leed aan een schuld van 3 miljoen euro. De Graafschap kreeg van de vereniging betaald voetbal (de op dat moment enige aandeelhouder) de toestemming om aandelen te verkopen, om zo van de schulden af te komen. De Graafschap zette 30 aandelen te koop.

Op 11 december meldde De Graafschap op haar website dat Guus Hiddink een aandeel heeft gekocht van De Graafschap. Hoeveel de oud-Superboer heeft betaald is niet duidelijk.

Op 3 januari 2014 werd door Vbv De Graafschap bekend gemaakt dat Jan Vreman als interim-trainer voor de ontslagen Pieter Huistra is aangesteld. Hij gaat dit doen samen met Richard Roelofsen, Dennis te Braak en Edwin Susebeek. Deze aanstelling is tot er een permanente oplossing gevonden is.

De Graafschap meldde op 17 januari op haar eigen website dat het Jimmy Calderwood heeft gecontracteerd als nieuwe hoofdtrainer tot het einde van het seizoen. Na 29 dagen stapt hij echter op en neemt Jan Vreman de rest van het seizoen de leiding over.

Buiten het voetbal[bewerken]

Stadion[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie De Vijverberg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De thuiswedstrijden van de Graafschap worden in stadion De Vijverberg gespeeld. Het stadion biedt plaats aan 12.600 toeschouwers. Het stadion werd gebouwd in 1954. In het verleden heeft De Graafschap onderzoek laten doen naar de bouw van een nieuw stadion, dit onderzoek is in 2009 afgerond. De Vijverberg heeft momenteel onvoldoende capaciteit om de begroting verder op te schroeven om van De Graafschap een stabiele Eredivisieclub te maken. Ook is de huidige locatie infrastructureel gezien niet optimaal. Het budget zou met behulp van een nieuw stadion stijgen van zo'n 10 miljoen naar zeker 15 miljoen euro. Er waren 5 locaties bekendgemaakt voor het nieuwe stadion. De locaties waren allemaal rond de A18, de snelweg die langs Doetinchem loopt. De Graafschap gaf de voorkeur aan het nieuwe industrieterrein dat gerealiseerd moet worden nabij Wehl. Echter, vanuit de supporters bestond hiervoor veel weerstand; een vertrek uit Doetinchem was voor velen onbespreekbaar. Een andere locatie op het Vredesteinterrein nabij het station kon wel op goedkeuring van de aanhang rekenen, maar de grondprijs bleek uiteindelijk te hoog. Het nieuwe stadion zou plaats moeten bieden aan ruim 18.000 man, met een typische Engelse uitstraling en een Achterhoekse sfeer.

Eind februari 2012 werd bekendgemaakt dat de club zich definitief gaat richten op uitbreiding en modernisering van De Vijverberg, plannen voor een nieuw stadion zijn hiermee van de baan.

Trainingscomplex[bewerken]

De Graafschap traint op sportcomplex De Bezelhorst. Deze is gelegen aan de noordkant van Doetinchem en is ook de thuishaven van de jeugd van De Graafschap. De jeugd van De Graafschap traint, en speelt ook wedstrijden op de Bezelhorst, Jong De Graafschap traint op de Bezelhorst en speelt zijn wedstrijden in Ulft op het kunstgrasveld van SDOUC. Het eerste elftal traint op de Bezelhorst, en speelt de wedstrijden ook op de Vijverberg.

Bijnaam, spreuk en mascotte[bewerken]

De naam Superboeren, die als geuzennaam wordt gebruikt, werd begin jaren negentig bedacht op de tribune door een onbekende supporter. Er wordt vaak gezegd dat de naam bedacht is door Hans Kraay jr., maar dit is niet juist. Hij was wel de eerste die de naam in de media gebruikte. De term maakt gebruik van het woord Boeren, waarvoor clubs als De Graafschap en PSV soms werden uitgescholden. Met de term Superboeren wordt niet alleen de spelersgroep, maar ook de aanhang van De Graafschap aangeduid.

Naast de geuzennaam Superboeren is er ook het Achterhoeks woord: D'ran (spreek uit DRR-AN). Het woord betekent vrij vertaald "Er tegenaan!" en de tekst wordt veelvuldig gebruikt. Ter hoogte van de middenstip, voor het speelveld is een tegel geplaatst met de tekst "D'ran" erop. Bij het betreden van het veld passeren alle spelers deze tegel. In het seizoen 2011-2012 was er ook een sponsoractie met de naam d'ran. Supporters lieten voor een klein bedrag hun naam in het logo van d'ran zetten om hun club financieël te steunen.

Een ander bekende spreuk is: attamottamotta (spreek uit atta-motta-motta). Het betekent vrij vertaald ; als dat moet dan moet dat! Het wordt vooral gezongen door supporters wanneer het niet goed gaat met het team.

De Graafschap heeft sinds enkele seizoenen ook een clubmascotte met de naam Guus. Guus is vernoemd naar oud-De Graafschapper Guus Hiddink. Guus is een zebra en is de mascotte van Supportersvereniging Superboeren 'De Graafschap' en wordt vooral gebruikt voor de jeugdleden van De Graafschap, De Superboertjes.

Nuvola single chevron right.svg Lijst van bijnamen in het voetbal van De Graafschap.

Aanhang[bewerken]

De Graafschap kan altijd rekenen op een vast aantal seizoenkaarthouders. De Graafschap had in de Eerste divisie zelfs altijd het grootste aantal thuis-supporters. Met ruim 6.000 verkochte seizoenskaarten.[bron?] De Graafschap heeft in het tweede jaar van de Eredivisie alle beschikbare seizoenskaarten verkocht. Enkele plaatsen moeten vrij blijven voor de vrije verkoop. Het stadion zit in de Eredivisie vrij vol. In de Jupiler League is dit anders, dan ligt het aantal lager, maar is het nog steeds het best gevulde stadion van de Eerste divisie. Voor het seizoen 2009/10 zijn meer dan 8000 seizoenskaarten verkocht, wat het hoogste aantal van de Eerste divisie is. Dit komt natuurlijk wel doordat de Graafschap met een van de grootste stadions van de Jupiler League speelt.[bron?]

De Graafschap staat ook bekend om de fanatieke supporters op de Spinnekop. Deze tribune is gevuld met de harde kern van De Graafschap. De Brigata Tifosi is de bekendste fanatieke supportersgroep van de Graafschap. Zij staan bekend om hun grote sfeeracties en massale steun. Sinds het seizoen 2012/2013 hebben zij een eigen vak. In eerste instantie werd vak 31 op de Roodbergen tribune hiervoor aangewezen maar sinds de winterstop is "vak 31" verplaatst naar de Spinnekop, op de plek waar eerder vak 16 zat. Deze verhuizing heeft tevens tot gevolg dat er op de Spinnekop nu twee vakken zijn met louter staanplaatsen.

Rivalen[bewerken]

De rivaal van De Graafschap is SBV Vitesse uit Arnhem.De wedstrijden tussen deze clubs worden dan ook de derby van het oosten genoemd, maar ook de De Gelderse Derby. Voor de supporters kan een overwinning op Vitesse een slecht seizoen deels nog goedmaken. Deze wedstrijden leven vooral bij de supporters van de Graafschap.

Opkomstlied en goaltune[bewerken]

De Graafschap heeft al enkele jaren het lied van Safri Duo - Bongo Song, als opkomstlied. In seizoen 2007/08 wilde De Graafschap een nieuw lied introduceren ingezongen door Normaal-zanger Bennie Jolink, maar door kritiek van de supporters is toch de Bongo Song teruggekeerd. Bennie Jolink spreekt nu wel voor het lied de opzwepende woorden D'ran meerdere malen door het stadion. De goaltune van De Graafschap is een stukje uit Parada de Tettas, van de Vengaboys. In seizoen 2011/12 is er wederom een nieuw lied geïntroduceerd, ditmaal van de band Holtberg.

Erelijst[bewerken]

Eerste Divisie (3x)

1991, 2007, 2010.

Tweede Divisie (1x)

1969

Resultaten betaald voetbal 1954 - heden[bewerken]

4 D
13 B
10 A
4 A
14 A
17 B
11
10
15 A
5 B
11 A
2 A
18
6
1
8
16
11
4
14
13
12
18
14
8
6
7
18
14
6
3
9
10
4
9
7
1
17
5
6
2
14
8
11
13
14
15
14
18
6
17
5
1
16
17
1
14
17
8
7
55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14
Eredivisie
Eerste divisie
Tweede divisie
Hoofdklasse
Eerste klasse

Selectie 2014/15[bewerken]

Nr. Nat. Pos. Speler
1 Vlag van Nederland DM Hidde Jurjus
2 Vlag van Nederland M Caner Cavlan
3 Vlag van Nederland V Robin Pröpper
4 Vlag van Nederland V Ted van de Pavert
5 Vlag van Nederland V Milan Massop
6 Vlag van Nederland M Edwin Linssen Aanvoerder
7 Vlag van Nederland M Vlatko Lazić
8 Vlag van België M Karim Tarfi
9 Vlag van Nederland A Vincent Vermeij
10 Vlag van Nederland A Dean Koolhof
11 Vlag van Nederland A Jerry van Ewijk
Nr. Nat. Pos. Speler
14 Vlag van Nederland A Santy Hulst
15 Vlag van Nederland M Soufian Echcharaf
16 Vlag van Nederland DM Jasper Heusinkveld
19 Vlag van Hongarije V Nathaniel Will
20 Vlag van België M Jordan Garcia-Calvete
22 Vlag van Nederland DM Jordy van de Kracht
23 Vlag van Hongarije A Kristopher Vida
24 Vlag van Nederland V Jan Lammers
25 Vlag van Nederland V Tolgahan Cicek
29 Vlag van Nederland M Tom Menting
34 Vlag van Nederland M Tigran Gazarjan

Bekende oud-spelers[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Lijst van spelers van De Graafschap voor een volledige lijst

Spelers die trainer werden[bewerken]

Oud-trainers (nog niet volledig)[bewerken]

Jong De Graafschap[bewerken]

Jong De Graafschap, voorheen De Graafschap 2, is het tweede elftal van BV De Graafschap, met voornamelijk spelers die nog niet in aanmerking komen voor een plaats in de eerste selectie. Het team komt sinds 2008 uit in de beloftencompetitie. Jong De Graafschap heeft een keer de beloftencompetitie gewonnen in 1999 en een keer KNVB Beker voor beloften in 2009. Doordat ze de KNVB Beker voor beloften wonnen mochten ze mee doen aan de KNVB beker, Hierin reikten ze tot de achtste finales. Na overwinningen op SC Cambuur en PEC Zwolle was eredivisionist NAC Breda na 120 minuten (verlenging) te sterk. Sinds het seizoen 2013/14 speelt Jong De Graafschap in de Beloften Eredivisie. Locatie van de thuiswedstrijden is sportpark Dichteren van de Doetinchemse 3e klasser VV VIOD

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties