Anton Philips

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anton Philips
1874-1951
(foto Franz Ziegler)
(foto Franz Ziegler)
Bestuursvoorzitter van Philips
Periode 1922-1939
Voorganger Gerard Philips
Opvolger Frans Otten
Vader Frederik Philips
Moeder Maria Heyligers
Dr. A.F. Philips 75 jaar
Graven van Anton Philips en Anna Philips-de Jongh, Gemeentelijke begraafplaats Woensel, Eindhoven

Anton Frederik Philips (Zaltbommel, 14 maart 1874Eindhoven, 7 oktober 1951) was een Nederlands ondernemer. Hij is de bouwer van het huidige Philips-concern. In de jaren dertig gaf hij de aanzet tot de ontwikkeling van Philips tot multinational.

Leven en werk[bewerken]

De twintigjarige Anton begon in 1895 als verkoper in het gloeilampenbedrijf dat zijn vader Frederik Philips en broer Gerard hadden opgericht. Door zijn doortastende optreden wist hij het bedrijf uit te bouwen tot een grote onderneming. Anton was een harde onderhandelaar. Met kracht en inzet van zijn hele persoon heeft hij het bedrijf waarover hij sinds 1915 de scepter zwaaide, groot gemaakt.

In 1898 trouwde Anton met Anna de Jongh, dochter van Gerrit de Jongh, directeur Gemeentewerken van Rotterdam. Hun dochter Henriëtte Anna Philips trouwde in 1938 met Henk van Riemsdijk, die later ook bestuursvoorzitter van Philips zou worden.

In de Eerste Wereldoorlog maakte hij handig gebruik van de boycot van Duitse producten in landen als Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De technisch superieure producten mochten niet meer geleverd worden in die landen en Philips slaagde erin daar een aanzienlijk marktaandeel te veroveren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte Anton Philips naar de Verenigde Staten terwijl zijn zoon Frits toen het bedrijf vanuit Eindhoven leidde.

Standbeeld van Anton Philips voor Station Eindhoven, gemaakt door Oswald Wenckebach in 1951

Bibliografie[bewerken]

  • P.J. Bouman, Anton Philips - De mens, de ondernemer (1956).
  • Marcel Metze, Ze zullen weten wie ze voor zich hebben - Anton Philips 1874-1951 (2004).