Pinkpop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pinkpop
Volk op Pinkpop 2010 tijdens het optreden van Skunk Anansie op zondag 30 mei.
Volk op Pinkpop 2010 tijdens het optreden van Skunk Anansie op zondag 30 mei.
Algemene informatie
Datum Pinksterweekend
Locatie Vlag van Nederland Megaland, Schaesberg (gemeente Landgraaf)
Duur 3 dagen
Genre(s) Pop
Rock
Podia Mainstage
3FM Stage
Brand Bier Stage
Organisator Buro Pinkpop
Bijzonderheden Oudste jaarlijks terugkerend popfestival ter wereld
Geschiedenis
Oprichter Jan Smeets
Eerste editie 1970
Laatste editie tot op heden
Aantal edities 44
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Pinkpop is een jaarlijks, driedaags popfestival in Landgraaf, dat sinds 1970 normaal gesproken in het weekeinde van Pinksteren plaatsvindt. Tot en met 2013 vond het driemaal in een ander weekeinde plaats.[1]

Het festival duurt tegenwoordig drie dagen en trekt per dag ongeveer 60.000 mensen. Sinds de eerste editie heeft het festival ruim anderhalf miljoen bezoekers gehad en hebben er meer dan 500 verschillende artiesten en bands opgetreden.[2]

Pinkpop is het langstlopende jaarlijks terugkerende popfestival ter wereld.[2] Wel is het festival in zijn geschiedenis een aantal keer van locatie gewisseld. In 2008 werd het evenement voor het eerst niet tijdens Pinksteren gehouden, in 2010 en 2013 was dit opnieuw het geval. In principe wordt het evenement in elk jaar waarin Pinksteren vroeg valt, niet met Pinksteren gehouden, maar in een ander weekend, dat in of dichter bij de maand juni ligt. De reden hiervoor is dat Pinksteren dan te ver van andere Europese festivals zou liggen en er dan niet veel bands op tournee zijn naar een ander festival in Europa met als gevolg dat er in het Pinksterweekend te weinig bands zouden kunnen optreden op het evenement. Hiermee had het evenement een slechte ervaring gehad in 2005.

Opzet[bewerken]

Pinkpop is een driedaags festival. Het speelt zich af op de zaterdag, zondag en Pinkstermaandag. De maandag, Tweede Pinksterdag, is traditioneel de dag waarop de meeste en bekendste bands optreden. In jaren, waarin het festival niet in het Pinksterweekend wordt gehouden, speelt het zich af op vrijdag, zaterdag en zondag en komen de meeste en bekendste bands op zondag. Maandag is dan ten slotte geen vrije dag. De zaterdag en zondag van het festival waren tot de editie van 2005 alleen te bezoeken met een kaart voor alle drie de dagen, waarmee men ook recht had op een plaats op de camping van het festival. Sinds de editie van 2006 is het ook mogelijk om afzonderlijke dagkaarten te kopen voor elk van de drie dagen.

Het festival wordt gehouden op Megaland Landgraaf, de voormalige Draf- en Renbaan van de Limburgse plaats Schaesberg. Er zijn drie podia: het Zuidpodium is het belangrijkste met de meeste ruimte voor het publiek. Hier treden de bekendste bands op. Als er op het Zuidpodium niet wordt opgetreden, zijn het Noordpodium en de 3FM-tent in gebruik. Het Noordpodium is identiek aan het Zuidpodium, maar heeft minder ruimte voor publiek. De 3FM-tent is beduidend kleiner en intiemer.

In 2008 werd de 3FM Stage omgedoopt tot het 3FM Podium (Noordpodium) en was er een, volgens de organisatie, 'gigantische tent' op Zuid. De Mainstage blijft zoals deze was.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting, groei en verplaatsing[bewerken]

Het Pinkpopterrein nadat het publiek is vertrokken (1993)

Hans van Beers, Wim Wennekes, Jan Smeets en Frits van Reysen zijn de oprichters van Pinkpop. In mei 1969 werd een popfestival georganiseerd door Hans van Beers en Wim Wennekes op de Gulperberg. Het oorspronkelijke plan, een talentenjacht, werd al gauw verlaten. Het evenement werd een heus lokaal popfestival waar voornamelijk Limburgse bands optraden en de bezoekers hun eigen etenswaren meebrachten. De opzet van het evenement in combinatie met de datum waarop het plaatsvond (Tweede Pinksterdag) leidde tot de naam 'Pinknick'.

Een jaar later werd het evenement groter aangepakt. Het begon ermee dat Jan Smeets en Frits van Reysen graag een internationale artiest naar Limburg wilden halen. De keuze viel op Melanie. Dat concert ging niet door wegens ziekte van Melanie, en de eerdergenoemde vier, die de koppen bij elkaar hadden gestoken, besloten als alternatief om een tweede editie van Pinknick te organiseren, nu groter opgezet en op een andere locatie: het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. De naam werd veranderd in 'Pinkpop'. In mei 1970 vond de eerste editie van Pinkpop plaats, in feite dus de tweede editie van Pinknick.

In 1976 was het festival voor het eerst uitverkocht. Ook de vijf daaropvolgende edities was dat het geval.

In 1987 moest het festival wegens een verbouwing in het sportpark van Geleen uitwijken naar het Sportpark De Berckt in Baarlo. Door protesten van omwonenden van het Geleense sportpark en de behoefte van de Pinkpoporganisatie om verder te groeien, keerde het festival niet terug naar Geleen. Sinds 1988 vindt het festival daarom plaats in Landgraaf.

Bij het 25-jarige jubileum in 1994 werd het festival omgevormd en kreeg het twee buitenpodia en één podium in een tent. Bovendien besloeg het evenement niet langer alleen de Pinkstermaandag, maar ook de voorafgaande zondag. Sinds 1996 duurt het festival drie dagen.

Recente geschiedenis[bewerken]

Op 11 augustus 2007 werd voor het eerst een Pinkpop Classic in Landgraaf georganiseerd. Op dit eendaagse festival traden artiesten op, die in het verleden op het gewone Pinkpopfestival hebben gespeeld. Het festival richt zich op een ouder rockpubliek. De eerste acts die organisator Mojo bevestigde, waren Steve Harley en de Limburgse Janse Bagge Bend. Deze laatste band is tevens de huisband van Pinkpop Classic.

In 2008 vond Pinkpop voor het eerst in de geschiedenis niet in het Pinksterweekend plaats, maar drie weken later in het weekend van 30, 31 mei en 1 juni. Op Pinkstermaandag vond de tweede editie van Pinkpop Classic plaats.

Achtergrond[bewerken]

Het Pinkpoplogo, een roze pop, verwijst naar de combinatie van het Engelse woord pink (roze) met het Nederlandse pop.

De kleur roze is voor Pinkpop zoals oranje iconisch is voor Koninginnedag. Veel bezoekers dragen het officiële roze Pinkpop-petje, roze kledingstukken of geheel roze outfits. De petjes worden in samenwerking met Amnesty International verkocht op het Megalandterrein.

De pop is ontworpen eind jaren zeventig door Hetty Roeloffzen boven de galerie Job-art aan de Herengracht te Amsterdam. De pop bestond in eerste instantie uit een pop met de armpjes en beentjes naar voren gestoken, wijd zwart haar en zittende op een marktkraamtafel. De marktkraam was overkapt met een gestreept en geschulpt dakje. In het uiteindelijke ontwerp was de marktkraam weggelaten.

Fotogalerij[bewerken]

Trivia[bewerken]

Pinkpop in de jaren 90
  • Het optreden van de Amerikaanse rockband Pearl Jam op Pinkpop 1992 (waarbij zanger Eddie Vedder vanaf een camerakraan in het publiek dook) is door luisteraars van 3FM verkozen tot het hoogtepunt in de geschiedenis van Pinkpop. Organisator Jan Smeets heeft dit optreden tot zijn meest legendarische moment benoemd.
  • Tijdens de verbouwing van het burgemeester Damen Sportpark te Geleen in 1987 werd de tribune verder van het veld geplaatst, zodat er tijdens het Pinkpopfestival nog een podium voor kon worden gezet. Het festival keerde echter niet meer terug naar Geleen en sindsdien staat de Geleense tribune voor niets te ver van het veld.
  • De band Rage Against the Machine heeft op Pinkpop 1994 door middel van hun muziek zoveel mensen aangespoord om te springen en stampen dat het een lichte aardbeving (1,0 op de schaal van Richter) veroorzaakte. Hetzelfde gebeurde op Pinkpop 1998 tijdens een optreden van Primus. Toen werd er 1,3 op de schaal van Richter gemeten en hiermee het record van Rage Against the Machine overgenomen.
  • In 1998 en 1999 werden de optredens ter plaatse van het huidige Noordpodium (3FM Stage) gehouden in een tent. Deze Roskilde-tent had een capaciteit van circa 10.000 concertgangers. Enkele weken voor Pinkpop 2000 stond de tent opnieuw klaar, maar een zware storm verwoestte het bouwwerk. Sindsdien (met uitzondering van 2005) is het Noordpodium weer een openluchtpodium.
  • Voor het veertigjarig jubileum van het Pinkpopfestival wilde oprichter en directeur Jan Smeets een museum openen in Einighausen.[3]
  • Een aantal artiesten heeft een liveoptreden gebruikt voor clips die werden uitgezonden op televisie, waaronder Krezip, Faithless, Di-rect, Slash en De Jeugd van Tegenwoordig en Gers Pardoel.
  • De band Foo Fighters was in 2011 de afsluiter van het hoofdpodium op de maandag. Tijdens de song Learn to Fly begon het te regenen en scheen zon tegelijkertijd waardoor er een regenboog ontstond. Oorspronkelijk stond het optreden van de Foo Fighters van 21.00 tot 22.30 uur gepland, maar ze speelden tot 23.00 uur.
  • Pinkpop wordt ieder jaar afgesloten met een vuurwerkshow waarbij All you need is love van The Beatles wordt gedraaid.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties