Met de Kameleon erop los!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Met de Kameleon erop los!
Auteur(s) Hotze de Roos
Land Nederland
Taal Nederlands
Reeks/serie De Kameleon
Uitgever Kluitman
Uitgegeven 1967
Voorloper 22 - De Kameleon staat voor niets! (1966)
Vervolg 24 - De Kameleon altijd paraat (1967)
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Met de Kameleon erop los! is het drieëntwintigste deel uit De Kameleon-boekenreeks van schrijver Hotze de Roos. De illustraties zijn van Gerard van Straaten. De eerste editie kwam uit in 1967.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Wanneer het midden in de zomer flink stormt vragen Hielke en Sietse zich af of er niemand is overvallen door de storm op het meer van Lenten. En terecht, even later komt de brugwachter de smederij binnen rennen om te vertellen dat er een zeilboot in nood verkeert. Maar de Klinkhamers zijn nog niet uitgeholpen, Hendrik van Dam heeft astma en hij moet naar een kuuroord in Zwitserland om beter te worden. Maar zijn moeder is arm. Onze vrienden doen er natuurlijk alles aan om Hendrik te helpen.

Modernisering[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 90 zijn een aantal boeken door Kluitman hertaald, ofwel gemoderniseerd om de jeugd van die tijd beter aan te spreken. Zo ook dit boek, waarbij het verhaal van Hendrik is vervangen door dat van Sander. Een jongen met een voetbalknie die een dure operatie moet ondergaan. Toen achteraf bleek dat er meer behoefte was aan de originele verhalen, zijn de hertalingen niet meer herdrukt en zijn de originele verhalen weer opnieuw uitgegeven.