Michelle Paver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Michelle Paver (1960) is een Britse schrijfster. Ze schreef onder meer de kinderserie Avonturen uit een Magisch Verleden. In totaal heeft ze nu dertien boeken op haar naam staan en nog vier in voorbereiding.

Biografie[bewerken]

Pavers vader was een Zuid-Afrikaan en haar moeder een Belgische. In 1963 verhuisde het gezin naar Wimbledon (Londen), waar Paver nog steeds woont.

Paver was dertien jaar lang advocate. Na de dood van haar vader in 1996 ging ze doen wat ze werkelijk wilde: boeken schrijven. Ze schreef een aantal romantisch-historische boeken voor ze aan Avonturen uit een Magisch Verleden begon. Toen die reeks in 2009 werd afgerond, schreef ze een boek voor volwassenen en vanaf 2012 zal er vijf jaar achter elkaar een boek verschijnen uit haar reeks Tijden van Goden en Gevechten.

Gepubliceerde boeken[bewerken]

 • Portret van een liefde, 2000 (Without Charity);
 • Een liefde uit vervlogen tijden, 2001 (A Place in the Hills);
 • De geest van Gruhuken, 2010 (Dark Matter);
 • Dochters van Eden trilogie (Daughters of Eden):
  • Schaduwvanger, 2003 (The Shadow Catcher);
  • Vuurvlinder, 2004 (Fever Hill);
  • De tand van de slang, 2005 (The Serpent's Tooth);
 • Avonturen uit een Magisch Verleden (Chronicles of Ancient Darkness):
  • Torak en Wolf - Torak en Wolf, 2004 (Wolf Brother);
  • Torak en Wolf - De Zielzwerver, 2005 (Spirit Walker);
  • Torak en Wolf - Avonturen in het hoge noorden, 2006 (Soul Eater);
  • Torak en Wolf - Verstoten, 2007 (Outcast);
  • Torak en Wolf - De verbroken eed, 2008 (Oath Breaker);
  • Torak en Wolf - De geestenjager, 2009 (Ghost Hunter);
  • Avonturen uit een Magisch Verleden: De Box, 2010 (Alle 6 delen in één verzameling.);
 • Tijden van goden en gevechten (Gods and Warriors):
  • Hylas en de Roep van de Dolfijn, 2012 (The Outcasts, vanaf 2013/Gods and Warriors, 2012 - enkel eerste druk heeft deze naam);
  • Hylas en de Schaduw van de Leeuwin, 2013 (The Burning Shadow, 2013)
  • Hylas en het Oog van de Valk, september 2014 (The Eye of the Falcon, augustus 2014)

Avonturen uit een Magisch Verleden[bewerken]

Toen Michelle Paver tien was, wilde ze niets liever dan met een wolf door een prehistorisch bos rennen. Ze wilde graag een wolf, maar kreeg van haar ouders een hondje. Ze sliep op de grond en kocht een konijn bij de slager dat ze zelf vilde, om te zien hoe een prehistorisch mens leefde.

De basis voor Torak en Wolf werd begin jaren tachtig gelegd. Paver schreef een verhaal over een weesjongen en een wolf dat zich afspeelde in de negende eeuw. Ze vond het niet goed genoeg en stopte het verhaal in een oude doos. Daar vond ze het later weer terug en het verhaal groeide uit tot een plan voor de serie Avonturen uit een Magisch Verleden.

Om door de ogen van Wolf te kunnen kijken, ging Paver naar een wolvenopvang in Reading, ten zuiden van Oxford, Engeland. De manier waarop Torak en Wolf met elkaar 'praten' is waarheidsgetrouw. Paver probeerde zelf de wolventaal uit en het werkte. 'Ik zakte door mijn hurken, maakte bewust geen oogcontact, praatte kalm en zachtjes en maakte geen plotselinge bewegingen. Ik liet ze naar mij toekomen - en dat deden ze! Al gauw zaten we neus aan neus en lieten de wolven zich aaien'.

Voor de boeken van Torak en Wolf reisde Paver bijna de hele wereld rond. Zo maakte ze kennis met indiaanse stammen: de Inuit (Eskimo's), de San (Zuid-Afrika) en de Ainu (Japan). Voor haar onderzoek reisde ze naar: Finland, Noorwegen, Groenland, Canada, Zweden en Polen.

Tijden van Goden en Gevechten[bewerken]

Na het einde van Avonturen uit een Magisch Verleden had Paver al gezegd dat de kans groot was dat ze nog een reeks ging schrijven. Die reeks heet nu Tijden van Goden en Gevechten (in het Engels "Gods and Warriors"), speelt zich af in het Meditterrane gebied en zal bestaan uit vijf boeken.

1: Hylas en de roep van de Dolfijn[bewerken]

Hylas en de roep van de Dolfijn is het eerste boek van de vijf in de reeks. Het is verschenen in het Nederlands op 25 augustus 2012, drie dagen voor de release-datum in het Engels (28 augustus).

Hylas is op de vlucht. Hij heeft een pijl in zijn arm. Hij probeert zijn achtervolgers achter zich te laten. Hij is zijn zusje kwijt. Hij besluit om naar haar op zoek te gaan. Het is zo'n 3500 jaar geleden aan de Middellandse Zee, de Bronstijd. Vulkanen die spuwen, de aarde die beeft en de zon die brandt. In de wilde natuur is Hylas aan het lopen. Op zijn tocht zal hij zowel vijanden ontmoeten als kennis maken met vrienden.

2: Hylas en de schaduw van de leeuwin[bewerken]

Dit is het tweede boek in de 'Tijden van Goden en Gevechten'-reeks. Het verscheen in het Nederlands in september 2013.

Hylas heeft kunnen ontsnappen van het Eiland van het Vinvolk en heeft zijn achtervolgers achter zich gelaten. De paden van hem en Pirra zijn elkaar gekruisd en lopen terug uit elkaar. Maar hij heeft zijn zusje nog steeds niet gevonden, hij komt als slaaf in een mijn terecht en al snel blijkt dat de achtervolgers zijn spoor nog niet uit het oog verloren hebben. En ook Pirra komt terug in de problemen...

3: Hylas en het oog van de valk[bewerken]

In augustus 2014 verschijnt The Eye of the Falcon, vertaald als 'Hylas en het Oog van de Valk' in september.

Hylas heeft de mijnen van Thalakrea achter zich kunnen laten, maar de Kraaien zitten hem nog steeds op de hielen. Zijn zusje is nog steeds vermist. En hij heeft Pirra zo diep gekwetst dat ze hem niet meer vertrouwd, ze is woest op hem. Zijn dwalingen brengen hem naar het land van de farao's, waar hem nieuwe uitdagingen te wachten staan...