Muziek zonder musici

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Muziek zonder musici
Hudba bez hudebníků
vestiging in het Slot Hořovice
Locatie Vrbnovská 22, Hořovice
Coördinaten 49° 50′ NB, 13° 55′ OL
Type muziekmuseum
Thema mechanische muziekinstrumenten en jukeboxen
Lid van Tsjechisch Muziekmuseum
Detailkaart
Muziek zonder musici (Tsjechië)
Muziek zonder musici
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Muziek zonder musici - speelautomaten en jukeboxen (Tsjechisch: Hudba bez hudebníků - hrací strojky a hudební automaty) is een museum in Hořovice in Midden-Bohemen, Tsjechië. Het is gewijd aan muziekinstrumenten en -apparaten waar geen musicus aan te pas komt.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum toont een verzameling van mechanische muziekinstrumenten die dateren uit de 18e tot en met de 20e eeuw en jukeboxen uit het begin tot en met de jaren zestig van de 20e eeuw. Te zien zijn onder meer muziekautomaten, speeldozen, mechanische schilderijen (tableaux animés), speelklokken, fluitklokken, draaiorgels, polyphons en orchestrions.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het is gevestigd in het Slot Hořovice in de regio Midden-Bohemen, waar het de ruimte inneemt van de voormalige kasteelkeuken. In feite kunnen alle apparaten en instrumenten in het museum muziek voortbrengen zonder dat de bespeler ervan een muzikale opleiding heeft gehad.

Het museum maakt deel uit van het Tsjechische Muziekmuseum in Praag dat ook de verzameling ter beschikking heeft gesteld.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]