Nabeshima-porselein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nabeshima-porselein, Cleveland Museum of Art
Familiewapen van de Nabeshima-clan

In Arita, Kyushu, Japan werd tijdens de Edo-periode het Nabeshima-porselein geproduceerd in de Okawachi-pottenbakkerij. Dit porselein werd door de Nabeshima-clan niet verkocht maar gebruikt om als geschenk weg te geven aan de shoguns en daimyo's.[1] Dit Japanse porselein wordt gezien als het beste porselein dat er in Japan gemaakt is.

Ontwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt een verscheidenheid aan ontwerpen gebruikt, variërend van abstract tot representatief. Dier- en plantmotieven zijn populair, en ontwerpen met drie patroonpotten zijn een bijzonder kenmerk. Het gekleurde Nabeshima-porselein wordt Iro-Nabeshima genoemd.

Op het oude Nabeshima-porselein was geen merkteken aangebracht, het moderne Nabeshima-porselein heeft wel een merk.[2]

Moderne tijd[bewerken | brontekst bewerken]

In de Meiji-periode werden de clans van de shoguns en daimyo's ontbonden en ontstond er in 1871 een centrale regering, dit was de afschaffing van het Han-systeem. De productie van het Nabeshima-porselein wordt voortgezet door de Imaizumi Imaemon-familie onder leiding van Imaemon 10th.[3] De Ichikawa-familie, onder leiding van Koshun IV, verkreeg in 1946 toestemming van Naoyasu Nabeshima (Nabeshima XIII) om het Nabeshima-familiewapen te plaatsen op hun porselein. Het “apricot leaf” Nabeshima-familiewapen is het enige merk dat officieel is goedgekeurd voor Nabeshima-porselein door de Japanse keizer Hirohito, regent van Japan in de Showa-periode (1926-1989).

Nabeshima-porselein in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Het was pas na het Taisho-tijdperk dat het Nabeshima-porselein opgemerkt werd in Europa. Het Nabeshima-porselein werd voor het eerst geïntroduceerd in een artikel afkomstig van de legerjournalist Francis Brinkley (1841-1912). Het artikel werd gepubliceerd in 1901-02 met de titel: Japan en China: Its History, Arts and Literature. Hierna kwam Masatoshi Okouchi (1878-1952), hij staat bekend als Japans keramiekonderzoeker en leidt een studiegroep genaamd de Saibokai. In 1916 hield hij een tentoonstelling genaamd "Kakiemon en Iro-Nabeshima" en publiceerde in hetzelfde jaar een boek met dezelfde titel. Dit was de eerste volledige introductie tot het Nabeshima-porselein, geschreven door de Japanners en dit was van grote invloed op de verdere bekendwording van dit porselein.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nabeshima ware van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.